Nyitókép: aktuality.sk

 

Andrej Kiska leköszönő államfő környezetéből még tavaly röppentették fel a hírt, hogy hivatali ideje lejárta után belevetné magát a politikába. Először saját párt alapításáról szóltak a hírek, majd felmerült, hogy esetleg egy már létező ellenzéki párt soraiba állna be.

 

Kiska maga nyíltan nem adott ki információkat az ügyben, tekintettel arra, hogy az új államfő megválasztásáig illett pártatlannak maradnia. Most azonban, hogy heteken belül lejár mandátuma és már az új államfő személye is ismert, nem nagyon maradt oka arra, hogy tovább titkolózzon.

 

„Már pontosan tudom, hogy mit, hogyan és kivel teszek. Minden nagyon szépen formálódik és halad a maga útján. Nagyon jó előérzetem van, ezért kérem, adjanak nekem egy kis időt, hogy úgy csinálhassam végig a munkám, ahogy azt elkezdtem – függetlenül és nem politikai jelöltként”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Kiska a Denník N-nek Zuzana Čaputová győzelmi éjszakáján.

 

Az emberek bíznak benne

 

Kiska eredetileg nem tervezett a politikában maradni, 2017-ben még egy videót is megosztott közösségi oldalán, amiben arról beszélt, hogy nem fog pártot alapítani. 2018 tavaszán, Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után azonban fordult a kocka, és az államfő – saját bevallása szerint – úgy érezte, hogy többet kell tennie, mint amit államfőként tehet.

 

Kiskát a közvélemény-kutatásokban folyamatosan az egyik legmegbízhatóbb közéleti személyiségnek mérik. Az államfő készülő pártja ugyancsak pozitív fogadtatásra találhat a választópolgárok körében, ezzel együtt több jobboldali párt hanyatlását is eredményezheti.

 

Tavaly nyáron, mikor Kiska pártalapítási ügye napvilágot látott, rögtön készült egy Focus-felmérés, amely azt vizsgálta, mekkora választási potenciálja van a készülő pártnak, illetve, hogy mely pártokra jelent veszélyt. A felmérés akkor elsősorban a Bugár Béla vezette Most-Hidat emelte ki, mint szenvedő alanyt.

 

Akkor a felmérés szerint körülbelül 25 százaléknyi volt Kiska pártjának választási potenciálja, ugyanakkor Martin Slosiarik, a Focus elemzője azt is kiemelte, hogy lehetetlen megjósolni, milyen támogatottsága lenne a pártnak, ha csak 2019-ben, az államfőválasztás évében alakul meg.

 

Az akkori közvélemény-kutatás, és választói hangulat alapján

 

Kiska készülő pártja az OĽaNO, az SaS, a Sme rodina és a Most-Híd szavazótáborából csábítana magához választókat. A legtöbbet Igor Matovičéktól. Az ő szavazóik fele hajlandó lenne Kiska pártjára adni szavazatát. Az SaS választóinak 42 százaléka pártolhat át, vagy legalábbis mérlegelné ennek lehetőségét. A Sme Rodina is ráfizethet a köztársasági elnök készülő mozgalmára: választóinak 36 százaléka váltana színt. A legnagyobb veszély mégis épp a Most-Hidat fenyegeti.

 

írtuk akkor a Körképen kiemelve, hogy Bugárék választóinak nagy része csalódott a pártban a Smerrel és SNS-szel való koalíció miatt, nem beszélve későbbi „harmadik mondata” miatt, amivel az újságíró-gyilkosság után is megtartotta a koalíciót.

 

A felmérés eredménye között a legérdekesebb, hogy az MKP választóinak 37 százaléka venné fontolóra, hogy Kiska pártjára szavaz, ami magasabb, mint a Most-Híd esetében. A FOCUS azonban kiemeli, hogy a magyar párt választóinak mintája felmérésben elég kicsi volt, így nagy a hibahatár.

 

Focus-felmérés: Kiska pártja a parlamenti küszöb alá küldheti Bugárékat

 

Magyar potenciál? 

 

2018 nyarán portálunk főszerkesztője, Király Zsolt Kiska pártalapításával kapcsolatban felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy

 

Kiska köréhez már eljutott, hogy a magyarok egy része elégedetlen a tevékenységével, ezért az új párt megalapításánál erre is gondolni fognak. Értsd, információink szerint Kiska csapatában a tüntetésekről is ismert új arcok valamint tapasztalt, hiteles személyek mellett magyar tanácsadók, a felvidéki magyarságra rálátó szakértők felbukkanása is várható.

 

Kiska pártot alapít és hatalomra tör – Mit jelent mindez a felvidéki magyarság számára? Körkép.sk elemzés

 

Elvileg a legtöbben együttműködnének vele

 

Tavaly még a Smer vezetői látszólag nem tartottak Kiska készülő pártjától, szerintük inkább az ellenzéket sújtaná az államfő politikába való belépése azzal, hogy megcsapolja szavazóbázisukat. Azóta azonban sok víz lefolyt a Dunán, a szocdemek pártelnöke a legkevésbé megbízható politikussá vált a szavazók szemében, míg Kiska a legmegbízhatóbbnak látszik, és épp a jelenlegi államfő értékrendjéhez közeli Progresívne Slovensko adta utódját.

 

Tavaly Sólymos László (Most-Híd) környezetvédelmi miniszter sem határolódott el az esetleges szövetségtől:

 

„A Most-híd tud együttműködni.”

 

mondta akkor célozva arra is, hogy ha a Smerrel és az SNS-szel tudtak koalíciót kötni, akkor Kiska sem lehetne akadály.

 

A Smer nem tart Kiska készülő pártjától, a Most-Híd hajlandó lenne az együttműködésre

 

 

Név nélkül, partnerek megnevezése nélkül, propagandavideóval

 

A Denník N információi szerint Kiska a hét végéig előrukkol egy körülbelül egy perces propagandavideóval, ebben reklámozná új pártját, melynek nevét egyelőre nem fedné fel. Ugyancsak nem akarja még nyíltan megnevezni azokat a személyeket sem, akik pártja arcai lehetnek. Természetesen a színfalak mögött most is hallani ezt-azt, így nem kizárt, hogy Grendel Gábor (OĽaNO), Lucia Žitňanská (egykori Most-Híd), Jana Žitňanská (EP-képviselő), Roman Krpelan (Kiska tanácsadója) is felbukkan majd az új formációban.

 

Kiska megtehetné, hogy kivárja kinevezési ideje lejártát, azonban ha figyelembe vesszük, hogy már a jelenlegi koalíciónak is érdeke lenne egy előrehozott választás, akkor nem nagyon várakozhat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy Kiska nyíltan támogatta Zuzana Čaputovát, akkor érthető, hogy szeretné meglovagolni az új államfő keltette győzelmi hangulatot.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!