Nyitókép: webnoviny.sk

 

Március 27-én a parlamentben nemcsak a Smer, az SNS, Kotlebáék és Boris Kollár pártja, hanem a Most-Híd frakció 9 képviselője, és 16-ból 14 OĽaNO-s képviselő is a javaslat mellett szavazott. Ez megtiltja többek között a magyar himnusz eléneklését a DAC stadionjában, amennyiben ott nincs jelen hivatalos magyar delegáció.

 

A Körkép.sk a magyar Grendel Gábort kérdezte, aki az 14 OĽaNO frakciójának tagjaként szintén a szigorítás mellett szavazott.

 

Március 27-én a parlamentben nemcsak a Smer, az SNS, Kotlebáék és Boris Kollár pártja, hanem a Most-Híd frakció 9 képviselője, és 16-ból 14 OĽaNO-s képviselő is a javaslat mellett szavazott. Ez megtiltja többek között a magyar himnusz eléneklését a DAC stadionjában, amennyiben ott nincs jelen hivatalos magyar delegáció.

 hirdetes_300x300  

 

A Körkép.sk a Kossuth-díjas Grendel Lajos fiát, Grendel Gábort kérdezte, aki az 14 OĽaNO frakciójának tagjaként szintén a szigorítás mellett szavazott.

 

Mivel magyarázza, hogy magyar emberként Ön is a törvény mellett szavazott?

 

Sajnálatos módon a szavazást megelőző frakcióülésen, amikor erről a törvénymódosítástól egyeztettünk, a kulturális bizottságban ülő kolléganőm biztosított arról, hogy a bizottságban valamennyi vitákat kiváltó cikkelyt töröltek. Ezért a hibáért elnézést kérek.

 

Az OLANO védelmére azt el kell mondanom, hogy valóban félreértésről van szó, hiszen éppen Igor Matovič az, aki nagyon aktívan próbál segíteni az MKP-nak, tette azt a 2016-os választás előtt a magyar kisebbséghez írt nyílt levelében és teszi azt továbbra is.

 

Az éppen most zajló parlamenti ülésen az OLANO valamennyi képviselője igennel szavazott az SaS javaslatára a kettős állampolgárságot engedélyező törvénymódosítására.

 

Maradjunk továbbra is a „himnusztörvénynél”. A második olvasatban való vitánál Ondrej Dostál (SaS) megpróbálta törölni az erre vonatkozó passzust. Dušan Tittel (SNS) ekkor meg is indokolta, hogy miért van rá szükség. Ez már a bizottsági tárgyalások után volt. Ekkor sem tűnt fel az ön számára, és senkinek az OĽaNO-ból, hogy mi készül?

 

Nem, mert nem hallgattam az erről szóló vitát az ülésteremben.

 

A magyarok körében azóta petíció is indult, mely arra kéri a parlamenti képviselőket, és Andrej Kiska államfőt is, hogy tegyenek meg mindent a törvény kérdéses passzusának eltörlése érdekében, hogy más országok himnusza továbbra is szabadon énekelhető legyen az országban. Hajlandó aláírni ezt a petíciót és támogatni az erre vonatkozó javaslatot saját frakciójában?

 

Az OLANO frakciója ezekben a percekben nyilvánosan kérte fel Kiska államfőt, hogy ne írja alá a törvényt. Amennyiben ennek eleget tesz, az OLANO képviselői a tilalom ellen fognak szavazni. Ennek szellemében kell értelmezni Igor Matovič mai, kétnyelvű FB-bejegyzését.

 

Azt hiszem, senki sem gondolhatja komolyan, hogy egy ilyen érzékeny témában a magyar nemzetiségű képviselők tudatosan szavaztak erre a cikkelyre.

 

Király Zsolt

További ajánlott írások:

 

Petíció a magyar himnusz megmentéséért – Ha magyar vagy, írd alá

 

Fű alatt átvitték: bírságolhatják a magyar himnusz eléneklését – nem csak a meccsek előtt

 

Betiltották a magyar himnuszt, a Most-Híd utólag orvosolná a megbocsáthatatlan “hibát”

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.