Nyitókép forrása: Euractiv.com

 

A szlovákok nem korruptak, még ha súlyos gondjaik is vannak a korrupcióval, amelyeket muszáj kivizsgálni; Orbán attól még nem demokrata, hogy nem diktátor, még ha a választók többsége rá is szavazott – többek között ezt nyilatkozta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság jelenlegi, hamarosan leköszönő elnöke a Visegrádi Négyek országainak négy ellenzéki lapjának adott interjúban. A beszélgetés a sorok között remek betekintést ad a nyugat-európai választók egyes rétegeinek gondolkodásába.

 

A sajátos „isiász” problémákkal küzdő bizottsági elnök a SME napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy 1997-ben az EU soros elnökségét ellátó Luxemburg akkori kormányfőjeként látogatott el Szlovákiába, annak ellenére, hogy a Vladimir Mečiar miniszterelnöksége idején több nyugat-európai ország nem szívesen folytatott tárgyalásokat Szlovákiával.

 

„1997 augusztusába látogattam Pozsonyba és találkoztam Mečiarral. Jó érzéssel távoztam, ezért is támogattam a Szlovákiával folytatott tárgyalások megkezdését. (…) Amikor az Unió nyugati és keleti fele közti ellentétekről van szó, az én lelkiismeretem tiszta. Egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ezeket az országokat (volt szocialista országok – a szerk. megj.) magukra hagyjuk.”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Juncker. Hozzátette, hogy a 2004-es uniós bővítés, amelynek keretében Szlovákia is csatlakozott az EU-hoz, „többségében elérte célját”. Az uniós források körüli szlovákiai korrupciós ügyek kapcsán az EB elnöke elmondta, hogy különbséget kell tenni egyes emberek és a szlovák állampolgárok között:

 

„Szlovákiában súlyos gondok vannak korrupció miatt, amelyeket vizsgálnak, de sosem mondtam, hogy a szlovákok korruptak, mert nem azok. Korrupciómentes országot követelnek, értékalapú rendszert, amely nem egyes emberek gazdasági érdekein nyugszik”

 

mondta. Érdemes kiemelni a sorok között rejlő üzenetet, amelyből egyértelműen látszik, hogy az Unió nyugati részén sokan gondolják úgy, Kelet-Európa csak az uniós pénzeken „élősködik”, miközben nem tartja be a közös szabályokat. Azon túl, hogy ez az állítás teljesen téves, azt is érdemes elmondani, hogy Juncker épp azon európai politikusok csapatát erősíti, akik ezt az üzenetet hintették el az alapító tagállamokban.

 

Juncker üzent a Brüsszelt támadóknak: “Húsvét után visszalövünk”

 

Ugyanúgy csinálná

 

Juncker a 2015-ös migránsválság kirobbanása kapcsán elmondta, hogy ha visszapörgethetné az idő kerekét, ugyanúgy döntene.

 

„A migránsválságot minden tagállam szolidaritásával kellett kezelnünk, nem engedhettük meg, hogy néhány tagállam viselje az emberáradat következményeinek egészét.”

 

Az EB-elnök állítása szerint az általa vezetett Bizottság nem erőltette volna a kötelező kvótákat, „ha az Európai Tanács országai kötelezték volna magukat bizonyos számú menekültkérő befogadására”. Juncker szerint ez a bizonyíték arra, hogy nem a Bizottság erőltette rá akaratát a tagállamokra.

 

Juncker azt állítja, hogy Közép-Európán kívül a kötelező kvóták intézménye „jól működött”. Ezzel kapcsolatban élesen bírálta a közép-európai országokat:

 

„Nem elfogadható, ha a miniszterek tanácsa valamit minősített többséggel megszavaz, a tagállamok ennek ellenére mégsem tartják azt tiszteletben. Ezeket a játékszabályokat maguk a tagállamok fogadták el”

 

fogalmazott.

 

Szijjártó: Európának új vezetőkre van szüksége

 

Nem tudja…

 

Érdekes választ adott a SME napilap egyik – egyébként eléggé irányított – kérdésére is:

 

A V4 országai a maguk problémáival a jogállamiság és a sajtószabadság területén ma is csatlakozhatnának az Unióhoz?

 

„Nem tudom. Tényleg nem tudom, hogy feltettük volna-e ugyanezeket a kérdéseket, amelyeket most a tagállamoknak. Egyes kormányok megszegik a jogállamiság egyes elemeit. De ez választási ciklusokkal változhat”

 

Juncker: Az idegenellenesség jobban zavar, mint az ellenem folyó kampány

 

„Orbán nem diktátor”

 

Orbán Viktor magyar kormányfővel kapcsolatban Juncker elmondta, hogy „a személyes találkozók alkalmával rendszeresen diktátornak nevezi”, amelyen „jót nevetnek mindketten”. Állítása szerint, mikor Rigában is ezt mondta nyilvánosan, csak véletlenül volt bekapcsolva a mikrofon.

 

„Nagyra becsülöm Orbánt (…) Sosem felejtem el, milyen szerepet játszott Közép-Európa változásaiban. Jó a személyes viszonyunk, még ha egyes kérdésekben más is a véleményünk. (…) Nem diktátor, de vajon elég-e a szavazatok többségének megszerzése ahhoz, hogy valakit demokratának nevezzünk? (…) Minden rendszernek kell rendelkeznie fékekkel és ellensúlyokkal”

 

mondta. A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

 

Századvég: a néppárti ultimátum Soros és Juncker bosszúja

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.