Nyitókép forrása: Aktuality.sk/Rudolf Sivý

 

Az összes szavazókör voksainak megszámlálását követően a politikai pártok összesített becslése alapján a 2019-es EP-választás győztese a PS-SPOLU balliberális koalíció 20,07 százalékkal. A második helyen a legnagyobb kormánypárt, a baloldali Smer végzett 15,69 százalékkal. A harmadik helyen az ĽSNS áll 12,04 százalékkal.

 

Negyedikként az KDH juthat be az uniós törvényhozásba 9,67 százalékkal, az SaS ötödik 9,6 százalékkal. Az utolsó bejutó párt az OĽANO 5,24 százalékkal. Az SNS, a Sme rodina, Most-Híd és az MKP nem érte el a bejutási küszöböt.

 

A becslés a részvételi arányt 20 százalékosra teszi – öt évvel ezelőtt európai szinten a legalacsonyabb, 13 százalékos volt a választási hajlandóság Szlovákiában.

 hirdetes_810x300  

 

A hivatalos eredményeket leghamarább vasárnap késő este 23:00-kor teszik közzé. A korábbi becslések csak a szavazókörök egy részének adatain alapultak, ám van pár közös vonásuk: a PS-SOLU győzelmét és a magyar illetve vegyespárt kudarcát prognosztizálták. További részleteket alábbi cikkünkben olvashat:

 

Újabb becsült eredmények láttak napvilágot: A PS-SPOLU legyőzheti a Smert. Bizonytalan az MKP helyzete

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.