Nyitókép: ujszo.com

 

Az államfőválasztás előtti kampánybevételek és kiadások kiértékelése után a Körképen ezúttal annak néztünk utána, mennyi pénzből kampányoltak pártjaink a 2019-es EP-választásokon. Azaz mennyit költött hivatalosan és mire a Most-Híd és az MKP arra, hogy kijusson Brüsszelbe, illetve honnan származtak ezek a pénzek.

 

Mindezt a pártok transzparens számlán közzétett adataikból.

 

Bár az elmúlt öt évben mindkét párt 1-1 mandátummal képviseltette magát, ezúttal sem Menyhártéknak, sem Bugáréknak nem sikerült a mandátum-megvédés.

 hirdetes_300x300  

 

Az MKP-nak saját kommunikációja szerint alig 396 szavazat hiányzott ehhez (a Körkép.sk cikkében leírtak szerint ennél jóval több), a Most-Híd esetében ennél is nagyobb a különbség.

 

De ugyanúgy van különbség a két párt között kampánykiadásaik terén.

 

Nézzük előbb az MKP-t

 

A párt összesen 86 ezer eurót költött a kampányra. Ebből Csáky Pál listavezető 10 ezer eurót, maga az MKP pedig 68 700 eurót vállalt. Az összeg fennmaradó része kisebb adományokból, támogatásokból jött össze, jellemzően maguktól a jelöltektől, vagy azok szüleitől (Nagy Dávid, vagy Tárnok Balázs esetében.)

 

Az MKP kiadásainak túlnyomó részét ezúttal is a párt központi titkára, Varga Hajnalka, és a korábbi Galántai járási titkár, Kajos Katalin közös kft-je mögé dugta. Az ő nevükön levő, korábbi Körképes cikkünkben már elhíresült H & K Plus kft. 9 tételben összesen 37 826,82 eurót számlázott, nem tudni mire. Jellemzően óriásplakátokról lehet szó, ami azonban közvetlenül nem derül ki a párt transzparens számlájáról.

 

Euró tízezrek párton belül: Súlyos kérdések Menyhárt kampányának finanszírozása körül

 

Jól járt anyagilag a Red Post, kft is, mely 7 479,89 euró bevételre tett szert. Érdekesség még, hogy a számok alapján az MKP az EP-választási kampány pénzéből fizethette járási titkárait is 500-500 euróval. Megemlíthető továbbá az is, hogy Menyhárték Bugár egyik tanácsadójának, a Most-Híd egyik szellemi atyjának, a Kalligrammos Szigeti Lászlónak is küldtek 1500 eurót. Mégpedig a Danubius kiadón keresztül.

 

Összességében az MKP-nak 1,8 eurójába került minden egyes megszerzett EP-szavazat. (Az MKP transzparens számlája ITT található.)

 

Kép: transparentneucty.sk

 

Mi a helyzet a Most-Hídnál?

 

Az eredmény szempontjából Bugárék számára totális lebőgést hozó EP-választási kampány 165 786 eurójába került. A pártban összesen 189 724 eurót dobtak össze, a transzparens számlájukon maradt még 23 938 euró.

 

A Most-Híd kampánya jóval pazarlóbb volt, mint fő konkurenséé. Nagy József EP-mandátumának megvédése mégsem jött össze. A vegyespárt alig 25 562 szavazatot (2,59%) szerzett, ami 6,5 eurót jelent szavazatonként.

 

Kampánybevételeik nagyobb tételei így állnak össze:

Most-Híd saját hozzájárulása: 155 ezer euró

Nagy József hozzájárulása: 13 ezer euró

 

Ezen kívül még a további jelöltek, és vegyespárti polgármesterek járultak hozzá anyagilag a kampányhoz.

 

Ami a kiadásokat illeti, a Most-Hídnál már megszokott, hogy a kampányra szánt költségvetés nagy része udvari ügynökségüknél, a korábban vezető pártfeladatot is betöltő, Nochta Edit vezette  i-Step communication, a. s.-nál landol. Ezúttal 96 645,5 euró értékben számláztak.

 

Rajtuk kívül főleg média-hirdetésekre, nyomdai kiadásokra, közösségi médiában való reklámra, óriásplakátokra költöttek.

 

Érdekesség, hogy a Világi Oszkár befolyása alatt álló, a Barak-klán irányította Paraméter bulvárportál is részesült Bugárék kampánykiadásaiból. A Darcus, kft. 5 801,25 euróért vállalta a párt reklámozását. (A Most-Híd transpzarens számlája ITT található.)

 

Kép: transparentneucty.sk

 

Említést érdemel még, hogy bár a Most kampánya 2,2-szer drágább volt, mint az MKP kampánya, eredmény tekintetében az MKP 1,9-szer jobb eredményt ért el, mint Bugárék. A Most-Híd kapcsán ugyanakkor dicséretet érdemel, hogy kampánykiadásaik jóval átláthatóbbak, transzparensebbek, mint az MKP esetében. A magyar párt, bár a törvény előírja, semmilyen megjegyzést nem tett arra vonatkozóan, hogy a kiadásaik mire lettek elköltve. Mindenhol csak annyi szerepel, „banki átutalás”.

 

Körkép.sk/KZS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.