Nyitókép forrása: agrotrend.hu

 

Ahogy arról a Hospodárske Noviny cikke nyomán korábban mi is beszámoltuk, Belgiumból származó, antibiotikumot tartalmazó hús került – többek között – egy Dunaszerdahelyi járásbeli húsfeldolgozóhoz. A szlovák gazdasági napilap szerint a 21 tonna antibiotikum-tartalmú hús az illésházai Arpád Bognár – Mäso údeniny húsfeldolgozóhoz került.

 

Az ügyben megkerestük az említett vállalkozót, aki kedden e-mailben küldte el állásfoglalását. Állítása szerint a szlovák sajtó értesülései az antibiotikumos húsról „tévesnek bizonyultak”, mert a Belgiumban kamionokra rakott 220 sertésből a belga felügyelet (BVA) egyetlen 80 kilogrammos példány esetében mutatott ki határérték feletti antibiotikum mennyiséget. Az erről szóló hivatalos dokumentum szerkesztőségünk birtokában van.

 

„A belga kormány azóta közzétette, hogy az állat egyéni, injekciós kezelést kapott, arra a tényre alapozva, hogy a 29 állat közül 1 állat húsában találtak a megengedett 50 μg/kg-tól enyhén magasabb, 80 μg /kg antibiotikum-értéket.”

 

 hirdetes_300x300  

közölte portálunkkal Bognár Árpád, egyúttal nehezményezve a hatóságok lassú reakcióját.

 

„A Bognár húsüzem nehezményezi, hogy ilyen eset előfordulhatott, mint ahogy azt is, hogy a riasztás közel egy hónap késéssel érkezett.  Annak ellenére, hogy a belga fél követte el a mulasztást, a húsüzem megelőző intézkedést vezetett be, miszerint a jövőben többet nem vásárol arról a farmról, ahonnan az állat származott.”

 

írta a Körképnek Bognár.

 

Az Arpád Bognár – Mäso údeniny vállalkozásnak négy hentesüzlete működik a Csallóközben – kettő Illésházán, egy Dunaszerdahelyen és egy Nagymegyeren. A HN vonatkozó értesülései szerint a szállítmányból 19 tonna húst épp ezeken az üzleteken keresztül adtak el egyenesen a vásárlóknak.

 

Szlovák sajtó: csallóköziekhez került az antibiotikumos hús

 

Csigalassú hivatalok

 

Bár a vállalkozó lejárató, téves hírközlést emleget, a Hospodárske Noviny cikkében hangsúlyozta, hogy a húsüzem nem feltétlenül tudott a minőségi problémákról. Oknyomozó cikksorozatában az elmúlt hetekben elsősorban a hatóságok rendkívül hosszú reakcióidejével foglalkozott.

 

Az antibiotikummal szennyezett hús – még ha csak egyetlen sertésről is lehet szó – június 1-jén lépte át a cseh-szlovák határt, az első figyelmeztetést az európai élelmiszerfelügyelet csak június végén tette közzé, a szlovák hatóságok pedig csak jóval ezután.  Ennyi idő alatt a kérdéses minőségű húsok zömét természetesen az üzletek eladják.

 

Június közepén szalmonellával fertőzött szárnyashúsok kerültek a szlovákiai boltokba, amire az illavai Kauflandban végzett ellenőrzés során derült fény. Az első ellenőri vizsgálattól a hatósági figyelmeztetés kiadásáig több mint egy hetet kellett várni, és akkor is csak az uniós rendszerbe töltötték fel az információt, a szlovák felügyelet hallgatott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.