Nyitókép: prezident.sk

 

Zuzana Čaputová szlovák államfő szerdán több, a parlament által korábban jóváhagyott törvényt is aláírt szerdán. Eszerint életbe lép például a koalíció által rekordgyors eljárásban jóváhagyott kampányfinanszírozásról szóló törvény, a kisgyermekek óvodakötelességéről szóló törvény, valamint a régi végrehajtási eljárásokat is törölni fogják.

 

Égett az államfő keze alatt a munka. Meglepetésre nem utasította el a kampányfinanszírozásról szóló törvényt.

 

„Tiszteletben tartom a törvényhozás jogát a választási verseny feltételeinek kiigazítására pénzügyi limit bevezetésével. Ugyanakkor szeretném kiemelni, hogy ezt a törvényt komoly fenntartással írom alá a mód miatt, ahogy a parlament elfogadta. Nézetem szerint nem volt ok arra, hogy a törvényt rövidített eljárásban tárgyalják”

 

 hirdetes_300x300  

írja közleményében Čaputová, aki a régi végrehajtási eljárások eltörléséről szóló törvényt is aláírta.

 

A törvény értelmében a 2017. árpilis 1. előtti végrehajtási eljárásokat eltörlik, amennyiben legalább öt éve húzódnak és nem volt olyan vagyon, amelyet a tartozás fejében lefoglalhattak volna. Jelenleg a bíróságokon 3,7 millió olyan végrehajtási eljárás van folyamatban, amelyek 2017. április 1. előtt kezdtek meg, ezek fele tart már hosszabb ideje, mint öt év. A törvény 2020. január 1-jétől lép életbe.

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a törvény csak azokat az eljárásokat zárja le, ahol nem sikerült a követelés értékének megfelelő vagyonrészt lefoglalni, illetve az elmúlt 18 hónapban kevesebb, mint 15 eurót sikerült csak behajtani.

A ZMOS az Alkotmánybírósághoz fordul az iskolatörvény módosítása miatt

 

A Szlovákiai Falvak és Városok Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fordul az államfő által frissen aláírt törvénymódosítás miatt, mely bevezeti a kötelező óvodalátogatást minden ötödik életévét betöltő gyermek esetében.

 

Az államfő közleményében kiemelte, hogy érzékelte néhány szülő és a ZMOS kétségeit a törvényt illetően, azonban úgy véli, hogy Szlovákia az EU többi tagállamához viszonyítva elmarad az iskolaköteles gyerekek felkészültségében. Az államfő úgy véli, hogy más országokhoz hasonlóan nálunk is megoldást jelenthet az óvodakötelesség erre a problémára.

 

Nyugdíjkiegészítés a politikai foglyoknak, jutalom a sportolóknak

 

Ugyancsak aláírásra került az a törvényjavaslat, mely szerint kiegészítik a politikai foglyok nyugdíját. A törvény értelmében a börtönben vagy munkatáborban eltöltött hónapok után havi 5 euróval egészíti ki az állam az öregségi, korkedvezményes és rokkant-nyugdíjat.

 

A pályakezdő tanároknak is jobb lesz a pénzügyi kilátásuk, ugyanis szeptember 1-től 9,5 százalékkal emelik meg fizetésüket. ezzel együtt változnak a bértarifák a ledolgozott évek függvényében.

 

Azok a sportolók is jobban járnak, akik nemzetközi versenyekről éremmel tértek haza és ezzel hozzájárultak Szlovákia hírnevének öregbítéséhez – ők is pénzbeli kiegészítésre számíthatnak.

 

Jön a népszámlálás

 

Az államfő aláírta a népszámlálásról szóló törvényt is. Ez alapján a statisztikai hivatal 2020 június 1 és 2021 március 31 között köteles elvégezni az adatok begyűjtését és összesítését.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.