Nyitókép forrása: tyzden.sk

 

A szlovák mezőgazdaság helyzetével elégedetlen gazdák agrárpárt megalakítása mellett döntöttek, és már elkezdték gyűjteni az aláírásokat a mozgalom bejegyzéséhez.

 

Szlovákia új agrárpártját a Focus-ügynökség felmérése szerint az emberek 4 százaléka támogatná, és további 32 százaléknyi szavazó szimpatizál velük – vagyis fontolóra veszik, hogy rájuk szavazzanak. Ezzel az eredménnyel megelőzik például az MKP-t is. 

 

A felmérés egy másik része azt vizsgálta meg, mely pártoktól mennyi szavazót csábíthatnának el. Az adatok szerint a Most-Híd szavazóinak 14 százaléka az „egyik favoritként” tartja számon a Patrik Magdoško és František Oravec köré csoportosuló pártot, és 38 százalékuk megfontolná, hogy rájuk adja voksát.

 hirdetes_300x300  

 

Ez azért is érdekes, mert a Most-Híd a pozsonyi és országos gazdatüntetések alkalmával lényegében hátat fordított, és érdemben nem foglalkozott a mezőgazdaság problémáival. Még arra sem vette a fáradtságot, hogy nyomást gyakoroljon koalíciós partnerére a gazdák érdekében.

 

A vegyespárt szavazóinak nagy része viszont Dél-Szlovákiából kerül ki, ahol a mezőgazdaság módszeres leépítését aggódva figyeli a társadalom.

 

A második legtöbb szavazatot a gazdák Andrej Kiska pártjától, a Za ľudí-tól vehetik el, 8 százalékuk egyik legvalószínűbb választásaként tartja számon a gazdák pártját. A mezőgazdasági tárcát vezető SNS választói közül hét százaléknyi számol a gazdákkal, további 36 százalék pedig nem idegenkedik a kezdeményezéstől. Hasonló a helyzet az ĽSNS-nél.

 

A gazdák legkevésbé a PS-SPOLU szavazóbázisát veszélyeztetik, valószínűleg azért, mert a balliberális koalíció választói többnyire a városokból kerülnek ki, minimális rálátással és/vagy érdeklődéssel a mezőgazdaság iránt (tisztelet a kivételnek). Nem fenyegetik a gazdák a Smert sem, amely elsősorban a segélyből élőkből és nyugdíjasokból építette fel szavazóbázisát.

 

Forrás: tyzden.sk

 

Elegünk van! (Máme toho dosť!) – Zászlót bontottak a gazdák. A Focus szerint nem is esélytelenek

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!