Hétfőn délután 13.00 órától a Környezetvédelmi Minisztérium pozsonyi épületében ültek asztalhoz az érintettek, hogy megvitassák a Gúta melletti tervezett dán mega sertésteleppel kapcsolatban megfogalmazott környezetvédelmi aggályokat.

 

A találkozón Horváth Árpát Gúta polgármestere, a város hivatalvezetője, több helyi képviselő, továbbá a környezetvédelmi hatóság illetékesei, a dán cég munkatársai, és a gazdák képviselői is részt vettek.

 

A közösségi médiában megjelent pontatlan információkkal szemben jelenleg még egyáltalán nincs napirenden a dán sertéstelep engedélyeztetése. A környezetvédelmi miniszter, Solymos László az engedélyeztetés jelenlegi szakaszában nem rendelkezik hatáskörrel.

 

 hirdetes_300x300  

 

A dán sertéstelepek káros hatásaival hosszú ideje foglalkozó, gazdák képviseletében Patrik Magdoško, a Máme toho dosť! (Elegünk van!) alakuló párt egyik vezetője, illetve az Új Egység részéről Németh Titusz mindenesetre közös levélben kérték tegnap Solymos László minisztert, hogy ne engedélyezze a gútai sertéstelep beindítását.

 

Gúta gyorsabb, mint a helyi polgármester: Összefognak a készülő dán sertésfarm ellen

 

Hogy lesz-e újabb dán sertéshizlalda Gútán vagy sem, egyelőre kérdéses.

 

A Körkép.sk a tegnapi tárgyalás után Horváth Árpádot, Gúta polgármesterét kérdezte:

 

Horváth Árpád: Ma áttekintettük a beérkezett dolgokat. A legtöbb negatív volt, melyeket további észrevételekkel ki is lehetett egészíteni. Gúta városa továbbra is határozottan kitart amellett, hogy nem fogunk egyetérteni a befektetéssel. Rengetek érvet és indokot soroltunk fel, hogy miért nem.

 

Mi a befektető jelenlegi álláspontja?

 

Horváth Árpád: A befektető egyelőre nem nyilatkozott. Elküldte ma ide a szakértőit, akik álláspontot fogalmaznak meg azokhoz a kérdésekhez, amelyek a helyiek részéről megfogalmazódtak. A dán cégnek erre három éve van. Ennyi időre vélhetően nem lesz szüksége.

 

A mai találkozó után a Gútaiak számára nőtt vagy csökkent a dán sertéstelep esélye a városban?

 

Horváth Árpád: Úgy gondolom, hogy ennek esélye csökkent. Ezért voltunk itt Gútáról többen is, hogy rámutassunk arra, hogy egy ilyen telep nem való a környékre, nincs összhangban a területfejlesztési tervvel sem, és meggyőződésem, hogy nem lesz dán sertéstelep Gútán.

 

Patrik Magdoško, a Máme toho dosť! (Elegünk van!) párt részéről elmondta, hogy levélben jelezték Solymos László miniszternek, hogy a gazdák ellenzik a dán sertéstelep létrejöttét Gútán, mivel az az ország fő ivóvízkészletét is veszélyezteti.

 

Patrik Magdoško leadja a Környezetvédelmi Minisztérium iktatójában a Solymos Lászlónak címzett levelet. Kép: Körkép.sk

 

„Mi készen állunk az éles tüntetésekre is a telep létrejöttének megakadályozása érdekében. Ugyanakkor a folyamat jelenlegi fázisában maradunk sztrájkkészültségben, és megvárjuk a minisztérium véleményeztetési eljárásának eredményét. Amennyiben annak eredménye kedvező lenne a dán cég számára, azonnal sztrájkba lépünk. Az október 5-re meghirdetett tüntetése így most nem veszünk részt. Solymos László minisztert pedig a mai napon levélben figyelmeztettük a helyzet komolyságára, és lehetséges lépéseinkre“

 

– nyilatkozta Magdoško.

 

A dán sertésfarmok és Csallóköz vízkészlete

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.