Nyitókép forrása: Sme.sk

 

Ha a korábban beharangozott smeres elképzelés valósul meg, akkor jövőre 580 euróra emelkedhet a minimálbér a jelenlegi 520 eurós bruttó szintről. Ez óránként 3,33 eurós minimál-órabért jelent a munkások számára.

 

A kormány ma fog tárgyalni a smeres Munkaügyi Minisztérium által kidolgozott javaslatról. A törvény indoklásában az olvasható, hogy azért van szükség a minimálbér emelésére, hogy az ilyen keresettel rendelkezők „tisztességes életszínvonalat tudjanak biztosítani” maguknak és családjuknak.

 

A dolog érdekessége, hogy a Smer egyfajta középutat választott – bár sem a szakértők, sem a munkáltatók tetszését nem nyerte el vele. A szakszervezetek országos képviselői eredetileg 630 eurós bruttó minimálbért követeltek, amit később 607,80 euróra mérsékeltek. A munkáltatók nem örültek a minimálbér emelésének, ők 557,20 eurót tartottak elképzelhetőnek. A Smer végül 580 euróra dolgozta ki a javaslatot. Emellett 2021-től a mindenkori átlagbér 60 százalékára rögzítené a minimálbér nagyságát.

 hirdetes_300x300  

 

A munkaügyi minisztérium 580 eurós minimálbért javasol

 

A munkáltatók többször hangsúlyozták, hogy nem a legkisebb fizetéssel rendelkezők bevételnövekedése ellen vannak. A legtöbb munkáltató nem minimálbéren foglalkoztatja munkásait. Az országban a minimálbéremelés 160 ezer munkást érint közvetlenül, miközben a magánszférában 1,8 millióan dolgoznak.

 

A minimálbér nagysága azonban befolyással van átlagbérre, amelyből pedig egy sor adó, járulék és illeték nagyságát számolja ki az állam. A minimálbér emelés tehát elsősorban az államkassza bevételeit növeli. Emiatt bírálták a munkáltatók a kormányzatot a minimálbér emelése miatti tárgyalások után.

 

Másrészt, a fizetések nagyságát illetően az egyes régiók közötti szakadék olyan nagy, hogy a minimálbér-emelés súlyos hatással lehet a foglalkoztatásra a keleti végeken. A minimálbér ott ugyanis már egy középiskolai végzettséggel rendelkező munkás átlagbérének felelne meg.

 

Az EU 8 tagállamában az alkalmazottak 1 000 euró feletti bruttó minimálbért kapnak

 

Persze, a politikusok sem egységesek a minimálbér kérdésében. A szlovák társadalom nagyon érzékeny erre a témára, és közeleg a parlamenti választás. A Trend gazdasági hetilap nyomán röviden összefoglaljuk, melyik párt milyen álláspontot képvisel az intézkedés kapcsán.

 

Az OľaNO szerint kétszintű minimálbérre lenne szükség. Mivel a kormányzat a mostani javaslattal a mindenkori átlagbér 60 százalékában rögzíti a legkisebb bruttó fizetést, a képzetlenebb emberek elveszthetik állásukat. Ezért az OľaNO az átlagbér 40 százalékában állapítaná meg a minimálbér nagyságát a alapiskolai végzettséggel sem rendelkezők számára. Mindenki másnál az átlagbér 60 százalékával lenne egyenlő a legkisebb fizetés nagysága.

 

A KDH nem az átlagbérhez kötné a minimálbér nagyságát, hanem a medián bérhez, mégpedig egy adott képlet alapján. A képlet például figyelembe venné a munka termelékenységének fokát, így nem fordulhatna elő, hogy a minimálbér emelés túlnőne a munka teljesítményén.

 

Az SNS konkrétumok nélkül foglal állást a kérdésben. Nem utasítja el a Smer javaslatát, nem támaszt alternatívát, csupán megjegyzi, hogy a minimálbér folyamatosan a politika eszköze, miközben a munkások érdekei a háttérbe szorulnak.

 

A Za ľudí bár legitimnek tekinti a minimálbér intézményét, úgy véli, nem szabadna politikai eszközként használni a legkisebb fizetés növelését, mert az komoly terhet ró a gazdaságra az éjjeli, hétvégi és ünnepnapi bérkiegészítésen keresztül, és összességében rontja a vállalkozói környezetet. A Za ľudí szerint egy olyan időszakban emelni a minimálbért ilyen nagy mértékben, mikor lassul a gazdaság, nem tekinthető jó lépésnek.

 

A Most-Híd az SNS-hez hasonlóan érdemben nem foglalt állást a kérdésben. Helyette azt hangsúlyozza, hogy a most-hidas javaslatnak köszönhetően csökkent az adóalap adóköteles része – nem az államkassza, hanem a települések rovására.

 

Boris Kollár és a Sme rodina nyíltan egyetért a Smer javaslatával, hogy a mindenkori átlagbér 60 százalékához rögzítsék a minimálbér nagyságát. Szerintük a Smer javaslata „egy jó modell”.

 

Az 580 eurós minimálbér tönkreteheti a kisiparosokat és a vállalatokat

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!