Nyitókép forrása: cas.sk

 

A kórházreform hosszú vita után végül nem kerülhetett a parlament elé. Egyesek az egészségügy hatékonyságának javulását várták tőle, másik (mint például Robert Fico smeres pártelnök) egyes kórházak bizonyos részlegeinek bezárása miatt utasította el a reformot. Bizonyos részeit azonban az egészségügyi biztosítók kimazsolázzák. Állítólag a beteg van fókuszban, valójában viszont a költségek.

 

A Hospodárske Noviny gazdasági lap közlése szerint az ország mindhárom egészségügyi biztosítója tárgyalásokba kezdett a kórházakkal, hogy a kórháreform legalább egy részét vezessék be  két fél közti szerződések módosításával. Ez az összes intézkedés nagyjából 20-25 százalékát jelenti. Miről van szó?

 

Például a beteg betér az egyik kórházba csípőizület csérére, de mivel az adott kóráhz orvosainak nincs elég tapasztalata egy ilyen operációban, a biztosító nem lesz hajlandó átfizetni a beavatkozás költségét. Miért? Mert az e téren tapasztalatlan sebész beavatkozása utólagos plusz költségekkel járhat. A kórházreform előkészítésekor összegyűjtött adatok ezt mutatják.

 hirdetes_300x300  

 

Kórházreform: Kalavská felajánlotta lemondását és Ficot kritizálta

 

Ha egy adott kórházban a végbélműtétek száma évi húsznál kevesebb, a hiba esélye jelentős, a 60 napon belüli újbóli operáció szükségességének valószínűsége 20 százalékra emelkedik. Ez azt jelenti, hogy a betegnek újra kés alá kell feküdni, ami újabb költséget jelet, amit a biztosítónak kell kifizetnie, vagy a kórháznak elkárolnia. Hasonló a helyzet a szülészeteknél. Ott, ahol évente kevesebb, pár száz szülést vezetnek fel, nagyságrendekkel hosszabb a kismamák lábadozási ideje és a komplikációk száma (és a velük járó pluszköltségek nagysága), mint azokban a kórházakban, ahol 3000 szülést vezetnek le egy évben.

 

Jelenleg a biztosítótársaságok olyan szerződéseket készítenek elő, amelynek értelmében elutasíthatják, hogy a „tapasztalatlan” kórházi részleg végezze el a beavatkozásokat. Az egyelőre nem tisztázott, hogy milyen módon irányítják át a beteget a másik „tapasztalt” részleghez, és hogy ez milyen kellemetlenségekkel járhat a beteg számára. A problémáról egyelőre mindenki csak kiadás-bevétel problematika szempontjából beszél.

 

A HN közlése szerint az átállás sem menne egyik napról ma másikra. A biztosítótársaságok egyelőre csak az előre tervezett műtétek esetében várnák el, hogy a betegeket a tapasztaltabb részlegeknél kezeljék. Később kerülhet sor az olyan ultimátumszerű feltételekre, hogy adot esetben nem fizetik át a beavatkozást.

 

Persze, a kórházak is mondhatnak nemet a szerződésjavaslatokra, vagy faraghatnak a biztosítótársaságok elvárásaiból. Nagyon sok még a bizonytalanság ebben a kérdésben, főleg a betegeket érintő gyakorlati kivitelezés szempontjából.

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!