Nyitókép: tasr

 

A hétvége fő belföldi politikai témájává nőtte ki magát, hogy hazahozzák vagy sem azt a hét szlovák katonát, akik nemzetközi iraki misszióban vesznek részt.

 

Peter Pellegrini szombat este arról biztosította a közvéleményt, hogy a kormánygép bármikor indulásra kész, hogy hazahozza a katonákat, Andrej Dankonak azonban ez nem volt elég, így kihasználta az ölébe hullott „kampánytémát”.

 

Danko alibizmussal vádolta meg Zuzana Čaputová államfőt és Peter Pellegrini kormányfőt, az ügyben pedig az orosz külügyminiszterrel egyetértő módon lép fel, tehát Amerikát teszi felelősség a feszült helyzetért.

 hirdetes_300x300  

 

Danko: A kormányfő ne legyen gyáva és azonnal küldje el a kormánygépet Irakba a szlovák katonák után

 

Pellegrini Danko bírálatára reagálva vasárnap délután kijelentette, hogy a szlovák katonákat csak abban az esetben hívja haza, ha erről döntés születik szövetségi szintenl a NATO-ban.

 

„Egy nemzetközi egység tagjai vagyunk, amely az iraki kormány meghívására tartózkodik ott”

 

mondta Pellegrini az újságíróknak. Hozzátette, hogy tudomása szerint a szlovák katonák „jó morális kondícióban” vannak, maga a vezetőjük sem sürgeti hazaszállításukat.

 

Pelegrini kiemelte, hogy döntését korábban Andrej Babiš cseh, és Orbán Viktor magyar kormányfővel is megkonzultálta, miután Magyarországnak és Csehországnak is vannak katonáik Irakban.

 

Danko kampánytémává tette az amerikai-iráni konfliktust. Hazahozatná az Irakban szolgáló szlovák katonákat

 

Az újságírók előtt Pellegrini még egyszer hangsúlyozta, hogy

 

„mi nem az USA irányítása alatti harci műveletekben veszünk részt, hanem a NATO vezetése alatt álló gyakorlatozó misszió részei vagyunk”

 

A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy jelenleg nem lehetne a szlovák katonákat úgy hazahozni, hogy közben ne tegyék ki őket komoly biztonsági veszélynek. Véleménye szerint biztonságosabb, ha a szlovák katonák a többi katonával csapatban távoznak a helyszínről.

 

dennikn.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!