Nyitókép: IPIF

 

Frissítve: 13.41 Kassán pontosan 11 órakor, Pozsonyban röviddel 12 óra után indult meg a tüntetés helyszínére a fuvarozók és a gazdák konvoja.

 

A kamionok és a traktorok egyelőre az út mellett állnak a két legnagyobb város egy-egy bekötőútján, várva a szervezők további utasításait.

 

 hirdetes_810x300  

 

Az UNAS, a fuvarozók egyik érdekvédelmi szövetséges Peter Pellegrini kormányfővel való tárgyalások kimenetelétől teszi függővé a további lépéseket.

 

 

A ma 11 órától sztrájkba lépő fuvarozók az útadó csökkentését és az autópályadíj felfüggesztését követelik. Mindezt addig, amíg nem kerül kiválasztásra az új üzemeltető.

 

Mint elmondták, az autópályadíj-rendszer az ország egyik, ha nem a legdrágább tendere volt, melynek bevételei magánkézben, a Sky Toll-nál, külföldön landolnak, akik elviszik a bevételek 45 százalékát, amire az UNAS szerint egyetlen országban sincs példa. Infrastruktúra-építésre, azaz új autópályaszakaszok építésére így csak 10 százalék jut.

 

Országos sztrájkba kezdenek a fuvarozók – A gazdák is támogatják őket

 

A magas útadó csökkenti konkurencia-képességüket, ezért azt a felére szeretnék csökkenteni. Az autópályadíj-remdszert pedig azért támadják, mert az állammal szemben az üzemeltetőnek biztosít óriási hasznot. Az UNAS szerint az autópályadíj-rendszer üzembe helyezése óta 1 milliárd eurót loptak el a rendszerből.

 

A szervezők szerint ezért nem jut pénz autópályaépítésre sem, így óriásiak a régiók közti különbségek, és nem jut el a munkahelyteremtés a magas munkanélküliséggel bíró járásokba.

 

Stanislav Skala (UNAS) a mai megmozdulás során elmondta, hogy évek óta járnak kérni, könyörögni a Közlekedésügyi Minisztériumba, de eredmény nélkül.

 

A fuvarozókhoz több helyszínen a gazdák is csatlakoztak. Hogy az egyelőre passzív figyelemfelkeltő akció éles sztrájkká alakul-e, az attól függ, miben sikerül megegyezniük Peter Pellegrini kormányfővel.

 

 

Körkép.sk

 

Hatalmas dugók várhatók kedden Pozsonyban a fuvarozók sztrájkja miatt

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!