Nyitókép: Körkép.sk

Frissítve: 16.41

 

Cikkünkben további képek, és videó.

 

Egy tucat élő birkával vonult fel a Máme toho dosť! gazdapárt a parlament elé mai sajtótájékoztatójukhoz. František Oravec pártelnök és Patrik Magdoško alelnök ezzel illusztrálták, hogy a szlovák törvényhozásban oligarchák által irányított birkák ülnek, akik a kisemberek helyett szponzoraik, a nagy agrobárók érdekeit védik.

 

 hirdetes_300x300  

A parlament ugyanis ma szavaz újra a földrendezésről szóló törvényről. Az államfő által visszaadott jogszabály hibája, hogy továbbra is az oligarchák és nagyvállalkozók nyerészkedését segíti a valódi földtulajdonosokkal szemben.

 

 

Mi a probléma?

 

A mezőgazdasági földek nagy része magánszemélyek, elhunyt családtagok után a hozzátartozók kezében van, akik saját maguk nem foglalkoznak mezőgazdasággal. Így földjeiket bérleti szerződés alapján általában 10 évre bérbe adják szövetkezetekben, spekulánsoknak, oligarcháknak. Gyakran csak azért, minimális bérleti díjért, vagy olcsó pénzen végleg eladva, hogy a földek ne álljanak parlagon.

 

A magánkézben levő szövetkezetek, agrooligarchák aztán az így birtokolt, gyakran több ezer hektáros földterületekre állami támogatásokat vesznek fel. Az ország számára valódi hasznot hozó zöldségtermesztés, vagy gabonatermesztés helyett gyakran olajos magvakkal, repcével vetik be. Az ilyen földek minimális művelést igényelnek, viszont sok pénzt hoznak az uniós mezőgazdasági támogatásoknak köszönhetően.

 

Ennek köszönhető, hogy az ország élelmiszer önellátásának mértéke csökken, és már az üzemanyagba is bioanyagot kevernek. Kötelezően, miközben a szomszédos Ausztriában, mely jóval felvilágosultabb környezetvédelmi politikát folytat, semmi ilyesmi nem kötelező.

 

A fiatal gazdák vagy kezdő mezőgazdászok, akik saját maguk is szeretnének megművelhető földhöz jutni, vagy bővíteni eddigi hektárjaikat, gyakran nem tudnak hozzájutni a földekhez, mert azok hosszú távú bérleti szerződéssel spekulánsok kezében van.

 

Ennek felszabadítására került előterjesztésre az a javaslat, hogy tíz év bérleti idő után a föld visszakerüljön jogos tulajdonosához, aki ismét eldöntheti, hogy kedvezőbb feltételekkel adja bérbe.

 

A parlament az elmúlt hónapokban, csendben, fű alatt azonban ismét olyan jogszabályt fogadott el, vélhetően ugyanazon, gazdaságilag erős oligarchák és vállalatok nyomására – mely 10 év után is elővásárlási jogot szab meg az eddigi bérbevevőnek. Lényegében bebetonozva az eddigi helyzetet.

 

Erre hívták fel ma a Máme toho dosť! párt képviselőjelöltjei a figyelmet, egy tucat élő birkával a parlament előtt.

 

Videó:

 

 

További képeink:

 

Össze is takarították maguk után a helyszínt.

 

 

Frissítve: A parlamentek nem sikerült újra elfogadnia a jogszabályt, így győztek a kicsik a nagyok ellen. Bővebben:

 

Gazdasiker a parlamentben: A kicsik legyőzték a nagyokat a földrendezés terén

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.