Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A Threema-üzenetek adtak a nyilvánosságnak minden korábbinál nagyobb betekintést nem csak a Kuciak-gyilkossággal vádolt Marián Kočner, de a teljes politikai elit működésébe is. Ma ezek lehetnének a legfontosabb bizonyítékai annak, hogy Kočner áll Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolása mögött.

 

Míg a váltóügyben (ahol Kočner szintén az egyik elsőrendű vádlott) az illetékes bíróság bizonyítékként ismerte le a Threema-üzeneteket, addig a Kuciak-gyilkosságban eljáró törvényszék egyelőre nem engedélyezte azok felhasználását, és még decemberben kizárta a bizonyítékok közül.

 

Daniel Lipšic, az áldozatok családjainak egyik ügyvédje hétfőn újra kérvényezte a Threema-üzenet bizonyítékként való felvételét, a szenátus elnöke, Ružerna Sabová azonban elutasította a kérvényt ara hivatkozva, hogy

 hirdetes_300x300  

 

„a bizonyíték megszerzésének módjáról szóló leiratok és jegyzőkönyvek nélkül nem használható fel”, és „a tárgyalás jelenlegi fázisában a bíróság nem hoz döntést a bizonyítékként való iktatásról”.

 

Vagyis, továbbra sem használhatják vagy olvashatják fel az üzeneteket a tárgyaláson. Ez azért is jelenthet problémát, mert eddig egyetlen szálon sikerült közvetlenül Kočnerhez kötni a gyilkosságokat, mégpedig az újságírók megfigyelésekor készített fotókkal.

 

Kočner-cédulái valódiak – hamis tanúkat akart kreálni, alkotmánybírókat mozgósított

 

A bírón múlik

 

A HNonline.sk közlése szerint azonban a bíróságnak nem tartalmi kifogásai vannak a Threema-üzenetek kapcsán, hanem technika: az üzenetek előterjesztésének módja nem felelhetett meg a szenátusnak. Egyébiránt pedig teljesen mindegy, hogy a bizonyíték milyen formában kerül a bíróság elé, kizárólag a bírón múlik, hogy elfogadja-e azt, vagy sem.

 

Megjegyezzük, épp így sikerült Kočnernek elérnie, hogy az egyik, vélhetően megvesztegetett bírónő az ő javára ítéljen a Markíza-váltók egy 8,4 millió eurós példánya kapcsán. A bírónő nemes egyszerűséggel nem vette figyelembe a váltókon szereplő aláírások hitelességét megkérdőjelező szakértői véleményt.

 

Persze, az eljárás menetét szigorúan be kell tartani, ugyanis az üzenetek főszereplői Norbert Bödör és Jaroslav Haščák oligarchák, akiknek drága ügyvédjei darabokra szednék az ügyészséget a legapróbb eljárási hiba miatt – és a bizonyíték elbukna anélkül, hogy bárki érdemben megcáfolta volna.

 

Jelenleg tehát az ügyészség és az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédjei kénytelenek kivárni. A tegnapi volt a főtárgyalás negyedik napja. Ma Kočner távollétében Ján Kuciak kollégáit hallgatja meg a bíróság.

 

Kočner Bödörnek: Mondd meg Bélának, hogy rendezni kell a számlát pár f…sszal

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!