Nyitókép: aktuality.sk/illusztráció

 

Több ezer középiskolás vesz részt a parlamenti választások szimulációján, ezzel kipróbálhatják, hogy milyen lehet „élesben” az urnákhoz járulni.

 

A parlamenti választások szimulált diákválasztásában mintegy 59.700 diák adhatja le szavazatát. Maga a szavazás február 4 és 7 között zajlik majd.

 

A szimulált választások projektje a korábbi, 2016-os parlamenti választások, a 2017-es megyei választások, a 2018-as önkormányzati választások és a 2019-es EP-választások során szerzett tapasztalatokra épül. A szavazáson a 15 évnél idősebb diákok vehetnek részt, ezzel az általuk elérhető információk és preferenciák szerint dönthetnek. A szavazatokat diák választó bizottságok összesítik majd.

 hirdetes_300x300  

 

Magát a diákválasztást a szervezők apolitikus oktatóprojektnek tekintik, amelynek célja növelni a fiatal választók részvételét az éles választásokon, ezzel együtt visszacsatolásukat a közügyekbe. Ezen felül a szimulációs projektnek köszönhetően megtaníthatók a demokrácia működésének alappilléreire úgy, hogy mindezt saját bőrükön tapasztalják.

 

A középiskolások körében Kotleba pártja nyerné az EP-választást

 

A választásokat az összes megyében megtartják a középiskolákkal együttműködve.

 

A projekt szervezői az etikai kódexen kívül új választási kampány-szabályokat, a személyes adatok védelmét is bedolgozták a lebonyolítási szabályzatba ezen felül pontosították a politikai propaganda megítélését az iskolai feltételekhez.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!