Nyitókép forrása: facebook.com/UNAS

 

Pellegrini szerint a kormány ajánlata fair volt, az fuvarozók szövetsége, az UNAS szerint a miniszterelnök és a közlekedésügyi miniszter csak az időt húzza és nem akar megoldást találni. Hétfőn délután 16:00-kor lejárt a fuvarozók által megszabott határidő, több határátkelő kedden reggeltől blokád alatt van.

 

„Nem látom semmilyen releváns okát annak, hogy az UNAS képviselői blokád alá vegyék a határátkelőket. Semmi drámai nem történt”

 

mondta Peter Pellegrini a sajtónak kedd délután a fuvarozók újrainduló országos sztrájkja miatt. Az UNAS tagjai nyilván ezt másképp látják, mert több kulcspozíciót már elfoglaltak. A határátkelők közül a következők esetében akadályozzák a forgalmat a 3,5 tonnánál nehezebb gépjárművek számára: Drétoma, Rajka, Migléc, Újhely, Trencsénmakó, Fehérhalom, Ipolyság, Árvanádasd, Gázlós Tótgyarmat.

 

 hirdetes_300x300  

Ezen kívül Rózsahegy városában egy kulcsfontosságú kereszteződést is blokkolnak.

 

A kormányfő szerint a pénzügyminisztérium és a közlekedési minisztérium abszolút elfogadható ajánlatot tettek le az asztalra. Az ajánlat az útadóval és az útdíjrendszerrel kapcsolatos kedvezmények kibővítéséről szól. Az előbbi esetében 8 az utóbbi esetében 33 millió eurós bevételkiesést jelent az intézkedés az állam számára.

 

Folytatódik a kamionosblokád Szlovákiában. Kerüljék a határátkelőhelyeket

 

A fuvarozók arrogancia helyet eredményt akarnak

 

A fuvarozók azonban továbbra is kitartanak amellett, hogy a kormány a V4 átlagára csökkentse az útdíj-terheket.

 

„Mi eredményeket akarunk, nem állandóan sztrájkolni, de a politikusok csak arrogánsan viselkednek, ezért kénytelenek vagyunk visszatérni a határátkelőkre”

 

fogalmaztak a fuvarozók a sztrájkkal kapcsolatban. Az UNAS ugyanis saját javaslatot adott át a kormánynak, amelyben az útadó egységes 50 százalékos csökkentését követelik, és az útdíj-kedvezmény nagyságát pedig 18-26 százalékra növelnék (a skála attól függ, milyen régi járműről van szó).

 

Az Érsek Árpád vezette minisztérium szerint az UNAS követelése teljesíthetetlen és egyébként is ütközhet az uniós joggal. (Ez ugyanaz a közlekedési minisztérium, amely az adófizetőket százmilliókkal lehúzó SkyToll szerződést képtelen felmondani).

 

Fuvarozók: Pellegrini átvert bennünket. Újabb országos blokád jöhet minden határátkelőhelyen

 

Összezördült a két érdekvédelmi szervezet

 

A fuvarozók sztrájkjához csatlakozó szlovákiai gazdák azt hangsúlyozzák, hogy a kormány a felkínált engedményekkel még mindig messze elmarad az elvárt visegrádi átlagtól, ráadásul az UNAS sztrájkkol, de az állam az elejétől kezdve engedékenyebb (és az állam felé szolgalelkűbb) ČESMAD-dal egyezik meg. A gazdák Miglécnél csatlakoztak az útblokádhoz.

 

A ČESMAD-ot nem véletlenül emlegették. Mivel az érdekvédelmi szervezet megkerülve partnerét, az UNAS-t, elfogadta a kormány javaslatát, az UNAS felmondta az együttműködést a ČESMAD-dal. Ez utóbbi már a sztrájk elején Pellegrini és a kormány javára hajtotta  vizet nyilatkozataiban. Ráadásul a két szervezet között nem először van súrlódás.

 

Egy évvel ezelőtt a ČESMAD javaslatára a belügyminisztérium tárcaközi egyeztetésre bocsátotta a kamionsofőrök alsó korhatárának 21-ről 18 évre való csökkentését. Akkor az UNAS élesen tiltakozott a javaslat ellen, mondván, hogy 18 éves gyerekek segge alá nem való a 40 tonnás kamion. Később a javaslat a Most-Híd támogatásával átment a kormányon is, végül ősszel elbukott a kezdeményezés, mert a parlament leszavazta.

 

Patthelyzet a fuvarozók között. A ČESMAD elfogadja, az UNAS elutasítja a kitárgyalt alkut

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!