Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Nem egész három héttel a választások előtt Peter Pellegrini (Smer) kormányfő hétfőn bejelentette, „egyszer és mindenkorra” megpróbálják megoldani azzal, hogy neves egyszerűséggel „törlik” a Szlovákia jóváhagyó aláírását a sok vitát kiváltó egyezményről.

 

„Ahhoz, hogy ezt a kormány megtehesse, Zuzana Čaputová államfőnek fel kell hatalmaznia a kormány egy konkrét tagját, aki ezzel a felhatalmazással Szlovákia jóváhagyó aláírását visszahívja az egyezményről”

 

jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő az államfővel és Andrej Danko házelnökkel folytatott találkozója után. A dolog persze nem ennyire egyszerű. Szlovákia egy korábbi közjogi méltóságának aláírása ugyan ott van az egyezményen, a szlovák parlament azonban sosem ratifikálta azt, ezért eddig még nem is keletkezett belőle kötelezettsége. Pont ezt hangsúlyozta Čaputová  is hétfőn.

 hirdetes_300x300  

 

Andrej Danko házelnök ugyanakkor azt állítja, hogy a parlament egyszer már egyértelműen elutasította a becsempészve LGBTI-jogokat is tartalmazó Isztambuli Egyezményt, ezért Čaputovának kötelessége lenne Szlovákia álláspontját hivatalosan közvetíteni Az Európai Tanácsnak. Az egyezmény a család definíciójának bújtatott megváltoztatásán kívül a családon belüli erőszak megelőzése érdekében is tartalmaz jogi elemeket – csakhogy ezt is szélsőségesen egyoldalúan kezeli, ezért a konzervatív kormányok nem tudnak azonosulni az egyezmény szövegezésével.

 

Miért nem jött létre az ellenzéki blokk? Matovič szerint valaki arra számít, hogy Pellegrini szétrobbantja a Smert

 

Elfogadva, de nem ratifikálva?

 

Félreértés ne essék, a téma azért került elő, mert választások közelednek, és a konzervatív szavazók megszólítása érdekében minden eszközt bevetnek a kormányoldalon. Az is sokat elárul, hogy a parlament valóban kétszer már elutasította az egyezményt, vagyis nem szavazta meg ratifikációját, és sem az államfő, sem a kormány (!) nem lépett vissza a dokumentumtól.

 

Szlovákia 2011-ben írta alá az egyezményt. Ivan Gašparovič akkori államfő felhatalmazásával Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter szignózta a dokumentumot (akkor SDKÚ, később Most-Híd). Aláírás nélkül nem kerülhet ratifikációra, vagyis a parlament elé elfogadásra. Mivel a parlament elutasította az egyezményt, ezért az nem került hatályba, semmilyen kötelezettség nem származik belőle.

 

Csakhogy, míg rajta az aláírás, újra és újra ratifikációra lehet bocsátani.

 

Visszanyal a brüsszeli fagyi: Šefčovič migrációpárti és progresszív oldalára hívja fel a figyelmet a SPOLU

 

Kétszer is ellene szavaztak, de nem utasították…

 

A parlamenti képviselők kétharmados többséggel kétszer is határozatot fogadtak el az Egyezmény ellen. Az első alkalommal az SNS javaslatára rábólintottak, hogy ne folytassák a ratifikáció eljárását. A második határozatot novemberben vitték keresztül a kormánypártok. Ez elutasította az EU felszólítását az Isztambuli Egyezmény ratifikálására.

 

A jogi furcsaságok az egyezmény körül azonban jóval bonyolultabbak, mint elsőre gondolnánk. Ugyanis a parlament két, államjogi súllyal nem bíró határozatot fogadott el az egyezmény kapcsán, miközben folyt a ratifikációs eljárás. De 2011 óta nem szavazott arról, hogy ratifikálja, vagy NEM ratifikálja (definitíve elutasítja) az egyezményt.

 

Hogy miért? Erre a kérdésre nehéz választ adni, de a legvalószínűbb igaz magyarázat az lehet, hogy egyetlen kormány sem szeretné elvinni a balhét a ratifikáció miatt belföldön a választóknál, vagy annak elutasítása miatt külföldön, az uniós partnereknél. Ez látható a mostani kezdeményezéseknél is: a kormány igyekszik az államfőre hárítania felelősséget.

 

Magarul: nem az lenne a megoldás, ha Szlovákia visszahívná a ratifikációs eljárás elindító aláírást, hanem ha a parlament végre egyértelműen kimondaná, hogy elfogadja, vagy elutasítja az egyezményt – és vállalná annak következményeit.

 

A kormány most azt akarja elérni, hogy az államfő hívja vissza az aláírást a szerződésről (ha megteszi, Pellegriniék pontokat kapnak a választóktól, ha nem teszi, Pellegriniék sikerrel lehárították magukról a felelősséget). Csakhogy 2011-ben nem az elnök írta alá, hanem a kormány egyik tagja, így értelemszerűen a kormánynak kell azt visszavonnia. Ezt az ellentmondást Pellegrini úgy oldaná fel, hogy a kormány vissza-megbízza az államfőt az aláírás visszavonására. Lehet-e csodálkozni ezek után, hogy ott tartunk, ahol…

 

Mindaddig, amíg a parlament nem hajlandó megtenni, amit már rég meg kellett volna, addig az egész nyilatkozatháború az Isztambuli Egyezményről nem más, mint kampányfogás, politikai retorika és a felelősség következetes kerülése a döntéshozók részéről. A helyzet bonyolultsága azonban lehetőséget ad a kormánypártoknak, hogy megpróbálják áthárítani a kínos döntést az államfőre, aki egyelőre időt kért. Áttörés azonban aligha várható, három hét múlva pedig már újra osztják a lapokat.

 

Fico nem engedélyezi az Isztambuli Egyezmény ratifikálását: “Soha. Még egyszer mondom, soha!”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!