Nyitókép forrása: reflexnews.sk

 

A héten több fontos nyilatkozat is elhangzott a szlovák politikában elsősorban a választások utáni kormányalakítás kapcsán. Bár az ellenzéki oldalon szinten mindenki elhatárolódott a Smertől és az ĽSNS-től, Igor Matovič faccebook-kiírása arra enged következtetni, hogy érhet bennünket meglepetés. Közben Boris Kollár, a Sme rodina elnöke a HNonline.sk online tévés adásában arról beszélt, hogy hajlandó tárgyalni Kotlebáékkal a kormányalakításról.

 

Miért szalasztotta el az esélyt az ellenzék?

 

Igor Matovič az elmúlt napokban élesen bírálta Andrej Kiskát és a Za ľudít, amiért nem valósult meg az ellenzéki közös blokk létrehozása. A blokknak eredetileg kettős szerepet szántak: csökkenteni az ez elvesző szavazatok számát (vagyis a parlamenten kívül rekedő pártokat), illetve megakadályozni, hogy a Smer nyerje meg a választásokat – alapesetben az államfőnek a választások győztesét kell megbíznia először kormányalakítással.

 hirdetes_300x300  

 

Igor Matovič és az OĽANO a blokk létrehozására Andrej Kiskát szólította fel, aki először pozitívan nyilatkozott a kezdeményezésről, négy nappal később azonban mégis úgy döntött, hogy a blokk lehetőségét elveti.

 

Matovič később egy elég érdekes elmélettel állt elő a közösségi hálón. A blokkról szóló tárgyalásokon állítólag egy általa „fontos egyénnek” nevezett illető azzal próbálta csökkenteni a blokk létrehozásának fontosságát, hogy a Smer szétesését prognosztizálta. Állítólag az elképzelés szerint Peter Pellegrini (Smer) jelenlegi kormányfő betartja ígéretét és nem lép koalícióra az ĽSNS-szel, ami a Smer széteséséhez és előrehozott választásokhoz vezet, amelyen viszont az ellenzék már Pellegrinivel is tárgyalna.

 

Matovič a Pravda napilap internetes kiadásának nyilatkozva is állította, hogy a forgatókönyv reális eshetőségként kezelve tényleg elhangzott a tárgyalásokon. Matovič ezt a hozzáállást elutasította, a Pravdának kijelentette:

 

“Tudni akarom, hogy ez lenne-e  a terv, vagy tényleg a maffia legyőzését akarjuk”.

 

“Kell az MKP” – Matovič a Za ľudí-tól várja, hogy segítő kezet nyújtson az MKP-nak és az SaS-nek

 

Kollár Kotlebáékkal is

 

A választások egyik nagy kérdése, ki mindenki lesz hajlandó lepaktálni az ĽSNS-szel. Boris Kollár a HNonline.sk internetes kiadásának azt nyilatkozta, hogy a parlamentbe jutó pártok közül senkitől sem zárkózik el, bárkivel hajlandó tárgyalni a kormánykoalícióról. Hangsúlyozta, „bárkivel, még a Mi Szlovákiánk Néppárttal is”.

 

Kiemelte azt is, hogy számára elfogadhatatlan az olyan kérdések megnyitása, mint az egyneműek regisztrált partnersége vagy a hagyományos nemeken túli önmeghatározások elfogadása. Hasonlóképpen elutasítja az olyan kormányban való szereplést, amely ratifikálná az Isztambuli Egyezményt – ez részben a családon belüli erőszakkal foglalkozik, ám az alkotói olyan passzusokat is belecsempésztek, amelyek alapot adnak a hagyományos családmodell átértelmezésére és genderideológiai nevelést irányoz elő a közoktatásban.

 

Ezzel azonban komoly értrékkülönbözőséget vállalt fel a PS-SPOLU-val és az SaS-szel, közvetve elutasítva velük a kormányzást – szemben például a KDH-val, amely egyelőre próbálja nem szóba hozni a fenti témákat. Persze, még a kampány elején vagyunk, a választás másnapján pedig a tűzközelbe jutás lehetősége átírhat minden korábbi nyilatkozatot. Tapasztaltuk már.

 

Fico nyitva hagyta a hátsó ajtót az ellenzék számára

 

A Most-Híd teljesen elszigetelődött, de még teljesülhet a vágyuk

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!