Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Hétfőn két fontos sajtótájékoztató is volt a jövő évi választások kilátásait illetően. Az egyik Robert Ficoé (Smer), aki bár adócsalónak nevezte Andrej Kiskát és Soros-gyereknek Juraj Šeligát (mindketten Za ľudí), nem zárta ki a Kiska pártjával való együttműködés lehetőségét. A másik sajtótájékoztatón Igor Matovič (OĽANO) ostorozta a Za ľudít nem csak azért, mert zátonyra vitte az egységes ellenzéki választási blokk létrehozását, hanem azért is, mert egyáltalán pártot alapított.

 

Andrej Kiska államfői mandátumának letelte után hivatalosan is bejelentette, hogy pártot alapít. Az ellenzéki pártoknak ígért segítséget, ám – ahogy azt Matovič igen szemléletesen bemutatta grafikonok segítségével – nem hozott új szavazókat, hanem az eddig is rendkívül polarizált szlovák ellenzéki tábort osztotta tovább.

 

Matovič aggodalmai – aki szintén felelős az ellenzék megosztottságáért – jogosak. A Za ľudí az ellenzék táborából eddig is némileg kilógott, emlékezzünk csak vissza, milyen huzavona után csatlakoztak végül a PS-SPOLU – KDH – féle meg nem támadási szerződéshez. Kiska és a körülötte lévők következetesen kivonják magukat a PS-SPOLU hatása alól, és idegengedtek a túl szorosnak vélt választások előtti együttműködéstől is. Ez annyira nem meglepő, hiszen választóinak nagy közös halmaza van.

 hirdetes_300x300  

 

Beszédes fordulatok

 

Az ellenzéki blokk létrehozását kezdetben minden érintett párt üdvözölte. Majd miután négy nappal később Andrej Kiska nemet mondott rá, hirtelen mindenki lemondott róla. Ennek magyarázata, hogy Kiska manővere után még a látszatát is kerülni akarták annak, hogy a közvélemény úgy érezze, bármelyikük segítségre szorul e blokk révén.

 

Pedig épp az SaS, a KDH és az OĽANO azok, akik a felmérések szerint leginkább rászorulnának egy biztonságot jelentő ellenzéki blokkra. És nem csak ezért lett volna értelme. A köztársasági elnök alapesetben a választások győztesét kéri fel a kormányalakításra . Jelenleg egyik ellenzéki párt sem közelíti meg a Smer 20 százalékos támogatottságát.

 

A Smer tényleg bárkivel

 

E tekintetben nagyon tanulságos volt Robert Fico sajtótájékoztatója, aki adócsalónak nevezte Andrej Kiskát, és Soros-gyereknek Juraj Šeligát, a Tisztességes Szlovákiáért országos tüntetéseinek egyik főszervezőjét. Ennek ellenére senkivel, tényleg senkivel nem zárta ki a választások utáni együttműködést, bár annak kereteit felrajzolta.

 

„Minden pártnak, amelyet a választók bejuttatnak a parlamentbe, joga van tárgyalnia a kormányalakításról. De minket az értékek fognak foglalkoztatni. Olyan pártnak kell lennie, amely egyértelműen Európa-barát irányultságú, amely tiszteletben tartja Szlovákia NATO-tagságát, amelynek nagyon erős fasiszta ellenes jellege van és amely stabil”

 

fogalmazott a volt kormányfő.

 

Mivel a Most-Híd már nem stabil és aligha szerez annyi mandátumot, hogy az SNS-szel karöltve kormányra segíthessék a Smert, Fico már csak az ellenzéki oldalon válogathat.

 

Néhány héttel ezelőtt Peter Pellegrini (Smer) kormányfő egy politikai műsorban kijelentette, hogy akár Andrej Kiska pártjával is hajlandó lenne kormányozni. Az SNS-elnöke e kijelentéséért a mai napig ostorozza a miniszterelnököt, mintha az SNS tartana egy ilyen kormány létrejöttétől. Andrej Dankoék addig vannak alkupozícióban, amíg a Smer nem választ partnereket az ellenzéki térfélről – ha ez bekövetkezik, az SNS ellenzékbe szorul.

 

Fico kettős beszéde mégis nagy teret enged e lehetőségnek. Sőt, túlzó, agresszív támadásai mintha csak azt a célt szolgálnák, hogy minél nagyobb értéke legyen annak, ha a választások másnapján a Smer az SNS-t látványosan félreállítva, Peter Pellegrini vezetésével, Fico nélkül alakít kormányt – akár az ellenzék valamelyik pártjával. Például a Za ľudíval.

 

Az ellenzék jelenleg kategorikusan elutasítja a Smerrel való közös kormányzás lehetőségét. Kérdés, hogy a választások után is kitartanak-e álláspontjuk mellett. Főleg, hogy a Smernek egy nagyon erős aduja is van: az ĽSNS.

 

Persze, a végső szót úgyis a számok mondják majd meg, és a fent vázolt lehetőség csak egy a sok közül. Az azonban tény, hogy Fico nyitva hagyta a hátsó ajtót.

 

Az erőviszonyok alakulásában nagyon sok fog múlni a magyar választók döntésén is. Hogy milyen forgatókönyveket sejtetnek a jelenlegi felmérések, lásd alábbi cikkünkben:

 

Milyen kormánykoalíciókra van esély és hol lehet a közös magyar lista helye?

 

Komjáthy Lóránt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.