Nyitókép: Facebook.com/reprofotó

 

Cannes után Igor Matovič (OĽANO) többedmagával Ciprusról jelentkezett élővideóval. Míg a filmfesztiváljáról híres francia városban Ján Počiatek sokmilliós villáját mutatta be, ezúttal a PENTA offshore cégeit látogatta meg. Üzenetet is hagyott nekik: „a büntetlenségnek vége”.

 

„Most megmutatjuk, hov! került 400 millió euró a szlovák egészségügyből”

 

kezdte felvezetőjében Matovič, majd némi gyaloglás után egy irodaházhoz értek. A földszinten a postaládák tanúsága szerint a PENTA-hoz köthető offshore cégek tucatjai voltak az épületben. Olyan nevekkel, mint a Dôvera Holdings Limited, Ruzinoc Holding Limited, vagy az igencsak beszédes, Svet Zdravia Holding Limited.

 

 hirdetes_300x300  

Matovič azzal folytatta, hogy Szlovákiában az egészségügyi és a pénzügyminisztérium közösen elkészített jelentése szerint évente 5000 elkerülhető haláleset történik. Ez a kifejezés olyan haláleseteket jelöl, amelyek megfelelő gyorsaságú és minőségű kezelés és/vagy diagnosztika esetén elkerülhetők lennének. Szlovákiában több hetes vagy hónapos várólisták vannak, így a helyzet különösebb magyarázatra nem szorul.

 

Matovičék lefilmezték Počiatek franciaországi villáját – Videó

 

Ellopott százmilliók

 

Az OĽANO elnöke ezután kijelentette, hogy a PENTA a Smer közreműködésével 400 millió eurót lopott ki az egészségügyi rendszerből. Ezt szerinte úgy csinálták, hogy 2009-ben törvényi kiskaput hagytak a PENTA számára. Mikor a befektetőcsoport érdekeltségébe tartozó Dôvera biztosító fúzióra lépett az Apollo biztosítóval, a közös cég értéke 400 millió euróval megnőtt. Ezt a pénzt azonban nem hagyták az egészségügyi rendszerben, hanem a PENTA offshore vállalataihoz került.

 

Újabb bizonyíték került elő, hogy Trnka a Gorilla-felvétellel zsarolta Haščákot

 

Még adózniuk sem kellett

 

Ezzel azonban még nincs vége. A Smer ekkoriban jelentette be, hogy törvényben fogja megtiltani az egészségbiztosítóknak, hogy nyereséget termeljenek. Matovič szerint azonban a törvényt úgy írták meg, hogy az csak 2010. január 1-jétől legyen érvényes, közben pedig az egészségügyi minisztériumban és az illetékes hivataloknál gőzerővel dolgoztak azon, hogy még a hatályba lépés előtt minden engedélyt kiállítsanak a PENTA-nak az ügylethez.

 

Matovič megemlítette, hogy tudomása szerint ebben aktív szerepet játszott Tomáš Drucker, egykori smeres egészségügyi miniszter, aki most a Dobrá voľba színeiben indul a választáson.

 

Az ellenzéki politikus elmondása szerint tehát a Smer a PENTA javára írta meg a 2009-es törvényt, és még mielőtt hatályba lépett volna, kiadott minden szükséges engedélyt a Dôvera és az Apollo biztosítók fúziójához és a 400 millió euró értékű értéknövekedés kimentéséhez, mégpedig úgy, hogy abból a PENTA egyetlen árva eurót sem fizetett be adóként. A pénz a szlovák egészségügyből ciprusi offshore cégeknél kötött ki.

 

Matovič hozzátette, hogy ennyi pénzből tíz kórházat, vagy ötszáz CT-berendezést, vagy például 200 MR-berendezést lehetett volna vásárolni (jelentősen lerövidítve a várólistákat és a diagnózis felállításának idejét).

 

Zárásképp Matovič az őt elkísérő Eduard Hegerrel és Marek Krajčival közösen levelet hagytak az offshore cégek postaládáiban ezzel a szöveggel: „Haščák úr, a jólét és büntetlenség ideje lejárt“.

 

? KORUPCIA ZABÍJA … LIVE z Limassolu na Cypre ??_________________________________Objednávateľ: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO), NOVA, Kresťanská únia (KÚ), ZMENA ZDOLA, Zámocká 14, Bratislava IČO: 42287511Dodávateľ: Facebook Ireland Limited, 4 Grand Canal Square, Írsko, IČO: 462932

Gepostet von OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti am Sonntag, 16. Februar 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.