Nyitókép: Facebook (szlovák rendőrség)

 

Ma délelőtti cikkükben már beszámoltunk arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter jelezte, kétoldalú tárgyalások kezdődtek, mely leginkább a felvidéki magyaroknak nyújthat segítséget. A nap folyamán döntés is született, erről számolunk most be.

 

Szijjártó: Tárgyalunk Szlovákiával a két ország állampolgárainak mozgását érintő kivételekről

 

A szlovák rendőrség tájékoztatása szerint ma este (március 17.-től) másnap reggel 06.00 óráig megnyitják az Ipolyság – Parassapuszta határátkelőhelyet a kamionforgalom előtt.

 hirdetes_300x300  

 

Denisa Saková szlovák és Pintér Sándor magyar belügyminiszter ma megállapodtak abban, hogy megnyitják a személyforgalmat a határokon azon személyek előtt, akik az államhatártól legfeljebb 30 kilométeres körzetben élnek vagy dolgoznak. A döntés az ingázóknak segíthet. A határ átlépésénél érvényes személyigazolványt és a munkáltatótól származó igazolást kell felmutatni.

 

A határ megnyitása ilyen célból csütörtöktől, március 19-től 06.00 órától lép életbe, amint azt a szlovák kormány szerdai ülésén jóváhagyja. A döntés a Pozsony vonzáskörzetében, például Rajkán, Dunakilitin, Mosonmagyaróváron és más határ menti, magyar településeken élő szlovák állampolgároknak jelent megoldást. Rájuk nem vonatkozik a kötelező karantén előírás sem.

 

Ugyanez érvényes a Szlovákiában élő és dolgozó magyar állampolgárokra is, akik az államhatártól számított 30 kilométeres sávból járnak át akár naponta Szlovákiába.

 

Előfordulhat, hogy a két ország közti egyezség az elkövetkező napok tapasztalatai alapján, illetve a koronavírus megbetegedések számától függően még változhat. Ha így lesz, a Körképen erről is beszámolunk olvasóinknak.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.