Filip Mónika (SaS) frisseb kinevezett oktatásügyi államtitkár bemutatkozása során jelezte, szeretné, ha a nemzetiségi oktatás a többségivel azonos szintre kerülne. Ennek egyik fontos eleme a kétnyelvűség. Annak bizonyítását, hogy a fiatal államtitkár mindezt komolyan gondolja, már hivatalba lépésének első hetében elkezdte.

 

Bemutatkozott az oktatásügyi tárca új vezetése. Filip Mónika: Magyarosítjuk a dokumentumainkat

 

A mai napon ugyanis az oktatásügyi miniszter, Branislav Gröhling, Filip Mónika államtitkárságán keresztül hosszú választási ciklusok óta először a szlovák mellett magyar nyelven is közzétette határozatait, melyek a következők:

 

 hirdetes_300x300  

1. az iskolai oktatás és oktatási intézmények működtetésének rendkívüli megszakítása március 30. után is érvényes

 

2. meghatározásra kerültek a felvételik és az érettségik időpontjai. Azaz, Gröhling új határidőket határozott meg az óvodai felvételi kérvények beadását, alapiskolai beiratkozást, középiskolai felvételi kérvények beadását, középiskolai felvételi vizsgákat, szóbeli érettségi vizsgákat és záróvizsgákat és művészeti alapiskolákba való felvételi vizsgákat illetően.

 

Íme, maga a határozat magyar nyelven:

 

Nemzetiségi oktatás végre a nemzetiségek nyelvén

 

Filip Mónika államtitkár igéretével összhangban továbbá megkezdődött az oktatásügyi tárca weboldalának nemzetiségi oktatásra voantkozó részének a magyarosítása. A hét folyamán az eddig egynyelvű honlapon jobban szem elé került a nemzetiségi oktatásra voantkozó menüpont, melynek tartalma folyamatosan magyarul, roma nyelven és ruszinul is elérhetővé válik.

 

 

Az államtitkárral hamarosan nagyinterjút olvashatnak portálunkon.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 90 olvasónak tetszik ez a cikk.