Nyitókép forrása: illusztráció/borsodhir.hu

 

A Közegészségügyi Hivatal és Központi Válságstáb döntése alapján május elsejétől a határokon a Szlovákiába ingázó munkavállalóktól 30 napnál nem régebbi igazolás felmutatását fogják kérni a határőrök arról, hogy az adott személy nem koronavírusos, ellenkező esetben nem léphetnek be az ország területére. Néhány kivételtől eltekintve pedig kötelező a két hetes karantén.

 

Hasonló intézkedés április 14-étől Ausztriában is érvényes, ám ott négy napnál nem lehet régebbi az igazolás, és a kormányzat kivételt adott a törvény által ismert három kategóriába sorolt ingázók mindegyikére. Szlovákiában csak a Csehországgal közös határvidéken, a dél-morva, zlíni, morva-sziléz és olomouci kerületekben egészségügyi alkalmazottként dolgozók kaptak kivételt, de kizárólag a karanténra, a negatív tesztről szóló igazolás számukra is kötelező.

 

Az ingázó munkavállalóknak májustól negatív koronavírustesztet is fel kell mutatniuk

 hirdetes_300x300  

 

Az intézkedés értelemszerűen több ezer embert érint. Csak a Magyarországgal közös határ Csallóköz-menti szakaszán naponta nagyjából 6000 ember ingázik át Szlovákiába, és ők csak azok a szlovákok, akik életvitelszerűen élnek Magyarországon, például Rajkán.

 

Az Ausztriából Szlovákiába ingázók száma tízezernél is több lehet. Egyes becslések szerint az intézkedés összesen 30 ezer embert érint.

 

Ausztria szigorított a Szlovákiából érkező határátlépőkkel szemben, szinte mindenről igazolást kell felmutatni

 

A hírre ismét kormányellenes médiahullám indult el, de ezen kívül mozgósították magukat az Ausztriából ingázó polgárok is. Ők szombaton tettek közzé egy nyílt levelet, amelynek címzettje Ján Mikas tisztifőorvos. Egyúttal petíciót is indítottak az intézkedés ellen.

 

A nyílt levél aláírói arra hivatkoznak, hogy legtöbbjüknek családtagjaikon keresztül nagyon aktív kapcsolatuk van Szlovákiával, és nap mint nap munkavégzés céljából lépnek be Szlovákia területére.

 

„Ezért érthetetlen számunkra, miért sorol minket a szlovák kormány a kockázatos lakosokhoz, hiszen más szlovák állampolgárok is utaznak munkába, mégsem kell negatív teszteredményt felmutatniuk, hogy bizonyítsák ’tisztességüket’ a hatóságoknak”

 

fogalmazott a levél. Diszkriminatívnak tartják, hogy harminc naponta, tehát havonta egyszer teszteltessék magukat, példaként pedig azzal érvelnek, hogy az osztrák határmenti járásokban szombat reggel csak annyi fertőzött eset volt, mint Pozsonyban.

 

Online-petíciót is indítottak az intézkedés eltörléséért, rövid időn belül közel háromezren írták alá.

 

Egyes médiumok kommentátorai a legkülönfélébb elméleteket közölték arra vonatkozóan, hogy kinek az érdekét szolgálja az intézkedés. Vannak, akik azt hangoztatják, hogy a magánlaboratóriumok 30 ezer ingázó esetében egymillió eurós plusz forgalommal számolhatnak, miközben egy 3-4 tagú család esetén ez 280 eurós havi plusz költséget jelent.

 

Az érem másik oldala, hogy Közép-Kelet-Európában a következő hetekben várják a tömeges fertőzések számának felfutását, így a szigorítások is ezzel lehetnek összefüggésben. Mindenesetre, még több mint tíz nap van az új szabály hatályba lépéséig, jelen körülmények között pedig még sok minden változhat. Az egy másik kérdés, hogy az intézkedés nem féltétlenül tart tovább egy hónapnál, így az ingázóknak csak egy tesztigazolást kellene kiállítaniuk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.