Nyitókép forrása: roznava24.sk

 

Környezetvédelmi okokra hivatkozva törölték a szoroskői autópályaszakasz projektjét – értesült a HNonline.sk. Az előző kormányzat idején elindított (és félbehagyott) projekt sorsa már korábban bizonytalanná vált: Andrej Doležal (Sme rodina) közlekedési miniszter ugyanis kevesellte a szoroskői átmenőforgalom volumenét.

 

Minden jel szerint búcsút inthetünk a Szlovákia egyik legveszélyesebb útszakaszát tehermentesítő 14 kilométeres autópályaszakasztól, amelynek része volt egy több mint 4 kilométeres alagút is, illetve több híd.

 

A minimum 243 millió eurós projekt (kilométerenként ez 17 millió euró) versenypályázatát a Közlekedési Minisztérium még Érsek Árpád (Most-Híd) idején indította el, és olyan cégek szálltak érte ringbe, mint a Strabag vagy a Váshostav.

 hirdetes_300x300  

 

Tüntetnek a gömöriek: Az R2-est és a szoroskói alagút megépítését követelik

 

Csak az okot keresték – de volt miből válogatniuk

 

A Pénzügyminisztérium mellett működő, állami projektek társadalmi megtérülését ellenőrző Árért Értéket think tank már jó ideje kritizálta a döntéshozókat, amiért erőltetik a szakasz megépülését, amely szerintük előnytelen és nem megtérülő. Elégedettek lehetnek: a projektet úgy időzítették, hogy Érsek Árpád még elmondhatta a tender kiírását, a kivitelezés elmaradásáért azonban már nem kellett felelősséget vállalnia.

 

A minisztérium előző vezetésének hozzáállása azért volt kérdéses, mert nem csak az építkezési engedély hiányzott, hanem az érvényes telekhatározat is. Ráadásul, az érintett telkek egyharmadát az állam még fel sem vásárolta. És mivel a szakasz környezetvédelmi területeken haladt volna keresztül, egy 2010-ben elfogadott szlovák jogszabály miatt nem is lehetett rá uniós forrásokat kérni.

 

Még a meghirdetett tender sem volt teljesen korrekt. A kivitelezőnek csak építési kötelezettségei lettek volna, nem felelt volna az egész projektért. A legtöbben egyetértettek abban, hogy a projekt egyáltalán nem volt megfelelően előkészítve.

 

Két év múlva már autópálya köti össze Pozsonyt és Kassát – megszakítás nélkül

 

Nem megtérülő társadalmi projekt?

 

A projekt végül a környezetvédelmi hatástanulmányon bukott el, de ez inkább csak hivatalos porhintés a döntéshozók részéről. Tény, hogy a 14 kilométeres szakasz a Szlovák Karszthegység védett területein haladt volna keresztül egy sor különösen nagy értéket jelentő, UNESCO részét képező barlang mellett.

 

Sokkal életszagúbb volt az Árért Értéket csoport azon indoklása, hogy a projekt a nem megfelelő előkészítés miatt és a geológiai viszonyok okán valójában tekintélyes csúszással és a tervezettnél jelentősen drágábban valósulhatott volna meg. A négy kilométeres alagútnak egy szélsőségesen összetett karszthegységi masszívumban kellett volna utat törnie, amelyre vonatkozóan megint csak hiányzott a technikai feltételek meglétének alátámasztása.

 

Más szavakkal: a projekt könnyen válhatott volna egy második felsővisnyói alagúttá, csak ezúttal nem északon, hanem délen várhattunk volna a tervezettnél sokkal többet egy pénznyelő befejezésére.

 

Nem minden fejezhető ki számokban

 

Bár elfogadható az érvelés a szakasz megépítésének elutasítása kapcsán, az nem teljesen állja meg a helyét, hogy nem lenne szükség a térségnek egy biztonságosabb és nagyobb áteresztőképességű infrastruktúrára.

 

Szoroskőnél naponta közel 6000 gépjármű halad keresztül, ebből 1500 tehergépkocsi. A Rozsnyó-Szádalmás közti szakasz egy három és fél kilométeres szakaszán azonban 60 km/órás sebességhatár van érvényben (de vannak 40 km/órás korlátozások is), mert a nyugati oldalról átlagban 5,3 százalékot lejt az út, a keleti oldalon pedig 4,6 százalékot.

 

Az Árért Értéket számításai szerint a szoroskői autópályaszakasz a legnagyobb megtakarítást a személyautó-forgalomnak hozta volna. Az egyszerűbb áthaladás és az így megspórolt idő miatt pénzben kifejezve 83 millió eurót takarítottak volna meg az itt közlekedők (az összegben benna van az üzemanyagtól kezdve a balesetek költségig minden). A teherforgalomnál azonban már nagyságrendekkel kisebb lenne a megtakarítás (10 millió euró), a pénzügyérek pedig úgy vélik, hogy a helyi vonatforgalom megfelelő alternatívát nyújt a személygépkocsival utazók számára. Így – állpítják meg – a projektnek nincs pozitív társadalmi megtérülése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.