Nyitókép forrása: time.com

 

A német tisztviselők alaposan felhúzták magukat azon, hogy Donald Trump amerikai elnök kezdeményezte az amerikai haderő csökkentését Németországban. Ahogy korábbi cikkünkben említettük, stratégiai szempontból nem történt eget rengető változás, a politika és gazdaság terén azonban már más a helyzet.

 

Az összes német vezető elítélte Trump döntését, a mainstream sajtó pedig a két ország kapcsolatának romlásáról cikkez. Tény, hogy Berlinnek van oka  sértődöttségre: Trump majd egy hetet várt a kiszivárgott hír megerősítésére, teljes sötétségben tartva állítólagos partnereit.

 

Trump kijelentette, hogy csak akkor nem történik meg az amerikai katonák létszámának (34 500-ról 25 ezerre történő) csökkentése, ha  a németek teljesítik a hadi kiadások NATO által előirányzott mértékét, vagyis a GDP 2 százalékát fegyverkezésre költik. Berlin erre a számtalanszor elismételt narratívát válaszolta: Németország jelenleg is növeli védelmi kiadásait, hogy elérje a NATO által előírt mértéket.

 hirdetes_300x300  

 

Azt már kevésbé hangoztatják, hogy az ő elképzelésük szerint leghamarabb 2024-ben érnék el az USA által már most elvárt szintet, de majdnem biztos, hogy a koronavírus-járvány miatt ezt a határidőt ki akarják majd tolni.

 

Az amerikai időzítés sem véletlen: az EU épp most készül egy nagy lépést megtenni a mélyebb integráció felé egy közös uniós kötvény kibocsátásával. Az amerikai döntés némileg megrendítheti a bizalmat a kezdeményezés iránt a pénzpiacokon. Az sem mellékes, hogy az európai védelmi miniszterek épp ma tárgyaltak a francia-német tandemben kidolgozott „békefenntartó, kiber- és űrvédelmi” stratégiáról. Az ilyen kezdeményezéseket Washington azért bírálja, mert miközben Németország a NATO kötelezettségét sem teljesíti, az EU égisze alatt egy NATO alternatíván dolgozik.

 

Trump elég magabiztosnak tűnik és nem véletlenül. Az amerikai katonai jelenlét leépítésével legalább kétmilliárd eurót húz ki a bázisoknak otthont adó német városok zsebéből. Ráadásul az egész ügy Amerikában más megítélés alá esik a közelgő elnökválasztások miatt.

 

Csapatkivonás ide vagy oda, Amerika nem akarja gyengíteni németországi befolyását – épp ellenkezőleg

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.