Nyitókép forrása: jozsefvaros.hu

 

Ondrej Dostál (SaS), Radovan Kazda (SaS) és Ján Benčík (Za ľudí) olyan törvénymódosítást készítenek elő, amely az eredeti, 2010 előtti helyzetbe állítaná vissza az állampolgársági törvényt. Azt javasolják, hogy a szlovák állampolgárok a szlovák útlevelük elvesztése nélkül kérvényezhessék egy másik ország állampolgárságát.

 

Dostál szerint a törvényt úgy kell módosítani, hogy akarata ellenére senkit se foszthassanak meg az állampolgárságától. Elvileg ezt maga az alkotmány is garantálja. Ám a 2010-ben Robert Fico első kormánya által elfogadott módosítás ennek az ellenkezőjére adott lehetőséget, és ma már több ezren vesztették el emiatt útlevelüket.

 

A kérdéses módosítást Ficoék a magyar kedvezményes honosítási törvényre válaszul szavazták meg, részben a közelgő választások hatására is, részben azért, hogy megakadályozzák, hogy a felvidéki magyarok tömegesen kérvényezzék magyar honosításukat. Néhány évvel később a parlamenti képviselők egy csoportja az Alkotmánybíróságon támadta meg az egyértelműen alkotmánysértő módosítást, ám a testület politikai döntést hozott, pontosabban, nem hozott: kijelentette, hogy nem áll módjában határozni az ügyben.

 hirdetes_300x300  

 

A jelenlegi jobboldali kormányzat programjában vállalta, hogy lehetővé teszi a külföldön élő szlovák állampolgárok számára az adott ország állampolgárságának felvételét. A minisztérium már dolgozik a tervezeten, ami előnyös az életvitelszerűen külföldön élők számára, de nem jelent megoldást a felvidéki magyaroknak.

 

Alkotmányos alaphelyzetbe állítanák vissza a törvényt

 

Dostálék most éppen azzal érvelnek, hogy a készülő törvénymódosítás még mindig megfossza azokat az állampolgárságuktól, akik nem rendelkeznek a másik országban lakhellyel. Ezért olyan megoldást javasolnak, ami lehetővé teszi a másik ország állampolgárságának felvételét a szlovák elvesztése nélkül, függetlenül attól, hogy a másik országban hosszútávon, rövidtávon tartózkodik, vagy Szlovákiában él.

 

A javaslat szerzői megjegyzik, hogy 2010 előtt csak egyféleképpen lehetett elveszteni a szlovák állampolgárságot: saját kezdeményezésre, lemondó nyilatkozatban. Dostál azt is kimondja, hogy a jelenlegi szabályozás egyértelműen ellentétes az Alkotmányban foglaltakkal.

 

Egyelőre kérdéses, hogy mennyire fogja elnyerni a kezdeményezés a többi koalíciós képviselő támogatását. Fontos kiemelni, hogy a javaslat nem kormányjavaslatként kerül majd törvényhozás elé, hanem képviselői indítványként. Minden bizonnyal parázs vita várható a témában.

 

A jelenlegi adatok szerint az elmúlt tíz évben 3336 szlovák állampolgár veszítette el szlovák útlevelét a Fico-féle módosításnak köszönhetően. Ez a szám nem tartalmazza azokat, akik külön eljárás keretében visszaszerezték állampolgárságukat (947 fő).

 

Körkép.sk, Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.