Marcell
  • HUF: 345.38
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Belföld

Megvan, kik fogják irányítani a magyarlakta járásokat

Ma délután mutatták be annak a 70 jelöltnek a névsorát, akiket a járási hivatalok élére javasolnak.

Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Hirdetés(x)

Frissítve: 18.49 Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ma délután mutatta be annak a 70 jelöltnek a névsorát, akiket a járási hivatalok élére javasolnak.

 

Hirdetés(x)

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, hogy a képviselőkkel és a mozgalom tagjaival olyan embereket választottak a járási hivatalok élére, akik megbízhatóak. Šipoš szerint minden nyolcadik jelöltnek valamilyen módon köze van az OĽaNO-hoz.

 

A kormányfő azt is elmondta, az a céljuk, hogy depolitizálják az állami közigazgatást és a járási hivatalokat professzionális intézménnyekké tegyék.

 

Matovič továbbá azt is kijelentette, hogy politikailag csak a hivatal elöljáróját jelölik, a többi alkalmazottat a szakmai tudása alapján fogják kiválasztani.

 

A kormányfő szerint a jövő heti kormányülésen a jelöltek többségét jóvá is hagyhatják.

 

Igor Matovič továbbá arra kérte a nyilvánosságot, hogy amennyiben bármilyen észrevételük van a jelöltek kapcsán, illetve tudomásuk van arról, hogy a múltban valamilyen erkölcstelen tettet hajtottak végre, jelezzék, és az ügyet kivizsgálják.

 

A nyilvánosság július 10-ig, azaz péntekig fejtheti ki véleményét a jelöltekkel kapcsolatban a prednostovia.sk honlapon. Amennyiben a jelölt erkölcsileg nem lesz alkalmas a feladat elvégzésére, nem fogják jelölni az adott járási hivatal élére.

 

Ami a magyarlakta járásokat illeti, például a Dunaszerdehelyi Járási Hivatalt a jelölés alapján Michal Deraj fogja vezetni, a galántait Ján Duranský, a komáromit Juraj Pekarík, az érsekújvárit Ladislav Hamran, a vágsellyeit Dionýz Solár, a szencit pedig Katarína Sowiňská.

 

Legalább 8 járási elöljáró biztosan beszél magyarul. Vannak köztük magyar nemzetiségűek is – Mutatjuk a listát

 

Korábban úgy volt, hogy az OĽaNO-val való jó viszony alapján a magyarlakta járásokba az MKP jelölhet majd elöljárót. A Dunaszerdahelyi járásban Menyhárt József például saját feleségéért lobbizott. A június 2-i trianoni találkozón az Őry Péter által átadott MKP memorandum azonban változtatott a helyzeten.

 

A járási elöljáró-jelöltek eddig ismert listáját itt lehet megtekinteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

B, Gy.
2020. Júl. 06. 17:23

Kutyabol nem lesz szalonna. Igy lehet alapozni a jovot a szlovak kormanyra.Es ez meg csak a kezdet.

Berlin
2020. Júl. 06. 18:08

Tehát egyetlen magyarok által lakott járást sem vezet majd magyar ember. Bravó. Tapsoljatok Matovičnak! Vajon meddig lehet még egy hangzatos mondattal, egy hamis gesztussal, egy jó időben megeresztett mosollyal megvezetni a szlovákiai magyarokat? Tényleg ennyire bambák vagyunk?

feri
2020. Júl. 06. 19:22

A kórkép is büszke lehet ,hiszen állandóan a szlovákiai Magyar pártok ellen írja a cikkeit.Nektek is köszönet jár !

Minek magyar párt...
2020. Júl. 07. 13:26

De jooo, hogy van mire fogni... Az a csunya Memorandum! Minek kellett atadni, minek kellett belegazolni szegeny Matovic lelki vilagaba!? Teli s teli hatarmodosito javaslatokkal, Felvidek elcsatolasaval, tervekkel Szlovakia lerohanasara es megsemmisitesere, minek kellett?! Most mindenhova torzsgyokeres MKP-s, Csemadokos, söt DAC kemenymagos, 64 varmegyes magyarokat raktak volna!!! Ugye milyen keves eleg a felvideki magyarnak, eleg ha Matovic (vagy barmelyik szlovak testver) rank koszon magyarul, rank mosolyog, elmegy ketszer Budapestre es mar is magyarbarat, mar is tomegesen rohanunk az OLANO-ra szavazni, hisz majd oni nas budu zastupovat, nem?! Gesztusokbol mar kaptunk eleget, most itt volt a lehetoseg a konkret tettekre is, de megintcsak hoppon maradtunk... Nem baj, a kettos allampolgarsagkor is csak veletlenul mellenyomhatott biztos Matovic testverunk... Ebreszto!!!

Fehér István
2020. Júl. 07. 14:37

Meglepődött valaki? Csak mert én erre számítottam - egyetlen egy magyar sincs! Trnava do teho!

Tóth Teri
2020. Júl. 08. 21:53

Már egyszer feltettem, de eltávolítottátok. Másodszor is próbálkozom. Itt is van korrupció, csak a nektek megfelelő szöveg jelenhet meg? 1.Tény, hogy a szlovákiai magyarok a korrupt képviselőiket már nem akarták látni a nagy politikában, ezért úgy szavaztak ahogy azok megérdemelték. Mivel a közeljövőben sincs kilátás megbízható magyar politikusokat találni, az sem lesz baj, ha a másod- harmad osztályúak nem fognak a következő választáson a parlamentbe kerülni csak azért, hogy a ki tudja honnan jövő pénzeket saját zsebbe dugják, mint eddig tették. 2. Milyen törvény vagy szokás szerint kellene a parlamentbe került pártoknak magyar nyelvet tudó embert a járási hivatalokba ültetni? Tiborc panaszát úgysem az elnök intézi. Elég ha az ügyintéző tud magyarul! Aki elvégezte az alapiskolát az már tud annyira szlovákul, hogy elintézheti az ügyes-bajos dolgait a hivatalban, ha esetleg a magyarul tudó ügyintéző nincs a közelben. Hiszen a magyar alapiskolában a pedagógus gárda első osztályon beszél szlovákul, tehát a diákot is meg tudja tanítani az államnyelvre. Kivételek azok a pedagógusok akik szintén nem tudnak szlovákul. Sajnos a zöme ilyen. Tisztelet a kivételnek, ilyeneket is ismerek.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket