Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Frissítve: 18.49 Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő ma délután mutatta be annak a 70 jelöltnek a névsorát, akiket a járási hivatalok élére javasolnak.

 

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője kijelentette, hogy a képviselőkkel és a mozgalom tagjaival olyan embereket választottak a járási hivatalok élére, akik megbízhatóak. Šipoš szerint minden nyolcadik jelöltnek valamilyen módon köze van az OĽaNO-hoz.

 

 hirdetes_810x300  

A kormányfő azt is elmondta, az a céljuk, hogy depolitizálják az állami közigazgatást és a járási hivatalokat professzionális intézménnyekké tegyék.

 

Matovič továbbá azt is kijelentette, hogy politikailag csak a hivatal elöljáróját jelölik, a többi alkalmazottat a szakmai tudása alapján fogják kiválasztani.

 

A kormányfő szerint a jövő heti kormányülésen a jelöltek többségét jóvá is hagyhatják.

 

Igor Matovič továbbá arra kérte a nyilvánosságot, hogy amennyiben bármilyen észrevételük van a jelöltek kapcsán, illetve tudomásuk van arról, hogy a múltban valamilyen erkölcstelen tettet hajtottak végre, jelezzék, és az ügyet kivizsgálják.

 

A nyilvánosság július 10-ig, azaz péntekig fejtheti ki véleményét a jelöltekkel kapcsolatban a prednostovia.sk honlapon. Amennyiben a jelölt erkölcsileg nem lesz alkalmas a feladat elvégzésére, nem fogják jelölni az adott járási hivatal élére.

 

Ami a magyarlakta járásokat illeti, például a Dunaszerdehelyi Járási Hivatalt a jelölés alapján Michal Deraj fogja vezetni, a galántait Ján Duranský, a komáromit Juraj Pekarík, az érsekújvárit Ladislav Hamran, a vágsellyeit Dionýz Solár, a szencit pedig Katarína Sowiňská.

 

Legalább 8 járási elöljáró biztosan beszél magyarul. Vannak köztük magyar nemzetiségűek is – Mutatjuk a listát

 

Korábban úgy volt, hogy az OĽaNO-val való jó viszony alapján a magyarlakta járásokba az MKP jelölhet majd elöljárót. A Dunaszerdahelyi járásban Menyhárt József például saját feleségéért lobbizott. A június 2-i trianoni találkozón az Őry Péter által átadott MKP memorandum azonban változtatott a helyzeten.

 

A járási elöljáró-jelöltek eddig ismert listáját itt lehet megtekinteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.