Nyitókép: novezamky.sk

 

Frissítve: 21.37 Nagy port kavart a felvidéki magyarság körében a frissen kiválasztott, és kinevezésükre váró járási elöljáró-jelöltek listája. A problémát az okozta, hogy a magyarok által lakott járásokban nincs köztük egyetlen széles körben ismert magyar személy sem, a neveiket sem éppen magyar formában írják, és a jelöltek közül egyet sem a felvidéki magyarokat megszólító pártok javasoltak.

 

Az MKP esetében konkrétan azért nem, mert – bár megvolt erre minden lehetőségük – a trianoni évfordulón átadott MKP-memorandum a minimálisra csökkentette ennek esélyét. Legalábbis így nyilatkoztak az OĽaNO illetékesei.

 

A Körkép.sk-nak sikerült megtudnia, melyek azok a járások, ahol a július folyamán várhatóan kinevezésre kerülő új elöljáró biztosan és jól beszél magyarul. Cseh Péter, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője szerint tizenkettő ilyen járás van. A magyarok egyébként 18 járásban élnek Dél-Szlovákiában.

 hirdetes_300x300  

 

A 12 járás a következő:

 

Járás neve          –    Elöljáró neve

 

Dunaszerdahely – Michal Deraj

Galánta – Ján Duranský

Vágsellye – Dionýz Solár

Komárom – Juraj Pekarík

Érsekújvár – Ladislav Hamran

Nyitra – Eva Hajdamárová

Nagykürtös – Mária Rechová

Rimaszombat – Peter Pavlík

Losonc – Natália Teleková

Rozsnyó – egyelőre nincs kiválasztva, de feltétel a magyar nyelv ismerete

Tőketerebes – Július Selecký

Kassa-város – Marián Mikulišin

 

Igen, a Lévai, a Szenci, a Tőketerebesi, a Nagyrőcei, a Kassa-környéki járás, ahol szintén nagy számú magyar lakosság él, akik igénylik a magyar nyelvű ügyintézést, sajnos nincs köztük. A teljes lista ITT található.

 

Tény, hogy a magyarok által lakott járásokban az elkövetkező években vélhetően olyan elöljárók lesznek, akik többsége szlovák nemzetiségű, és szlovákul írja a nevét. Kiválasztásuknál ugyanakkor a legerősebb kormánypárt feltételként szabta a magyar nyelv ismeretét, tudtuk meg Cseh Pétertől. Továbbá a járási hivatal munkatársai között biztosítaniuk kell a kellő számú, magyar anyanyelvű munkatársakat, a napi ügymenet gördülékenysége érdekében.

 

Cseh Péterrel holnap reggel bővebb interjút is közlünk, melyben az OĽaNO-s politikus, aki maga is tagja volt a kiválasztást végző bizottságnak, elmondja a jelöltek kiválasztásának módját, és megkérdeztük őt a kormánykoalíció belső problémáiról is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.