Fábián, Sebestyén
 • HUF: 357.94
 • USD: 1.21
 • 3 °C
 • 12 °C
Belföld

Legalább 12 járási elöljáró biztosan beszél magyarul. Vannak köztük magyar nemzetiségűek is – Mutatjuk a listát

Tizenegy ilyen járás van.

Nyitókép: novezamky.sk

 

Frissítve: 21.37 Nagy port kavart a felvidéki magyarság körében a frissen kiválasztott, és kinevezésükre váró járási elöljáró-jelöltek listája. A problémát az okozta, hogy a magyarok által lakott járásokban nincs köztük egyetlen széles körben ismert magyar személy sem, a neveiket sem éppen magyar formában írják, és a jelöltek közül egyet sem a felvidéki magyarokat megszólító pártok javasoltak.

 

Az MKP esetében konkrétan azért nem, mert – bár megvolt erre minden lehetőségük – a trianoni évfordulón átadott MKP-memorandum a minimálisra csökkentette ennek esélyét. Legalábbis így nyilatkoztak az OĽaNO illetékesei.

 

A Körkép.sk-nak sikerült megtudnia, melyek azok a járások, ahol a július folyamán várhatóan kinevezésre kerülő új elöljáró biztosan és jól beszél magyarul. Cseh Péter, az OĽaNO magyar parlamenti képviselője szerint tizenkettő ilyen járás van. A magyarok egyébként 18 járásban élnek Dél-Szlovákiában.

 

A 12 járás a következő:

 

Járás neve          –    Elöljáró neve

 

Dunaszerdahely – Michal Deraj

Galánta – Ján Duranský

Vágsellye – Dionýz Solár

Komárom – Juraj Pekarík

Érsekújvár – Ladislav Hamran

Nyitra – Eva Hajdamárová

Nagykürtös – Mária Rechová

Rimaszombat – Peter Pavlík

Losonc – Natália Teleková

Rozsnyó – egyelőre nincs kiválasztva, de feltétel a magyar nyelv ismerete

Tőketerebes – Július Selecký

Kassa-város – Marián Mikulišin

 

Igen, a Lévai, a Szenci, a Tőketerebesi, a Nagyrőcei, a Kassa-környéki járás, ahol szintén nagy számú magyar lakosság él, akik igénylik a magyar nyelvű ügyintézést, sajnos nincs köztük. A teljes lista ITT található.

 

Tény, hogy a magyarok által lakott járásokban az elkövetkező években vélhetően olyan elöljárók lesznek, akik többsége szlovák nemzetiségű, és szlovákul írja a nevét. Kiválasztásuknál ugyanakkor a legerősebb kormánypárt feltételként szabta a magyar nyelv ismeretét, tudtuk meg Cseh Pétertől. Továbbá a járási hivatal munkatársai között biztosítaniuk kell a kellő számú, magyar anyanyelvű munkatársakat, a napi ügymenet gördülékenysége érdekében.

 

Cseh Péterrel holnap reggel bővebb interjút is közlünk, melyben az OĽaNO-s politikus, aki maga is tagja volt a kiválasztást végző bizottságnak, elmondja a jelöltek kiválasztásának módját, és megkérdeztük őt a kormánykoalíció belső problémáiról is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Fehér István
2020. Júl. 08. 06:36

Ez viccnek is rossz és megalázó! Ki ellenőrizte, hogy XY "jelölt" beszél magyarul? Ilyen itt még nem volt! A többségében magyarlakta járásokban MAGYAR NEMZETISÉGŰ hivatalvezetőt illene kinevezni! Megalázó helyzetek egyébként is vannak, mint pl. Komáromban, ahol az ingatlanadó kifizetésére felszólító nyomtatvány magyar szövege lényegesen kisebb betűkkel látható, mint az "államalkotó nemzet" tagjaira vonatkozó szlovák szöveg! Pedig magyar nemzetiségű a polgármester...

B, Gy.
2020. Júl. 08. 08:54

Marad minden a regiben Matovic csak port hintett a szemunkbe, Aki motyog valamit magyarul az nem magyar es nem magyar erzesu men fog ertunk kuzdeni.Szlovak az szlovak marad ha mink nem mosulygunk rajuk hanem koveteljuk jogainkat mar meg is buntetnek mint az ovisokat a ovoneni.Kaptak egy memorendumot ami nem tetszett nekik es mar jott a buntetes.

  olvaso656
  2020. Júl. 08. 10:01

  Parasztvakítás volt. Nem is akart nekünk adni semmit. Hízelgett hátha szerez néhány magyar szavazatot.

László
2020. Júl. 08. 10:51

Ez igy lett volna akkor is,ha egy magyar sem szavazott volna az OLANO-ra.Balfaszok! Van még hülyébb ember a felvidéki magyar embertől?

Palánkay Imre
2020. Júl. 08. 20:52

Valahogy nem volt ekkora felzúdulás amikor az MKP és "szövetségesei" annak ellenére, hogy magát etnikai pártnak tartja képtelen volt a listájára 150 olyan embert találni, aki nemzetiségét névhasználatában is vállalta volna. Ahhoz azért meg volt az eszük, hogy a plakátokon meg a lakáj sajtóban magyarul használták a nevüket.Csak a hivatalos listából derült ki , hogy milyen "MAGYAR" a keveréknevű.Volt aki még meg is sértődött, hogy szóvá merték tenni a csalásukat. Joga mindenkinek úgy használni a nevét ahogy akarja, de akkor úgy és csak úgy használja! Ja és ne akarjon etniksi magyar párt képviselője lenni. Ez az első olyan kormány, amely elvárja a velünk együtt élő szlováktól, hogy tudjon magyarul ha hivatalt akar vezetni vagy ott dolgozni. Nem kell műfelháborodni! Mindég vannak akiknek az édes szar is keserű. Meg nem kellett volna a10-ek bandájának hülyeséget csinálni. Az MKP 10 év óta még arra is képtelen, hogy bejusson a parlamentbe. A bukás óta is csak a koncon vitatkoznak bukott senkiházik. Tetszettek volna nyerni vagy 15 mandátumot és okosan politizálva alku pozícióba kerülni. Amíg erre képtelenek addig lehdt szerényen hallgatni!

Tóth Teri
2020. Júl. 08. 21:12

1.Tény, hogy a szlovákiai magyarok a korrupt képviselőiket már nem akarták látni a nagy politikában, ezért úgy szavaztak ahogy azok megérdemelték. Mivel a közeljövőben sincs kilátás megbízható magyar politikusokat találni, az sem lesz baj, ha a másod- harmad osztályúak nem fognak a következő választáson a parlamentbe kerülni csak azért, hogy a ki tudja honnan jövő pénzeket saját zsebbe dugják, mint eddig tették. 2. Milyen törvény vagy szokás szerint kellene a parlamentbe került pártoknak magyar nyelvet tudó embert a járási hivatalokba ültetni? Tiborc panaszát úgysem az elnök intézi. Elég ha az ügyintéző tud magyarul! Különben is aki elvégezte az alapiskolát az már tud annyira szlovákul, hogy elintézheti az ügyes-bajos dolgait a hivatalban, ha esetleg a magyarul tudó ügyintéző nincs a közelben. Hiszen a magyar alapiskolában a pedagógus gárda első osztályon beszél szlovákul, tehát a diákot is meg tudja tanítani az államnyelvre. Kivételek azok a pedagógusok akik szintén nem tudnak szlovákul. Sajnos a zöme ilyen. Tisztelet a kivételnek, ilyeneket is ismerek. 3. A szülők is hibásak, mert nem is érdekli őket, hogy a gyereke meg tanul-e szlovákul, vagy hanyag vagy ő sem tud és nem is akar szlovákul. Ne gyertek azzal, hogy ez hülyeség. Az a hülyeség, hogy lusták vagytok tanulni. Mi az, hogy 9 évig + a középiskolában 4 év alatt nem tanultál meg úgy szlovákul, hogy ne adjanak el kilóra. Megtanultam szlovákul, hogy érvényesülni tudjak. Több idegen nyelvet is el kellett sajátítanom, hogy olyan munkát végezhessek amit kiválasztottam magamnak. A szlovákiai magyar attól több mint a többi állampolgár, hogy megtanul szlovákul is!!!

  Sándor Tamás
  2020. Júl. 08. 23:49

  Így igaz szóról szóra!! Könnyebb síránkozni, panaszkodni, másra mutogatni. A tanulásba, tudásba még nem halt bele senki. Sokan a tudatlanságukat, lustaságukat nagy adag öntudattal akarják pótoni. Az meg lehetetlen

Berlin
2020. Júl. 09. 12:28

Tóthová Terkának és Šándor Tomášnak üzenném egyidejűleg, hogy amennyiben a létezésünk elsődleges célját a szlováktudásban bírják felfedezni, akkor igazuk van. Viszont amit gondolnak, az végtelenül szomorú. Elképzelni sem tudják, mekkora károkat okoznak a Szlovákiába kényszerült nemzetrészünknek. Túlzásnak hangzik, de igaz: az ő gondolkodásmódjuk miatt halunk ki nemsokára.

B, Gy.
2020. Júl. 09. 13:13

Csak csatlakozni tudok kedves Berlin a meglatasodhoz aki nem igazi magyar ezt fel sem tudja fogni .

Czajlik Károly
2020. Júl. 10. 18:23

Kedves Tóth Teri! A különböző hivatalok, üzletek... ügyfelek igényeit elégítik ki. Elvárható, illendő, szükséges, megtisztelő gesztus, hogy mindenkit az anyanyelvén szólítsanak meg, főleg olyan területeken, ahol vegyes a lakosság összetétele, ahol pedig a kisebbség van többségben duplán. Ez nem a nyelvtudásról szól, hanem a tiszteletről, elfogadásról.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket