Nyitókép: Pravda

 

Pártszimpátia helyett a szakmai felkészültség és kikezdhetetlen múlt volt a legfontosabb szempont az OĽaNO számára a járási elöljárók kiválasztásánál. Magyar körökben azért is nagy figyelmet kapott a kérdés, mert az MKP és a Most-Híd, leginkább saját hibájuknak köszönhetően most először vesztették el közvetlen befolyásukat a magyarlakta járásokban.

 

Cseh Pétert, az OĽaNO magyar parlamenti képviselőjét a kiválasztási folyamat részleteiről és aktuálpolitikai kérdésekről kérdeztük. Interjú.

 

Több kritika érte magyar körökből az OĽaNO eljárását a járási elöljárók kiválasztását illetően. A jelöltek névsorát látva óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy hol vannak a magyar nemzetiségű járási elöljárók?

 hirdetes_810x300  

 

Ha a magyar nemzetiséget nézzük, akkor kevés. Információim szerint azonban legalább 12-en nagyon jól beszélnek magyarul. Ők anyai vagy apai ágon magyar szülőktől származnak.

 

A járási elöljárók kiválasztásánál a déli járások esetében elvárás volt, hogy beszéljenek magyarul, illetve az egyes osztályokon magyar emberek dolgozzanak.

 

Konkrétan hány magyarul tudó személy van köztük a déli járásokban?

 

Ha jók az információim, tizenkét ilyen személy lett kiválasztva. (szerk. megj. a névsor megtalálható az erről szóló cikkünkben.)

 

Legalább 12 járási elöljáró biztosan beszél magyarul. Vannak köztük magyar nemzetiségűek is – Mutatjuk a listát

 

Azt mivel magyarázza, hogy vannak olyan járási elöljáró-jelöltek, akik nem is az adott járásban laknak?

 

Ez egy belső döntés volt, de jogszerűnek minősül. Ilyen elöljáró a galántai is, aki konkrétan magyar nemzetiségű. Pozsonypüspökin lakik, de családja nagy része Galántán él. Személyében egy nagyon jó jelölt kerülhet a járás élére.

 

Milyen formában zajlott maga a kiválasztás? Elhangzott olyan kritika is az egyik magyar párt részéről, hogy jelöltjüket meg sem volt hívták a kiválasztásra.

 

Négy körben zajlott a kiválasztás. Ezek során nem minden jelölt jutott el a személyes meghallgatásig. A mostani, az ötödik körben, hogy a lakosság is véleményezheti a jelölteket, és ha valaki olyat tudnak róluk, ami problémát okozhat, akkor a kormány nem nevezi ki az illetőt. Különböző pártok, pártokhoz tartozó személyek is megkerestek bennünket, mi pedig előterjesztettük őket a komissziónak.

 

Összesen mintegy 500 ember lett meghallgatva, három hónapig tartott a kiválasztás.

 

Cseh Péter (bal oldalt), a jelölteket bemutató sajtótájékoztatón. Kép: topky.sk

 

Kikből állt a komisszió?

 

Két olyan személy volt az OĽaNO részéről, akik az egész országot végigjárták, és szavazati joggal ott voltak a meghallgatásokon. Rajtuk kívül minden parlamenti képviselőnek joga volt rajtuk részt venni. Ez indokolt is volt, ha például a saját kerületéről vagy járásáról volt szó. Én magam több meghallgatáson is részt vettem például Pozsonyban, Trencsén, Zsolna, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya megye egyes járásaiban és szavaztam is.

 

A komissziók többnyire 5-6 tagból álltak, de volt, hogy 11-en voltunk és nyilvánosan szavaztunk.

 

Megvan, kik fogják irányítani a magyarlakta járásokat

 

A legjobb jelölteket ígérték a járások élére. Ők a legjobb jelöltek?

 

Egy kerületben, ahol több százezer személy él, az adott járásra vonatkozóan egy jó jelöltet kiválasztani nem is olyan egyszerű folyamat. Ha Dunaszerdahely példáját vesszük, 6 személy hallgattunk meg, közülük 2 indult korábban az OĽaNO listáján, de mégsem ők nyertek, hanem egy szakmailag, felkészültségét tekintve jobb jelölt.

 

Ne felejtsük, hogy a járási elöljárókat 30 éven keresztül mindenféle előzetes kiválasztás nélkül a mindenkori politika választotta ki. Sokszor mindegy volt, ki az illető. Mi három hónapos munkával megszüntettük ezt a gyakorlatot és lehetőségeinkhez képest a legjobb döntést hoztuk.

 

Ez hatalmas munka volt, és vállalunk minden egyes személyt. Ugyanakkor, ha valami bajt csinálnak, ha gond lenne velük, akkor visszahívjuk őket és másvalakit javaslunk a helyére.

 

Elöljárók, kettős állampolgárság, Beneš dekrétumok kérdése, most Boris Kollár esete. Nem tart attól, hogy túl korán veszti el politikai hitelét ez a koalíció?

 

Természetesen, hogy ezzel számoltunk. A politikában az ember nem választja meg az ellenségét sem a „családját”. Olyan koalíciót akartunk létrehozni, mely alkotmányos többséget képes alkotni, hogy egyszer és mindenkorra megtisztítsuk az igazságszolgáltatást.

 

Azzal, hogy kik és hogyan viselkednek, nem tudunk mit kezdeni. Ez a választások eredménye. A koalícióban vannak emberek, akik saját politikai előnyt akarnak kovácsolni a populizmusból. Ritkán van összhang mindenben, de igyekszünk megtalálni a közös utat. Azzal kell dolgoznunk, amink van.

 

Erősödött vagy gyengült a koalíció a Kollár ügy után?

 

Őszintén megmondva én úgy látom, hogy akik ezt az egész ügyet csinálták, vannak köztük kezdők és tapasztaltak is. De mindegyiküknek jó lecke volt arra, hogy tudják, kinek mi a felelőssége, és egy diplomamunka végett ne hagyjuk tönkretenni, amit megígértünk az ország népének.

 

A legnagyobb problémát abban látom, hogy sokan először a médiában kommunikálnak, és csak aztán a zárt ajtók mögött.

 

Nem félnek attól, hogy az SaS és a Za ľudí a jövőben szorosabb együttműködésbe kezd, együtt 25 mandátummal rendelkeznek, míg a Sme rodinának csak 17 van?

 

Nem félek. Ez abszolút az ő szabad döntésük. A vasárnapi bolt nyitvatartás kérdésében sem értettünk például egyet az SaS-szal, a felmérések is azt mutatták, hogy a közvélemény is inkább a boltok vasárnapi zárvatartását támogatja. De a kormány stabilitása fontosabb volt számunkra, így engedtünk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.