Fábián, Sebestyén
  • HUF: 357.94
  • USD: 1.21
  • 3 °C
  • 12 °C
Belföld

Cseh Péter (OĽaNO) a járási elöljárók kiválasztásáról a Körképnek: A legfontosabb a szakmai, erkölcsi, morális követelmény. A déli járásokba magyarul is tudó személyek kerülnek (Interjú)

Cseh Pétert, az OĽaNO magyar parlamenti képviselőjét a kiválasztási folyamat részleteiről is kérdeztük.

Nyitókép: Pravda

 

Pártszimpátia helyett a szakmai felkészültség és kikezdhetetlen múlt volt a legfontosabb szempont az OĽaNO számára a járási elöljárók kiválasztásánál. Magyar körökben azért is nagy figyelmet kapott a kérdés, mert az MKP és a Most-Híd, leginkább saját hibájuknak köszönhetően most először vesztették el közvetlen befolyásukat a magyarlakta járásokban.

 

Cseh Pétert, az OĽaNO magyar parlamenti képviselőjét a kiválasztási folyamat részleteiről és aktuálpolitikai kérdésekről kérdeztük. Interjú.

 

Több kritika érte magyar körökből az OĽaNO eljárását a járási elöljárók kiválasztását illetően. A jelöltek névsorát látva óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy hol vannak a magyar nemzetiségű járási elöljárók?

 

Ha a magyar nemzetiséget nézzük, akkor kevés. Információim szerint azonban legalább 12-en nagyon jól beszélnek magyarul. Ők anyai vagy apai ágon magyar szülőktől származnak.

 

A járási elöljárók kiválasztásánál a déli járások esetében elvárás volt, hogy beszéljenek magyarul, illetve az egyes osztályokon magyar emberek dolgozzanak.

 

Konkrétan hány magyarul tudó személy van köztük a déli járásokban?

 

Ha jók az információim, tizenkét ilyen személy lett kiválasztva. (szerk. megj. a névsor megtalálható az erről szóló cikkünkben.)

 

Legalább 12 járási elöljáró biztosan beszél magyarul. Vannak köztük magyar nemzetiségűek is – Mutatjuk a listát

 

Azt mivel magyarázza, hogy vannak olyan járási elöljáró-jelöltek, akik nem is az adott járásban laknak?

 

Ez egy belső döntés volt, de jogszerűnek minősül. Ilyen elöljáró a galántai is, aki konkrétan magyar nemzetiségű. Pozsonypüspökin lakik, de családja nagy része Galántán él. Személyében egy nagyon jó jelölt kerülhet a járás élére.

 

Milyen formában zajlott maga a kiválasztás? Elhangzott olyan kritika is az egyik magyar párt részéről, hogy jelöltjüket meg sem volt hívták a kiválasztásra.

 

Négy körben zajlott a kiválasztás. Ezek során nem minden jelölt jutott el a személyes meghallgatásig. A mostani, az ötödik körben, hogy a lakosság is véleményezheti a jelölteket, és ha valaki olyat tudnak róluk, ami problémát okozhat, akkor a kormány nem nevezi ki az illetőt. Különböző pártok, pártokhoz tartozó személyek is megkerestek bennünket, mi pedig előterjesztettük őket a komissziónak.

 

Összesen mintegy 500 ember lett meghallgatva, három hónapig tartott a kiválasztás.

 

Cseh Péter (bal oldalt), a jelölteket bemutató sajtótájékoztatón. Kép: topky.sk

 

Kikből állt a komisszió?

 

Két olyan személy volt az OĽaNO részéről, akik az egész országot végigjárták, és szavazati joggal ott voltak a meghallgatásokon. Rajtuk kívül minden parlamenti képviselőnek joga volt rajtuk részt venni. Ez indokolt is volt, ha például a saját kerületéről vagy járásáról volt szó. Én magam több meghallgatáson is részt vettem például Pozsonyban, Trencsén, Zsolna, Nagyszombat, Nyitra, Besztercebánya megye egyes járásaiban és szavaztam is.

 

A komissziók többnyire 5-6 tagból álltak, de volt, hogy 11-en voltunk és nyilvánosan szavaztunk.

 

Megvan, kik fogják irányítani a magyarlakta járásokat

 

A legjobb jelölteket ígérték a járások élére. Ők a legjobb jelöltek?

 

Egy kerületben, ahol több százezer személy él, az adott járásra vonatkozóan egy jó jelöltet kiválasztani nem is olyan egyszerű folyamat. Ha Dunaszerdahely példáját vesszük, 6 személy hallgattunk meg, közülük 2 indult korábban az OĽaNO listáján, de mégsem ők nyertek, hanem egy szakmailag, felkészültségét tekintve jobb jelölt.

 

Ne felejtsük, hogy a járási elöljárókat 30 éven keresztül mindenféle előzetes kiválasztás nélkül a mindenkori politika választotta ki. Sokszor mindegy volt, ki az illető. Mi három hónapos munkával megszüntettük ezt a gyakorlatot és lehetőségeinkhez képest a legjobb döntést hoztuk.

 

Ez hatalmas munka volt, és vállalunk minden egyes személyt. Ugyanakkor, ha valami bajt csinálnak, ha gond lenne velük, akkor visszahívjuk őket és másvalakit javaslunk a helyére.

 

Elöljárók, kettős állampolgárság, Beneš dekrétumok kérdése, most Boris Kollár esete. Nem tart attól, hogy túl korán veszti el politikai hitelét ez a koalíció?

 

Természetesen, hogy ezzel számoltunk. A politikában az ember nem választja meg az ellenségét sem a „családját”. Olyan koalíciót akartunk létrehozni, mely alkotmányos többséget képes alkotni, hogy egyszer és mindenkorra megtisztítsuk az igazságszolgáltatást.

 

Azzal, hogy kik és hogyan viselkednek, nem tudunk mit kezdeni. Ez a választások eredménye. A koalícióban vannak emberek, akik saját politikai előnyt akarnak kovácsolni a populizmusból. Ritkán van összhang mindenben, de igyekszünk megtalálni a közös utat. Azzal kell dolgoznunk, amink van.

 

Erősödött vagy gyengült a koalíció a Kollár ügy után?

 

Őszintén megmondva én úgy látom, hogy akik ezt az egész ügyet csinálták, vannak köztük kezdők és tapasztaltak is. De mindegyiküknek jó lecke volt arra, hogy tudják, kinek mi a felelőssége, és egy diplomamunka végett ne hagyjuk tönkretenni, amit megígértünk az ország népének.

 

A legnagyobb problémát abban látom, hogy sokan először a médiában kommunikálnak, és csak aztán a zárt ajtók mögött.

 

Nem félnek attól, hogy az SaS és a Za ľudí a jövőben szorosabb együttműködésbe kezd, együtt 25 mandátummal rendelkeznek, míg a Sme rodinának csak 17 van?

 

Nem félek. Ez abszolút az ő szabad döntésük. A vasárnapi bolt nyitvatartás kérdésében sem értettünk például egyet az SaS-szal, a felmérések is azt mutatták, hogy a közvélemény is inkább a boltok vasárnapi zárvatartását támogatja. De a kormány stabilitása fontosabb volt számunkra, így engedtünk.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

László
2020. Júl. 08. 17:40

Eladtátok magatokat az ördögnek! Mégsem sikerült,pedig sírtunk értetek szűzi gyerekek,de most már örökre rajtatok marad a bélyeg.Elvtársak hátrabukfenc volt a javából,benne maradtatok a szegénylegények gatyájában.Aki nincs velünk az ellenünk!

Bendegúz Ábrahám
2020. Júl. 08. 20:34

Teadélután a várban, 2-3 politikusi átruccanás Budapestre, keszenem, bocsánatkérés a FB-on és Maďar barátom B. Jóska. Egyenlőre ennyi futotta, no meg a hitegetés, hogy ha majd „jók lesztek”, akkor még esetleg majd kaphattok valamit. Közben meg a szőnyeg alatt Benes dekrétumok továbbéltetése stb. Gyáva népnek nincs hazája...

Palánkay Imre
2020. Júl. 08. 21:15

Tetszettek volna vagy 15 mandátumot nyerni a választáson.Ez 10 éve nem megy. A bukott emberek tolakodnak a koncokért a bukta óta is. Az Összofosás listán még emlékszünk hány OVÁ, Ján , Katarína, Zuzana, Magdaléna, Denisa, Pavol, Jozef stb . név hemzsegett. Nem voltak arra sem képesek, hogy 150 olyan embert találjanak aki magyar létére magyarul is használja a nevét. A plakátokon meg itt a korkep.sk-n persze mindnek magyarul írták a nevét.Csak a hivatalos listából derült ki, hogy még a akkor is hazundak amikor a nevüket kérdezik tőlük. Első olyan kormány amelyik elvárja a magyar nyelvismeretet attól, aki hivatali munkája során sok magyarral kerül kapcsolatba. A nyelvismeret, a szakmai tudás nem pártfüggő.

Halász B.
2020. Júl. 09. 00:05

A benesezésből már nem lehet politikai tőkét kovácsolni.Elmúlt az az idő. Amikor kellett vagy lehetett volna akkor kussoltak.Csákyval az élen. Kit ért itt az elmúlt kb. 60 évben bármi sérelem a benesi törvények alspján.? Akit ért azt korábban érte.Megszenvedte. Sajnálatos.De ne tegyünk már úgy, hogy ez ma még egy égető probléma! El lehet gondolkodni, hogy egy pusztán etnikai alapon álló a múlt sérelmein lamentáló párt mennyire életképes.Van- e vevő a portékájukra? Az elmúlt 10 év megadta rá a választ. Ideje lenne észrevenniük az MKP-s megélhetési politikusoknak.No, meg a nem MKP- seknek is! MOST lenne idejük gondolkodni.

B, Gy.
2020. Júl. 09. 16:50

A szlovakiai magyarok sorsa hogy alakul mindig a szlovak kormanyokon mulik tehat kedvukre jatszadozhatnak velunk .Ezert sem sikerult semmi nyagyobb dolgot elernunk mert a szlovakok nem engedtek meg.A szlovak allam lete a benesi dekretumon nyukszik ezert erzekenyen erinti ha szoba hozzuk.Most mindenki ugy erzi hogy nincs senkinek belole hatranya de ez egy irott torveny amit ma szoban torvenyen kivulinek mondunk de bar mikor hasznalni lehet nem latunk a jovobe.Ezert talan nemikepp irasban rendezni kellene. Na persze ez mellet meg rengeteg mast ami a beolvadasunkat mersekli.Torvenyileg kollektiv bunosok vagyunk nem is ertem a csoda EU t hogy ezt igy rendben talalja minden masba beleuti az orrat.

Halász B.
2020. Júl. 09. 18:06

Akkor évekig ültek háborús bűnösök a szlovák parlamentben és volt háborús bűnös miniszterelnök helyettese és parlamenti alelnöke a benesi törvényeken nyugvó országnak. Háborús bűnösök sora töltött be miniszteri tisztséget. Jaj, csak a Beneš megérhette volna! Ha a dekrétumokra hivatkozva bárkit joghátrány érne azt az EU Emberi Jogok Bírósága hatálytalanítaná és Szlovákiának fizetnie kellene érte. A dekrétumokon rágódni és azon meditálni mi lesz ha!!! Fölösleges. Amikor a dekrétumokat alkalmazták semmi jogorvoslati lehetőségünk nem volt. Ma van. Szándéka sincs és az elmúlt legalább 60 évben nem is volt a szlovák kormányoknak a dekrétumokra hivatkozva büntetni bárkit. ........"A szlovakiai magyarok sorsa hogy alakul mindig a szlovak kormanyokon mulik tehat kedvukre jatszadozhatnak velunk".... Mivel Szlovákiában élünk és ennek az országnak vagyunk a polgárai ugyan melyik más ország kormányától függenénk??!! Ott ültek a szlovák kormányokban a magyarok. Miniszterelnök helyettes, parlamenti allelnök. Akkor miért nem reklamáltak náluk, hogy kussolnal a jó pénzért? Akkor sem és most sem jelent senkire veszélyt a dekrétum. Nem kell ezen rinyálni folyton.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket