Nyitókép: hnonline.sk

 

Lezárná a múltat a magyar egység érdekében a Most-Híd. A jövővel,  és nem a korábbi évek törvénytelenségeivel igazságtalanságaival foglalkozna az új pártelnök, Solymos László.

 

A Kisebbségi Kulturális Alapnál (KKA) évek óta tapasztalt sógor-komaságnak, pofa szerinti pénzosztásnak széles irodalma van nem csak a Körképen. A vegyespárt által szemtelenül csak kulturális autonómiának nevezett KKA-nál olyan visszaélések zajlottak, hogy ha ez lenne az önrendelkezés mintája, pár éven belül csődbe menne bármiféle autonóm terület.

 

A felvidéki csicskamédia úszik a pénzben, de egyáltalán nem hatékony – Mutatók

 hirdetes_810x300  

 

Többek között azért, mert hatalmi pozícióban rendre olyan rendszert állítottak fel egyesek, ahol saját érdekkörüknek csatornázták ki az állami pénzeket, mindezt függetlennek beállított bizottsági döntések mögé bújtatva. A valóságban azonban csak azon úgy működött a dolog, hogy csak azok voltak méltóak támogatásra, akikre a Most-Híd rámutat.

 

Politikai indíttatású döntések

 

Ugyanez zajlott Solymos László környezetvédelmi miniszter idejében az Envirofondnál (Környezetvédelmi Alapnál) is. A visszaélésekre az aktuális miniszter, Ján Budaj (OĽaNO) hívta fel a figyelmet.

 

Annak ellenére, hogy a Most-Híd a 2018-as önkormányzati választásokon alig 10 százalékos eredményt ért el a polgármesterek, településvezetők tekintetében, az általuk vezetett falvak, városok az Envirofondból származó vízgazdálkodási projektekre szánt keretösszeg 34 százalékát elvitték.

 

A számok elég beszédesek. Kép: rtvs

 

Az olyan falvaknak, gyakran Csallóközienekk, vagy más, magyarlakta településeknek is, melyeket független polgármester ávezet (a függetlenek aránya 42 százalék), csak a források alig negyede jutott.

 

Politikai protekcionizmus

 

Ján Budaj környezetvédelmi miniszter szerint ez politikai protekcionizmus és a párthovatartozás visszatükröződése.

 

„Teljesen nyilvánvaló, hogy a kiválasztás szubjektív volt, és párt alapon döntöttek.“

 

A tárca vezetője Solymos László volt, aki Bugár Bélát váltva azóta a jelenleg 1 százalékon mért Most-Híd párt elnöke, így érthető, ha most épp a magyar egység megteremtésére törekszik.

 

Solymos szóvivője által visszautasította Budaj vádjait. Szerinte utóda célzatosan használta fel, illetve értelmezte a számokat. Érdemi cáfolat helyett a Most-Hídtól azonban csak egyszerű személyeskedésre futotta. Azzal, hogy szerintük pártprotekcionizmusnak inkább a járási elöljárók OĽaNO általi kiválasztása tekinthető.

 

Leváltások, büntetőfeljelentés

 

Ján Budaj a választások után mindenesetre leváltotta az Envirofond vezetőjét, aki addig már sikeresen elosztotta az idei évre szánt pénzeket. Az új környezetvédelmi miniszter így már csak a jövő évben tud változtatni az eddigi protekcionizmuson. Ugyanez zajlott egyébként röviddel a márciusi parlamenti választások előtt a korábbi Új Szós, Molnár Norbert vezette Kisebbségi Kulturális Alapnál is.

 

Az Envirofond új vezetője elmondta, hogy az átláthatóságot növelő intézkedés bevezetését tervezik. Ján Budaj elődje döntéseinek átvilágítása után büntetőfeljelentéssel is élt. Több győztes pályázattal kapcsolatban ugyanis kiderült, hogy a polgármesterek valótlan adatokat adtak meg, csak hogy elnyerhessék Solymos minisztersége alatt a támogatásokat.

 

Körkép.sk/RTVS

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.