Nyitókép forrása: sme.sk

 

Igor Matovič (OĽANO) kormányfő kezd visszatalálni régi önmagához. A kormány szerdai ülését követően keményen nekiment a Pentának és személy szerint Jaroslav Haščáknak, a célkeresztbe pedig a Penta érdekeltségébe tartozó Dôvera egészségügyi biztosító került. Az már elég egyértelműnek tűnik, hogy a koalíción belüli feszültségek ellenére Matovič nem tágít, és a tegnap beharangozott tervét végigviszi.

 

A tegnapi kormányülésen a kabinet elfogadta, hogy az állami Általános Egészségbiztosítót 100 millió eurós támogatásban részesíti. A magánbiztosítók természetesen szintén hasonló kedvezményt vártak volna el a „fair piaci verseny” nevében, ám ezt a kormányfő elutasította azzal, hogy a jó időkben ők sem osztották meg az állammal nyereségüket.

 

Persze, a kabinet más szempontokat is figyelembe vett. Matovič szerint a smeres kormányok által bevezetett elosztási rendszernek köszönhetően az Általános Egészségbiztosító (VšZP) arányaiban kevesebb bevételre tett szert, mint amennyi egészségügyi ellátást átfinanszírozott. A képlet éppenséggel a magánbiztosítóknak kedvezett. A kormányfő állítása szerint a Dôvera és az Union évente 50-60 millió euróval rövidítette meg az állami biztosítót.

 

 hirdetes_300x300  

Ez az elmúlt időszakot alapul véve 250 millió eurós lyukat jelent. Épp ezért, az OĽANO eredeti javaslata szerint nem 100 millió euró jutott volna a VšZP-nek, hanem 300 millió. Végül kompromisszum született a koalíciós pártok között, így került elfogadásra a kisebb összeg. Sokat elárul azonban, hogy más javaslatok is elhangzottak.

 

Matovič: így lopott el a PENTA a Smer segítségével 400 milliót az egészségügyből

 

A liberálisok nem támogatták Matovič kezdeményezését

 

Valószínűleg liberális oldalról merült fel az az ötlet, hogy az állami biztosítottak egészségbiztosítási járulékát emeljék meg. Ezzel azonban nem csak a VšZP, hanem minden egészségbiztosító több pénzhez jutott volna (az adófizetők terhére). Az Aktuality.sk közlése szerint Igor Matovič válaszából az gyanítható, hogy az SaS-es Jana Bittó Cigániková volt az értelmi szerző.

 

Ráadásul maga Richard Sulík sem tagadta, hogy az ő pártja javasolta a közvetlen támogatást helyettesítő járulékemelést. Ahogy azt sem, hogy nem értenek egyet az OĽANO kezdeményezésével, és ezért tartózkodtak a szavazásnál.

 

A neoliberális gazdaságpolitikát valló SaS részéről ez az álláspont annyira nem meglepő. A legkisebb kormánypárt, a Za ľudí pedig az az eredeti 300 milliós javaslatot ellenezte, a kisebb összeget viszont támogatta azzal, hogy az elosztási rendszert kellene újragondolni a kormánynak.

 

Ugyanakkor Matovičék nem zárkóztak el teljesen az elől, hogy a magánbiztosítók is részesüljenek támogatásban az államtól. Ennek azonban az a feltétele, hogy a kapott összegért cserébe piaci áron részvényeket kínálnak fel. Vagyis részben állami kézbe kerülnének az egészségbiztosítók.

 

A Penta felvette a kesztyűt

 

Közben a Penta és a Dôvera is reagáltak Igor Matovič lépésére és – ahogy várható volt – a fair piaci versenyre hivatkozva javasolnak változtatásokat:

 

„Ha Igor Matovič kormánya mélyreható változtatásokat szeretne foganatosítani az egészségbiztosítási rendszerben, elsősorban jobb körülményeket teremthetne az ügyfelekért folytatott versenyben. Az államnak meg kéne határoznia, mit jelent az általános és az átlagon felüli ellátás, így alakítva olyan helyzetet, amelyben a biztosítási díjakkal versenyezhetnek a biztosítók az ügyfelekért. Így működik a verseny például Hollandiában. Hasonlóképp nem zárkózunk el azelől sem, hogy az ügyfelek az év folyamán bármikor átigazolhassanak egy másik egészségbiztosítóhoz”

 

közölte a Penta közleményében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.