Nyitókép: Facebook (Igor Matovič)

 

Frissítve: 15.26Szavai sértőek voltak a magyarokra nézve, de nem volt benne szándékosság. Tettem lépéseket az ügyben, hogy ez ne ismétlődjön meg,”- mondta Gyimesi György (OĽaNO), a legerősebb kormánypárt magyar nemzetiségű parlamenti képviselője a Körképnek.

 

Komoly vihart kavart a magyarok körében Igor Matovič vasárnapi elszólása, amikor az egyik sajtótájékoztatón egy hibásan összerakott mondat kapcsán elejtette, hogy „bocsánat, ez magyarul volt.” A felvidéki magyarokban ez érthető módon a „čo si Maďar?”sértést jelentette, ami a buta magyar, tudatlan magyar szinonimája egyes helyeken a szlovák szlengben.

 

 hirdetes_300x300  

 

A kormányfő elszólását az Új Egység mozgalom vette először észre, majd politikailag az Összefogás párt reagált rá elsőként. Ezt követően, a felháborodást látva először az MKP előző, bukott vezetése, majd Forró Krisztián pártelnök is nemtetszésének adott hangot Matovič szavai miatt.

 

Gyimesi György (OĽaNO). Kép: nrsr.sk

 

A Körkép.sk Gyimesi Györgyöt kérdezte.

 

Igor Matovič pártjának politikusaként mit szól a kormányfő vasárnapi, magyarokkal kapcsolatos elszólásához? Hogyan értékeli azt?

 

Hallottam a miniszterelnök úr kijelentését, és nekem is megütötte a fülemet az ominózus mondat.

 

Igen, sértő volt, és úgy látom, hogy nem volt velünk, magyarokkal szemben érzékeny. Ismerve őt azonban elmondhatom, hogy nem volt benne ilyen szándék, hogy megsértse a magyarokat. Csak nem érzékelte kellően a szavai súlyát.

 

Kapcsolatba lépett esetleg a kormányfővel azóta a témában?

 

A sajtótájékoztató után azonnal kapcsolatba léptem Michal Šipoš frakcióvezetővel, és jelentettem neki a problémát azzal, hogy jó lenne bocsánatot is kérni. A szótár szerint ugyanis egyes esetekben a Čo si maďar? egyben a buta, tudatlan megfelelője is, ami sértő a felvidéki magyarokra nézve. Azt ígérte, hogy tolmácsolni fogja, és hogy a jövőben ne mondjon ilyeneket.

 

Tervez valamilyen további lépéseket annak érdekében, hogy Igor Matovič megértse a problémát, és a dolog ne ismétlődjön meg?

 

A jövő héten lesz frakcióülésünk, ahol mindenképpen személyesen is megbeszélem a kérdést Igor Matovič pártelnökkel.

 

A Körkép.sk Cseh Péterrel, a parlamentből azóta kiesett másik magyar OĽaNO-s politikussal is felvette a kapcsolatot, aki kérdésünkre elmondta, az elhangzottak után a kormányfő szóvivőjével sikerült beszélnie, akitől azt a választ kapta, hogy egy szerencsétlen megfogalmazásról volt szó Igor Matovič részéről, de a kormányfő nem tett semmi olyat, amivel tudatosan meg akarta volna sérteni a magyarokat.

 

 

Természetesen Berényi Józseftól, az MKP első alelnökétől, Igor Matovič nemzetiségi tanácsadójától is megkérdeztük, hogyan értékeli a miniszterelnök elszólalását. Arra is kíváncsiak voltunk, milyen további lépéseket tervez e téren. Egyelőre nem kaptunk tőle választ.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.