Nyitókép: hnonline.sk

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint Szlovákiában nem fog olyan gyorsan nőni a fertőzöttek száma, mint Csehországban tekintettel az országos tesztelésre és a kijárási tilalomra. A miniszter erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt.

 

Beszámolója szerint jelenleg a kórházakban a fertőzötteknek fenntartott ágyak mintegy fele foglalt, miközben még van lehetőség további osztályok, vagy akár egész kórházak átprofilozálására. A gazdasági mobilizáció keretében a lőcsei kórházat például ún. vörössé alakítják át.

 

Járványügyi szempontból Krajčí szerint az ország összes járása vörös. Mint mondta, a tesztelések során egyre kevésbé sikerül a tünetmentes fertőzötteket kiszűrni, egyre több, tünetekkel rendelkező fertőzött az, akit tesztelnek.

 

 hirdetes_300x300  

A miniszter elmondta, jelenleg 1906 egészségügyi dolgozó van karanténban a koronavírus-járvány miatt, az illetékes közegészségügyi hivatalok beszámolója szerint mintegy 1500-an nem munkahelyükön fertőződtek meg.

 

Több mint 1500 65 éven felüli koronavírus-fertőzöttet tartanak számon aktuálisan. Az Eperjes és Zsolna megyei kórházakban a legrosszabb a helyzet, innen a betegek egy részét más kórházakba szállítanak át.

 

200 magyarországi egészségügyi dolgozó jön segíteni az országos tesztelésre

 

A miniszter köszönetet mondott a nővérek és szülészasszisztensek kamarájának, amiért javasolták az egészségügyi nővéreknek az országos tesztelésbe való bekapcsolódást. Mint arról korábban beszámoltunk, a Szlovák Orvosi Kamara elnöke ezzel szemben támadja a kormány intézkedéseit, minek hatására 24 óra alatt 1000 egészségügyi dolgozó vonta vissza regisztrációját Igor Matovič kormányfő elmondása szerint.

 

Krajčí újságírói kérdésre elmondta, hogy azok számára, akik nem vesznek részt a hétvégi tesztelésen, ettől függetlenül nyitva áll az orvosok ajtaja, ha ellátásra szorulnak.

 

A teszteléstől távolmaradó szülők gyerekei mehetnek oviba, iskolába, de nem a szülőkkel

 

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy Szlovákiának jelenleg két lehetősége van. Az egyik szerint leteszteljük az országot, a fertőzötteket pedig elimináljuk. A másik szerint sikertelen lesz a tesztelés az alacsony részvétel miatt, és akkor a valódi lockdown veszélye fenyeget, amelyet már az emberéleteken túl komoly gazdasági károk is követnek.

 

Krajčí elmondta, hogy a jelenlegi korlátozásokat távolról sem lehet lockdownnak nevezni, hisz járunk munkába, üzletbe. Az igazi lockdown esetén azonban el lennénk zárva jóformán mindentől.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!