Nyitókép: SME

 

Veszélyhelyzet már nincs érvényben.

 

Az ország külső határain mától életbe lépett változásokról már írtunk. Most november 16-tól az országon belül érvényes szabályozást közöljük a SME összeállítása alapján.

 

November 16-tól újra megnyílnak a színházak, mozik, templomok. Igor Matovič kormányfő közösségi oldalán azt írta, hogy a járványügyi bizottságon ő terjesztette elő ezt a javaslatot.

 hirdetes_810x300  

 

Szigorú feltételek és járványügyi intézkedések betartása mellett az uszodák és konditermek is megnyithatnak, az éttermek és a hotelok azonban maradnak zárva.

 

A SME összegyűjtötte a legfontosabb kérdéseket és válaszokat:

 

1. Szükségem lesz november 15-e után az ún. kék papírra? (negatív antigén teszt)

 

Az igazolás érvényessége, melyet az országos tesztelés után kaptunk, november 15-ével éjjel 1 órától lejárt. Ezen időpont után csak azoknak van szükségük tesztre, akik külföldről jönnek be az országba.

 

November 21-22-én mintegy 500 községben ismét közösségi tesztet végeznek. Azokon a helyeken, ahol a múlt heti második forduló több mint 1 százalékos fertőzöttséget mutatott.

 

2. Szombat után is érvényes a kijárási tilalom?

 

Nem, a kijárási tilalom november 15. éjjel 1 órától lejárt.

 

3. Átmehetek szabadon a zöld járásból a pirosba?

 

November 15-től szabadon járhatunk, kelhetünk zöld járásból a pirosba és vissza. Nem kell hozzá „kék papír“ sem.

 

4. Hogyan lesznek nyitva a színházak, mozik, templomok?

 

November 16-tól 50 százalékos kapacitással kinyithatnak a színházak, mozik, templomok. De csak legfeljebb az ülőhelyek számának felét lehet elfoglalni.

 

5. Mennyi ember mehet egyszerre uszodába, konditerembe?

 

Uszodában és konditeremben egyszerre legfeljebb 6 személy lehet.

 

6. Lesznek futball, illetve jégkorongmérkőzések a legmagasabb osztályban?

 

Igen. Eddig csak a legmagasabb osztály küzdelmei zajlottak, mostantól már a másod- és harmadosztály mérkőzéseire is sor kerülhet. A sportesemények azonban egyelőre nézők nélkül zajlanak.

 

7. Megnyílnak az éttermek, hotelok is?

 

Egyelőre nem. A járványügyi bizottság döntése értelmében az éttermek és a hotelok akkor nyithatnak meg, ha a hét napos fertőzöttségi átlag 750 alá esik. Jelenleg ez a szám 1600.

 

8. Megnyitnak az iskolák?

 

Egyelőre nem. Csak az alsó tagozatos diákok járhatnak iskolába, hétfőtől azonban mehetnek suliba azok a diákok is, akik szociálisan rászorultak (ennek logikája, hogy szüleiknek nincs pénzük internetre, mobiltelefonra, számítógépre, táblagépre, így számukra az online oktatás sem megoldott.)

 

Az iskolák esetében is ugyanaz a megkötés érvényes, mint az éttermekre, hotelokra (7 nap átlaga nem lehet magasabb, mint 750.)

 

Branislav Gröhling oktatásügyi miniszter szeretné regionálisan megnyitni az iskolákat, és újra bevezetnék a járványügyi szemafort, azaz, ahol megjelenik a fertőzés, ott becsukják az iskolát.

 

9. Kérik a PCR- vagy az antigéntesztet az országba való belépéskor?

 

November 16-tól az országba való belépéskor negatív PCR tesztre van szükség, mely nem lehet öregebb, mint 72 óra. Kivételt az ingázók kapnak, illetve a fuvarozók, akik csak áthaladnak az országon.

 

Vörös listás országból való érkezéskor beléphetünk PCR teszt nélkül is, feltétel azonban az e-nyomtatvány kitöltése és a házi karantén.

 

10. Kinek kell tesztet felmutatnia a határon?

 

Bővebben lásd erről szóló cikkünket.

 

Szigorodott a határellenőrzés a Szlovákiába való belépésnél. Az ingázókra kivételek vonatkoznak – Íme, a részletek

 

11. Lesz PCR és antigén tesztelés a határokon?

 

Egyelőre nem. A próbatesztelés a szlovák-ukrán határon ugyanis a tesztelt személyek és a pozitív esetek számában megmutatta, hogy ez nem a legmegfelelőbb eljárás, tájékoztatott Roman Mikulec belügyminiszter.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.