Nyitókép: Facebook (Krasznahorkavárlja, Most-Híd)

 

Minél kuszább a helyzet, minél átláthatatlanabb, hogy ki a korrupt politikus és ki nem, ki húzott hasznot korábban választott pozíciójából és ki nem, annál könnyebb dolga lesz a valódi bűnösöknek elbújniuk saját felelősségük elől.

 

A közvélemény ugyanis azt az egyszerű következtetést vonhatja majd le, hogy „ezek úgyis mind egyformák,” így nem lehet tenni sem ellene semmit, azt kell elfogadni, ami van.

 

Pedig nem így van, hiába próbálják egyes felvidéki magyar sajtóorgánumok konkrét hidas politikusok felelősségét mentegetve szétteríteni a gyanút mindenkire. MKP-sra, Összefogásosra, tisztességes vegyespártira, mindenkire. Hogy a valódi politikus bűnözők átmenthessék magukat.

 hirdetes_300x300  

 

NAKA itt, NAKA ott

 

Ennek egyik konkrét példája a NAKA-zás, ami rendkívül kellemetlen a Most-Híd politikusaira nézve. Annál is inkább, mert az egyesült pártba igyekvő Solymos László korábbi környezetvédelmi miniszter ellen több konkrét büntetőjogi feljelentéssel is élt utóda, Ján Budaj (OĽaNO). Nem beszélve Bugár Béla, Gál Gábor, Jakab Elemér, Bastrnák Tibor gyanús ügyeiről, melyek rendszeresen megjelennek a sajtóban. A NAKA több nyomozást folytat a Solymos érából, melynek dossziéját a Körképen már ismertettük.

 

A Solymos dosszié

 

Tegnap a DenníkN cikkében került ismertetésre egy újabb ügy, mely túlárazott községi gyűjtőudvarokról szól több százezer, millió eurós tételben. A visszaélésekre az egyik krasznahorkaváraljai helyi képviselő, Prékop Mária mutatott rá, konkrét összegeket és cégeket is megnevezve.

 

A hírportál szerint a NAKA a krasznahorkaváraljai polgármester ellen már vádat is emelt. Arról a Peter Bolloról van szó egyébként, aki a Most-Híd színeiben lett megválasztva polgármesternek, és akinek 2018 februárjában a rendőrség bevonta a jogosítványát, mert ittasan vezetett. Vérében 0,73 ezrelék alkoholt találtak.

 

Simon Zsolt és Peter Bollo egy korábbi, hidas kampányrendezvényen. Kép: Fb.

 

Ködösítés helyett tisztánlátást

 

A gyűjtőudvarral, gyűjtőudvarokkal (mert több más község is érintett), a Most-Híd akkori érájának (2010-2012) egyik keleti erős embere, Igor Sidor korábbi parlamenti képviselő, a parlament környezetvédelmi bizottságának akkori tagja is érintett. A rendőrségi vallomások szerint ő volt az, aki a gyűjtőudvarokat kivitelező cégek számára kijárta az egész folyamatot, és kapcsolata volt Nagy József (akkor Most-Híd, ma Összefogás) és Peter Žiga (akkor Smer) miniszterekre.

 

krasna horka
Peter Bollo és a teljes akkor hidas vezérkar. Kép: 24hod.sk

Mivel uniós pénzekről volt szó, az esetleges visszaéléseket az OLAF is vizsgálta.

 

Nagy József a sajtóhírekre reagálva azt nyilatkozta, őt legfeljebb a szerződéseket aláíró miniszterként lehet említeni az ügyben.

 

„Mivel az EU-s projektek sajnos évekig készülnek, így a két FICO kormány közti másfél évben nekünk is folytatni kellett az örökölt projektek pontozását, kiértékelését minden minisztériumban. És ha nem találtunk benne semmi kivetnivalót, akkor „teccik-nem teccik”, alá is kellett, hogy írjuk azokat.“

 

Szerinte ugyanis ha a pályázó teljesítette az előre kiírt feltételrendszert és belefért a pénzügyi keretbe a pályázata, hivatalos indok nélkül az aláírás sem volt elutasítható.

 

„A csalás a versenytárgyaláson történhetett és nehezen elképzelhető, hogy az összes szűrőn átsiklott. Az esetleges összejátszást viszont a rendőrség könnyen kiderítheti“

 

– reagált a sajtóban megjelentekre Nagy.

 

?A politika ilyen zsáner, megesik, hogy ha az ember nagyon kinyitja a száját, akkor gyorsan megpróbálják…

Közzétette: Nagy József – 2020. december 18., péntek

 

Felelősök narancssárgában

 

A rendőrség eddigi vizsgálatai és Nagy szavai szerint tehát a felelősök továbbra is a Solymos László képviselte párt soraiban találhatók. Az általuk támogatott polgármester, és korábbi képviselőjük, valamint a kivitelező cégek köreiben.

 

A NAKA-zás kapcsán érdemes mindig a rendőrség megállapításaihoz ragaszkodnunk, a történet továbbszövése helyett. Ellenkező esetben ugyanis épp a NAKA célkeresztjében levő politikusok átmentésében segédkezünk. Természetesen, amennyiben a további nyomozás Nagy vagy Žiga érintettségét is alátámasztja, ez esetben ők is ugyanolyan toxikussá válnak, mint az egységbe igyekvő, sáros hidasok.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.