Nyitókép: Polícia SR/Facebook

 

A lekéri (Hronovce, Lévai járás) szociális otthon klienseit éheztették, dehidratáltak voltak, az egyik lakó pedig jelentős alultápláltság jeleit produkálta. Ilyen állapotban találtak rá a rendőrök az otthon lakóira a decemberi razziájuk során.

 

Az orvosok szerint erőszak nyomait nem fedezték fel a klienseken, de a többségüknél bőrbetegséget diganosztizáltak, illetve néhányuk esetében nedves sebeket kellett ellátniuk.

 

 hirdetes_300x300  

Magdaléna Szebeniová a férjével, Juraj Szebenivel (azóta már elhunyt) 2007-ben rést találva a törvényen létrehoztak egy polgári társulást, ami feketén szociális intézményként működött, formálisan viszont csak lakhatást kínált, ezért nem léphettek be az intézménybe az ellenőrök és a higiénikusok.

 

Amikor tavaly év végén a rendőrök rajtaütöttek az otthonon, fűtetlen szobákat, macskaürüléket és penészt találtak. Szebeniovát letartóztatták, majd a Lévai Járási Bíróság néhány nappal karácsony előtt előzetes letartóztatásba helyzete, ugyanis fennállt a veszélye annak, hogy továbbra is bűntényt követett volna el.

 

Szebeniová ellen a lánya is vallott. Rábízott személyek kínzásáért Szebeniová háromtól nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

 

A lekéri szociális otthon lakóit a rendőrségi razzia után a lekéri pszichiátriai kórházban helyezték el.

 

Elvették a kliensek nyugdíját

 

Az intézmény csaknem húsz évig működött. 2009-ben Ľubomír Ševčík megyei orvos nyilvánosan hívta fel a figyelmet az intézményre. Akkor azt mondta, a létesítményben több mint száz halotti bizonyítványt és harminc, szörnyű körülmények között, garázsokban élő embert talált. Ševčík figyelmeztetése ellenére sem tudták rábizonyítani a házaspárra az idősek kínzását.

 

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan kik is voltak az otthon lakói. A tanúk elmondása szerint Szlovákia különböző pontjairól hozták őket ide, hogy a kórházból való kiengedésük után itt éljék le az életüket.

 

Az orvosok szerint a kliensek nagy része mentális zavarokkal küzd, amit agykárosodás, alkoholfogyasztás és demencia okozott.

 

Az egyik feketén dolgozó alkalmazott szerint havonta 300–350 eurót kapott kézbe. Szebeniovának az alkalmazott vallomása szerint nemcsak a bérleti díjakból volt pénze, hanem abból is, hogy elvette a kliensek nyugdíját.

 

„A kliensek vagy a postástól vették át a nyugdíjukat, vagy elmentek velük a postára, és az egész nyugdíjukat átadták a tulajdonosnőnek, aki az egészet zsebre tette“

 

– idézi a bíróság az alkalmazottat.

 

Embertelen körülmények és éheztetés – egy Lévai járásbeli idősotthonban razziázott a rendőrség

 

A tulajdonosnő mident beismert

 

Szebeniová lánya a rendőröknek azt mondta, ő is segítetett az anyjának a szociális otthon működtetésében, de 2020 nyarán távozott, mivel nem lehetett kibírni az anyjával – ivott, és egy ideig a pszichiátrián is feküdt.

 

Mivel Szebeniová gyakran már reggel ittas állapotban volt, ezért az idősekről az alkalmazott gondoskodott. Saját pénzén vett nekik élelmiszert, amit aztán Szebeniová lánya fizetett meg neki. Az időseknek nem adtak sonkát, zöldséget és gyümölcsöt csak akkor, ha látogató érkezett.

 

Amikor a rendőrség szembesítette Szebeniovát az ellene felhozott vádakkal, az asszony mindent beismert, kivéve azt, hogy éheztették volna a klienseket.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.