Nyitókép: Facebook (Összefogás)

 

Pártelnöki szintű egyeztetést javasol az OĽaNO az idei népszámlálás elhalasztásának ügyéről. A kérdést először az Összefogás vetette fel, tekintettel a járványhelyzetre, majd a Samu István vezette Új Egység Mozgalom is támogatta a javaslatot.

 

Az Összefogás és az OĽaNO magyar nemzetiségű képviselőjének, Gyimesi Györgynek mai egyeztetését követően a téma a legerősebb kormánypárt parlamenti frakciójának asztalára került.

 

A Körkép.sk információi szerint ezen Gyimesinek sikerült megszereznie a teljes frakció, azaz 53 kormánypárti képviselő támogatását.

 hirdetes_300x300  

 

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője pedig megbízta Gyimesi Györgyöt, hogy a kérdést a koalíciós tanács következő ülésén terjessze elő.

 

A koalíciós tanács a kormánykoalíciót alkotó pártok legmagasabb szintű egyeztető fóruma. Jó esély van rá tehát, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel a népszámlálás nem az eredetileg megszabott határidőben, azaz a 2021. Február 15 – március 31 között, hanem egy későbbi időpontban kerüljön sor.

 

Gyimesi György ezzel kapcsolatban a Körképnek elmondta, hogy májusi, vagy ha a jogszabályok erre lehetőséget adnak, akkor későbbi halasztás jöhetne szóba.

 

A népszámlálás koronavírus alatt több kockázatot rejt magában. Ahogy arra az Összefogás rámutatott, a kérdezőbiztosok számára fennáll a fertőzés veszélye. Továbbá a hézagosabb kampány miatt kevésbé pontos adatsorok érkezhetnek be, ami mindenképp negatívan befolyásolhatja a nemzetiségeket, vallási felekezeteket, marginalizált csoportokat.

 

A Körkép.sk úgy tudja, hogy a halasztást az MKP is támogatja, bár a párt eddig még nem nyilvánult meg a kérdésben.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!