Nyitókép: teraz.sk

 

 

Vasárnap több sajtóesemény is zajlott, ahol elhangzottak olyan információk, melyek a lakosság nagy részét érintik. Többek között az iskolanyitásra, járványügyi intézkedések könnyítésére, gócpontok tesztelésére, vakcinázásra vonatkozóan.

 

Ezeket gyűjtöttük össze Igor Matovič kormányfő, Roman Mikulec belügyminiszter, és főleg Marek Krajčí egészségügyi miniszter által elmondottak alapján.

 

 hirdetes_300x300  

Miért növekszik a kórházi betegek és a halottak száma, ha viszonylag alacsony a tesztelésen való részvétel és 1 % alatti a pozitivitási ráta?

 

Ennek oka, hogy a kórházi betegek és a légzőkészülékre szorulók számának aktuális állapota a társadalom két héttel ezelőtti állapotát tükrözi. Minden intézkedésnek ugyanis van egyfajta kifutási ideje. Az elhunytak száma ráadásul még később követi az egyes intézkedéseket. Ha beválik egy-egy intézkedés, az leghamarabb 3 hét múlva mutatkozik meg az elhalálozási számok visszaszorulásában.

 

Eddig tart ugyanis, amíg a  kevesebb beteg – kevesebb súlyos állapotú, légzőkészülékre szoruló paciens – kevesebb halott a gyakorlatban is megmutatkozik.

 

Országos tesztelés – Szombaton több mint 1,3 millió embert teszteltek le az ország 3800 mintavételi helyszínén

 

Marek Krajči konkrét számadatokkal is szolgált. Eszerint az eddigi járványstatisztikai mutatók alapján 8000 fertőzöttből átlagosan mintegy százan halnak meg. A pozitívan teszteltek 1,3 százaléka hal meg végül, és 6,5 százaléka kerül kórházba.

 

Miért fontos megköszönni az önkormányzatok és az emberek felelős hozzáállását?

 

Azért, mert minden siker kulcsa az emberek hozzáállása. Hiába hoznak bármilyen szigorú intézkedést, előírást, ha azt tömegével megszegik, nem ér semmit. Ugyanúgy az önkormányzatok vezetőinek hozzáállása is a siker egyik kulcsa.

 

Minél több személyt tesztelnek le ugyanis, annál több vírushordozót sikerül kiszűrni a rendszerből és annál hatékonyabb a járvány terjedésének lassítása. Ha flegma a hozzáállás, ha a polgármester is negatív, állandóan csak panaszkodó üzeneteket sugároz, az visszaüt a település, régió, járás mutatóira is. Így adott helyen tovább marad majd valószínűleg érvényben a szigorúbb tilalom.

 

Ráadásul anyagilag is megéri minél több embert letesztelni, illetve ügyesen megszervezni a tesztelést. Egyrészt jól jár maga a társadalom, hiszen a fertőzötteket kivonják a rendszerből, másrészt minden egyes teszt 5 eurót jelent az önkormányzatnak. Nem kell tehát attól tartaniuk, hogy ráfizetnek a mintavételi helyek működtetésére. Általában azok panaszkodnak, akik kényelmesebbek. A sikeres polgármesterek már rég megértették, hogy a járványkezelés a legjobb választási kampány. Ráadásul ingyen van. Ha a polgár látja, hogy polgármestere nemcsak panaszkodik, kifogásokat keres vagy hangulatot kelt, hanem beleáll és csinálja, 2022-ben a választásokon meghálálhatja majd neki.

 

Mi a helyzet az iskolákkal? Mikor nyithatnak?

 

Marek Krajči elmondta, hogy amint kíértékelik a most zajló tesztelés eredményeit, dönthetnek az egyes könnyítő intézkedésekről. Konkrétan február 1-i dátumot említette, mint az iskolanyitás lehetséges időpontját.

 

Ez úgy nézne ki, hogy megnyílhatnának az óvodák (hogy hol mindenhol, az egész országban-e, vagy csak régiós szinteken, az a tesztelés eredményeitől is függ. Ezért fontos hogy minél többen elmenjenek tesztre és minél pontosabb adatok álljanak rendelkezésre. Ezzel szűrik ki ugyanis a tűzfészkeket, mint például Nagyrőcén) és az alapiskolák alsó tagozatai, mégpedig teszt nélkül.

 

Emellett megnyílhatnának az alapiskolák és a középiskolák végzős évfolyamai is, de ott már kötelező tesztelés mellett.

 

Mikor lehet szó a további könnyítésekről, nyitásokról?

 

A következő fontos dátum február 8-a lehet. Ekkor térünk rá a Covid-automatára, ami azt jelenti, hogy konkrét járványügyi helyzetben konkrét, előre ismert és elfogadott szigorítások, illetve könnyítések léphetnek életbe. Például megnyithatnak majd az egyes üzletek.

 

Feltétel: 5000 fő alá kerüljön és ott is tudják tartani az átlagos napi új fertőzésszámot.

 

Szájmaszk kérdése

 

Egyre több szó esik a klasszikus szájmaszk mellett az FFP2 részecskeszűrő szájmaszkról is. Egyes országokban ugyanis már kötelező, ha üzletbe vagy hivatalba akarunk menni (pl. Németország, Ausztria). Mivel a mutálódott, agresszívabb koronavírusok (pl. a brit, a dél-afrikai vagy a brazil) ellen hatékonyabb védelmet nyúlt.

 

Interneten 1 euró körüli áron is már hozzá tudunk jutni. Érdemes vásárolni belőle, és hordani. Hogy hol mindenhol? Ott, ahol nem biztosított az előírt távolságtartás, és nincs levegőztetés. Pl. zárt területen, mint amilyen a tömegközlekedés.

 

A kormány már tervezi, hogy az embereknek is ingyen adjon majd belőle néhány darabot, amennyiben az illető rászorul.

 

Kórházak állapota

 

Komoly gond, hogy a nyomás az egészségügyön már túlságosan nagy és túl régóta tart. Ilyen állapotban nem lehet hagyni az egészségügyet. Ezt saját felelős hozzáállásunkkal tudjuk a legkönnyebben befolyásolni.

 

Lélegeztetőgép egyelőre van elég, a gond a kezelőszemélyzettel van, akikből kevés van. Így a kormány kénytelen b-tervként arra is gondolni, hogy szükség esetén a környező országokból biztosítson megfelelő képesítésű személyzetet a lélegeztetőgépekhez.

 

További lehetőség a covid-paciensek szétosztása az egész országban, a kevésbé leterhelt kórházakba is. Előfordulhat, hogy a galántai kórház mellett további kórházakat alakít át a kormány ún. vörös-covid-kórházakká.

 

Minek teszteltetni, ha a teszt csak 10 nap után lép érvénybe?

 

Az antigén tesztelés lényege, hogy aki pozitív eredményt produkál, az 99,68 százalékra biztosan vírusfertőzött. Ez komoly jelzés, hogy az illető fertőző, akit el kell zárni az emberektől. Jeleznie kell azok felé, akikkel az elmúlt napokban találkozott, akik 5 napra szintén karanténba kerülnek. Ezután mehetnek PCR tesztre.

 

Előfordultak esetek, hogy túl sok volt a pontatlan teszteredmény. Ez általában a nagyon pontatlan tesztek miatt volt. Pl. Harmancon (Harmanec), ahol áron alul vettek olcsó, nem sokat érő teszteket. Az emberek persze már csak a pontatlanságról értesültek, de hogy az adott önkormányzat olcsó húsnak híg a leve alapon spórolni akart, és túl gyenge minőségű teszteket vásárolt, azt már nem verték nagydobra.

 

Mi lenne az optimális megoldás?

 

A legoptimálisabb az lenne, ha öt naponta mindenkit le lehetne tesztelni. Ez nagyban segítené a fertőzött személyek kiszűrését, és lehetővé tenné az üzletek, éttermek, stb. nyitását is. Azaz visszatérhetnénk a normális(abb) életbe.

 

Krajčí: Az lenne az optimális, ha ötnaponta leteszteltetnénk magunkat koronavírusra

 

Vakcinázás

 

Jövő héten megnyitják a regisztráció lehetőségét a 75 év felettiek számára. A további menet attól függ, milyen gyorsan telik meg a rendszer, az adott kategóriák milyen gyorsan ürülnek ki, illetve hogy állunk majd az új vakcinák beszerzése terén.

 

Krajči az orosz vakcináról: hasonló, mint az AstraZeneca

 

Az alfa és omega azonban a felelős hozzáállás mindenkitől. Politikusoktól, önkormányzatoktól, lakosságtól egyaránt.

 

Király Zsolt

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.