Nyitókép: Pravda

 

Andrej Danko, az SNS elnöke szombaton rejtélyes üzenetet küldött Peter Pellegrininek, a Hlas elnökének. A nemzetiek vezére a Facebookon közzétett videójában Pellegrinihez beszél.

 

Tegezi, Peternek nevezi és a régi időkre emlékezteti. Az SNS vezére nem sokkal azután tette közzé a videót, hogy a Denník N lerántotta a leplet Pellegrini 2019-es szilveszteri drezdai kiruccanásáról.

 

 hirdetes_300x300  

 „Azért voltál erős, mert fedeztünk téged. Sok dolog köztünk marad, Peter, és csak te tudod, miért repültél Drezdába. Meg vagyok róla győződve, hogy az összes repülőutadat vizsgálják, így nem marad más választásod, mint elmondani az igazat“

 

– mondta Danko a videóban.

 

Danko szavai több kérdést is felvetnek. Abban az időben, amikor Pellegrini kormányfő volt, Danko volt a második legfőbb közjogi méltóság és az egyik koalíciós párt vezére. Házelnökként tudott valamiről, amit el kellett titkolni a nyilvánosság elől? Vajon Pellegrini nem is az opera-előadás miatt repült Drezdába?

 

Danko Pellegrininek: Csak azért voltál erős, mert mi fedeztünk téged

 

Pellegrini nem kommentálja

 

Peter Pellegrini nem akarta Danko kijelentéseit kommentálni, ezért ismét Dankot kérdezték meg a videóról. Az SNS elnöke azt állítja, hogy a „fedeztük“ szó talán nem volt a legjobb szó arra, amit valójában ki akart fejezni. Danko elmondása szerint azt akarta kihangsúlyozni, hogy Pellegrininek erős politikai fedezete volt.

 

 „Nekem nincs semmilyen információm a repülőútjairól és bizonyos tevékenységeinek a fedezéséről (…) Mi hárman segítő kezet nyújtottunk egymásnak, ezért ő lehetett az a nevetős srác, aki Szlovákia-szerte teljes politikai védelemmel járhatott“

 

– magyarázta Danko, ezért is hallgatja sajnálattal, amikor Pellegrini arról beszél, hogy egy új kormány nem a Smer és az SNS visszatértét jelentené.

 

Szilveszter Pellegrini módra: kormányfőként állami pénzen repült el egy drezdai opera-előadásra

 

Danko: Nem fogom elmondani azt, amit a média már tud

 

Akkor mégis mit akart mondani Pellegrini drezdai útjával kapcsolatban?

 

„Ezt neki kell megmagyaráznia. Szerintem maguk, újságírók mindent tudnak. Ne tőlem kérdezzenek olyat, amit az egész média tud. Ne akarják, hogy én mondjam el azt, amit tudok“

 

– reagált Danko.

 

Bugár: Mi többséget biztosítottunk, nem fedezést

 

Bugár Béla, aki Pellegrini kormányzása idején a koalíciós Most-Híd elnöke volt, elutasítja a volt kormányfő bárminemű fedezését.

 

„Én a sajtóból értesültem Pellegrini drezdai repülőútjáról“

 

– állítja Bugár, majd hozzátette, hogy ők csak többséget biztosítottak a kormánynak, nem fedezést. Pellegrini egyéb aktivitásairól semmit sem tudtak, és nem volt semmilyen okuk arra, hogy fedezzék.

 

„Vagy mindenkire egyformán vonatkozik a törvény, vagy nem beszélhetünk jogállamról“

 

– konstatálta Bugár, aki kritikusan nyilatkozott Pellegrini drezdai kiruccanásáról.

 

„Úgy tűnik, hogy nem volt ott (Drezdában – szerk. megj.) semmilyen tárgyalása, ami rossz, mert az egészet a hivatalával való visszaélésnek lehet titulálni“

 

– tette hozzá Bugár.

 

Arról, hogy Danko milyen információk birtokában van Pellegriniről, Bugárnak fogalma sincs.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.