Nyitókép: mkp.sk

 

A Körkép.sk Berényi Józsefet, az MKP általános elnökét, és Köpöncei Pétert, a párt Országos Tanácsának elnökét kérdezte az aktuális politikai fejleményekkel kapcsolatban.

 

Amint azt hírportálunkon a felvidéki magyar sajtóban elsőként már szerdán megírtuk, pénteken hivatalosan is  mgerősítést nyert. Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, hogy a későbbiekben az Összefogás nélkül hoznak létre új, közös pártot.

 

Az MKP így Forró Krisztián vezetése alatt formálisan is megszűnhet. Helyette egy vegyespárt – magyarpárt alkotta új politikai alakzat jöhet létre.

 hirdetes_300x300  

 

A Körkép.sk Berényi Józsefet kérdezte.

 

Mi a véleménye az MKP és a Most-Híd mai közös nyilatkozatáról?

 

Az MKP alapszabálya értelmében, ami számomra is kötelező érvényű, a véleményemet az elnökségen és a párt fórumain kell kifejtenem, amennyiben mást gondolok arról, mint amit a párt kommunikál.

 

Ezek szerint Ön máshogy látja a dolgokat?

 

Az MKP elnöksége alapvető kritériumokat szabott meg három területen is. Ezen kívül egy cselekvési tervet is elfogadott, ami a két párt (szerk. megj. MKP és a Most-Híd) viszonyát illeti. Én ahhoz tartom magam.

 

MKP: Két párt rakja le Szlovákiában az új magyar politizálás szervezeti alapjait

 

A Most-Híd kemény ellenzéki retorikát folytat a kormánnyal szemben, és újabban már az MKP is kritikus hangokat hallat. Mennyire vállalható ilyen helyzetben a kormányfői tanácsadói poszt?

 

A kormányfői tanácsadói poszt a magyar kérdésre vonatkozik. Nem pandémiára és egyéb ügyekre. Az MKP  megfogalmazhat helyénvaló, konstruktív kritikát.

 

Hogy látja az MKP-Most, ill. Összefogás közti viszonyt a továbbiakban?

 

Az elmúlt fél évben, azaz tavaly augusztus 20. óta mindent megtettem azért, hogy kialakuljon a hármas egység. Nagyon sajnálom, hogy ez a mai napig nem jött létre. Meggyőződésem ugyanis, hogy a parlamenti bejutás egyetlen esélye, ha mindenki egy listán indul. Különben nem lesz meg az 5 százalék.

 

Az MKP és a Most-Híd úgy döntött, az Összefogás nélkül hoz létre új pártot. Egyetértesz ezzel?

Betöltés ... Betöltés ...

 

Nem tart attól, hogy többet visz, mint hoz az MKP-nak ez a vegyespárttal való paktum? Az önök választóinak háromnegyede egyértelműen elutasítja a hidasokkal való együttműködést.

 

Csak ismételni tudom magam, hogy én az elnökségi döntéshez igazodom, annak a végrehajtását kell biztosítani az elnökségen keresztül.

 

Mennyire egységes az MKP ebben a kérdésben?

 

Az MKP abban teljesen egységes, hogy egyetlen nagyobb tömörülésre van szükség a parlamenti bejutás érdekében.

 

Kérdésinket Köpöncei Péternek, az MKP Országos Tanácsa elnökének is feltettük.

 

 

Mi a véleménye az MKP és a Most-Híd közös nyilatkozatáról?

 

Nem látok benne kivetnivalót. A kapu tovább is nyitva áll mindenki előtt. Meg kell nézni azt is, hogy hol van akarat és érdeklődés és hol nincs. Az MKP és a Híd részéről ez az akarat érvényesül.

 

Milyen esélyeket lát a jövőben a kétpárti egyezség számára?

 

Ha a felek szándékai feddhetetlenek, és ha hozzánk és a Most-Hídhoz hasonlóan mások is érdekeltek abban, hogy itt egy komoly és erős érdekképviselete legyen a felvidék magyarságnak, akkor ez a dolog összerakható.

 

Bugár Bélával és körével?

 

A múltat mindenképpen tisztázni kell. Ha az MKP előjön majd a Bugár kérdéssel, azt a Hídnak tudomásul kell vennie. A Híd vezetésében Bugár Béla hivatalosan most nincs jelen. Ha áthidalhatatlan ellentét marad a két párt között, akkor el kell gondolkodni a hogyan továbbon.

 

Hogy látja az MKP-Most-Híd, ill. Összefogás közti viszonyt az elkövetkezőkben?

 

Őszintén megmondva az, hogy most így állunk, abból én hosszútávú következtetéseket nem vonnék le. Meggyőződésem, hogy az Összefogás szándéka is nemes. Bennük is egy cél mozog, hogy valamilyen jövőképet, új, elfogadható variánst adjanak a népnek.

 

Nem tart attól, hogy többet visz, mint hoz az MKP-nak ez a kétpárti paktum? Választóik háromnegyede elutasítja a hidasokkal való együttműködést.

 

Ezt jelen pillanatban nem tudom megmondani. Mi mindent megtettünk a hármas egység érdekében. Kérdés, hogy kiben volt meg ebben a szándék és kiben nem. Most kétpárti tárgyalások lesznek, de az egységben az Összefogásnak is  helye kell, hogy legyen.

 

Mennyire egységes az MKP ebben a kérdésben?

 

Ez egy bonyolult kérdés. Az elmúlt két hétben online formában minden egyes járási elnökséggel tárgyalva volt. Ezt személyesen Forró Krisztián végezte. Javarészt, leszámítva 1-2 járási elnökséget, a vélemények azt tükrözték, hogy ha a három párti egyezségben ilyen komoly idő után sem tudtunk túllépni, akkor tenni kell azért, hogy valami legyen. Ha az Összefogással a súlyozás tekintetében nem tudtunk dűlőre jutni, akkor másokkal kell folytatni.

 

Nem tart attól, hogy egyesek kiléphetnek az MKP-ból?

 

Ez benne van, és senki sem örülne neki, ha távoznának. Kérdés, hogy a tagságunk is felismeri-e annak tényét, hogy egy közös politikumnak kell lennie.

 

A Körkép.sk a nap folyamán többször kereste Farkas Ivánt, az MKP szakmai alelnökét is, de nem sikerült őt elérnünk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.