Nyitókép: dennikn.sk

 

Csütörtök délután fél öt körül kezdődött a szlovák kormány ülése, melyen többek között a veszélyhelyzet (núdzový stav) és a Szputnyik V vakcina engedélyeztetése lesz a téma. Annyi már most biztos, hogy borítékolható eredmény nem létezik.

 

Richard Sulík gazdasági miniszter, az SaS elnöke már koradélután jelezte, hogy nem tudja garantálni, hogy pártja minden képviselője hajlandó lesz támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Mint fogalmazott, „a vitának, amely nagyon fontos, a parlament talaján vagy a koalíciós tanácson kell lefolynia”.

 

Anna Zemanová szerint párt parlamenti frakciója február 19-én, pénteken tárgyal majd a veszélyhelyzet meghosszabbításáról. A frakcióvezető saját bevallása szerint egyelőre nem tud olyan képviselőről, aki már jelezte volna, hogy nem hajlandó támogatni a veszélyhelyzet meghosszabbítását. Az erről szóló parlamenti ülést február 24-én tartják majd.

 

 hirdetes_300x300  

A veszélyhelyzet támogatásáról a Sme rodina képviselői is tárgyalnak majd. Patrick Linhart képviselő szerint „értelmetlen a veszélyhelyzet meghosszabbítása”, épp ezért nem fogja támogatni sem. Úgy véli, ideje már megnyitni az üzleteket és kártalanítani a vállalkozókat.

 

Juraj Šeliga (Za ľudí) szerint ők is tárgyalnak majd a témáról képviselőikkel, addig is várják a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló érvelést.

 

Igor Matovič kormányfő a kormányülés előtt úgy reagált, hogy erősen reméli, hogy a képviselőknek helyén van a józan eszük.

 

Mi legyen a Szputnyik V-vel?

 

Veronika Remišová (Za ľudí) a kormányülés előtt határozottan kiállt amellett, hogy pártja csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák vásárlását támogatja.

 

„Alapvetően ellene vagyok annak, hogy az emberek kísérleti nyulak legyenek és hogy nem regisztrált vakcinával oltsák be őket”

 

fogalmazott.

 

Bár egyenes választ nem adott, feltehetően Ivan Korčok, az SaS külügyminisztere is Remišová álláspontját támogatja. Mint mondta, a kormányülésen rá fog kérdezni többek között arra is, hogy a vakcina az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül kerül-e a szlovák állampolgárokhoz.

 

Matovič kormányfő már a szakértők konzíliuma során is jelezte, hogy politikustársai közül többen jóformán szent háborút folytatnak az orosz vakcina ellen, majd a V4-es kormányfői találkozón jelezte, hogy véleménye a témában nagyon közel áll Orbán Viktor álláspontjához.

 

Matovič a V4-es kormányfői találkozó után: a vírus nem válogat kelet és nyugat között

 

teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.