Nyitókép forrása: pluska.sk

 

Több, Robert Fico smeres pártelnökkel közeli ismeretséget ápoló személy hagyta ott munkahelyét az ügyészségen – írta meg a Denník N napilap internetes kiadása.

 

Köztük Soňa Juríčková kerületi ügyész is, aki annakidején a vetnami emberrablási ügyet felügyelte, amely a Smer számára több nagyon kínos botrányt jelentett. Juríčkováról és Ficoról ugyanakkor a Plus1deň lesifotósai készítettek egy nagyon beszédes fényképet is, amelyen együtt borozgatnak egy étteremben. Juríčková 2020 áprilisában nevezték ki, mikor még Róbert Fico korábbi osztálytársa, Jaromír Čižnár volt a főügyész. A kiválasztás folyamatát pedig még az Pellegrini-kormány, röviddel a 2020-as választások előtt módosította.

 

Forrás: dennikn.sk

 

Eljárás indult egy másik ügyésznő, Katarína Kučerková ellen is, aki egy  gyanús, 350 ezer eurós „ajándékpénzzel” nem tudott hitelesen elszámolni, férjét pedig a Júdás-ügy keretében szintén korrupcióval gyanúsítják.

 hirdetes_300x300  

 

Iveta Kopčová ügyész ellen vádat emeltek, ő nyolc évig akadályozta, hogy vádemelésre kerüljön sor Kósa Lóránt ügyvéd ellen (állítólag  Jaroslav Haščákot akarta megzsarolni Bereczk Oszkárral, albár polgármesterével, és Dobroslav Trnka egykori főügyésszel közösen).

 

Jóval nagyobb változást jelent, hogy március 1–jével megszűnik a munkaviszonya az ügyészséggel Juraj Čižnárnak is, aki Pozsony II kerületi ügyészségén dolgozott. Már korábban is felmerült, hogy kinevezését apjának, Jaromír Čižnár főügyésznek köszönheti. Az idősebb Čižnár egyébként a főügyészi hivatali ideje után lemondott ügyészi hivatásáról is.

 

Robert Fico sógora, Svetozár Chabada is befejezte ügyészi pályafutását. Ő volt Pozsony II kerületi ügyészségnek vezetője, és itt kapott munkát a két kezdő ügyész is: az ifjabb Čižnár és Robert Fico legújabb „bratánője”, Katarína Szalayová. Az Főügyészség hivatalosan egyelőre nem indokolta meg, miért mozdította el Chabadát.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.