Nyitókép: EP

 

Az első személyek a mai nap folyamán kapják meg az uniós digitális COVID-igazolványokat – tájékoztatott az egészségügyi tárca.

 

Több mint 3 millió bejegyzés

 

 hirdetes_300x300  

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) ma újtára indította az oltásról szóló 3,2 millió bejegyzés, a koronavíruson való átesésről szóló több mint 200 ezer bejegyzés, és az  50 ezer PCR-tesztről szóló bejegyzés feldolgozását.

 

 „Az uniós digitális COVID-igazolvány az első alkalmazáson már elérhető. Az Általános Egészségbiztosító ügyfeleinek a biztosító alkalmazásán keresztül fokozatosan elérhető lesz az igazolvány. A többi egészségbiztosítóhoz tartozó ügyfélnek az elkövetkezendő napokban a biztosító alkalmazásán keresztül szintén elérhető lesz a digitális igazolvány. Ezúton szeretnék köszönetet mondani az egészségbiztosítóknak a konstruktív hozzáállásért és együttműködésért“

 

– jelentette ki Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter.

 

Annak a mintegy 800 ezer személynek, akik ideiglenes oltási tanúsítványt kaptak, az NCZI szombaton és vasárnap automatikusan elküldi a megadott e-mail címre az uniós digitális COVID-útlevelet pdf-formátumban.

 

Azok, akik eddig még nem kérvényezték a digitális COVID-útlevelet, a www.korona.gov.sk honlapon található formanyomtatvány kitöltésével kérhetik június 28-tól.

 

Az NCZI elkezdi az uniós digitális COVID-igazolványok kiállítását

A Covid-útlevél elve

 

A COVID-útlevél egy összeurópai rendszer, amely azért jött létre, hogy a 27 uniós tagállamban lehetővé tegye az utazást. A gyakorlatban egy mobilalkalmazásról van szó, amely egy QR-kódot generál ki.

 

Ez a kód az NCZI-től információkat fog tartalmazni arról, hogy az illetőt mikor oltották be, mikor tesztelték le, illetve mikor esett át a covidon.

 

Szükség esetén fel kell mutatni a QR-kódot – például a rendőrnek a határon –, amelynek a leellenőrzésével kiderül, hogy az adott személy teljesíti-e a feltételeket az adott országba való belépéshez.

 

Ahhoz, hogy szabadon tudjunk mozogni az EU-ban, elég letölteni az alkalmazást.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.