Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽANO pártelnöke nincs megelégedve Lengvarský egészségügyi miniszter mukájával, főleg ami az átoltottságot illeti. Az exkormányfő szerint a Szputnyik V ellen masszív boszorkányüldözést indított a média és egynémely koalíciós partner is. Matovič kijelentette, hogy nem tervezte 25 százalékra emelni az áfát, bár azt elismerte, hogy bizonyos emelés történt volna. Többek között ezek a témák kerültek szóba a közrádió Szombati párbeszéd (Sobotné dialógy) című műsorában, ahol Matovič a smeres Juraj Blanárral került szembe.

 

Matovič azért kritizálta Vladimír Lengvarský egészségügyi minisztert – aki egyébként az OĽANO saját jelöltje a posztra -, mert Szlovákia továbbra is le van maradva oltakozásban. Jelenleg a lakosság 35 százaléka kapta meg legalább az első adag oltást, az európai átlag 57 százalék. De nem csak ezt rótta fel a miniszternek:

 

„Azt vártam tőle, hogy nagyban támogatni fogja a Szputnyik V-vel való vakcinázást is”

 

mondta. Emlékeztetett, hogy az orosz vakcina akkor érkezett Szlovákiába, mikor ezrek küzdöttek az életükért a kórházakban, az Európai Bizottság pedig „totálisan kudarcot vallott” a vakcinabeszerzésben. A volt miniszterelnök úgy véli, hogy sikerült jobb szerződést kötni a Szputnyik V-re, mint amit az EU biztosítani tudott Szlovákiának a többi oltóanyag kapcsán. Példaként elmondta:

 hirdetes_300x300  

 

„A Curavax esetében, amelyről ma már tudjuk, hogy a hatékonysága valahol 46 százaléknál van, ami azt jelenti, hogy egyáltalán nem is fogják engedélyezni, nekünk minden egyes adagot meg kell fizetnünk. Az Európai Bizottsággal kötött szerződés értelmében, még ha nem is kapunk ilyen vakcinát, mindent meg kell fizetnünk”

 

mondta. Igaz, hogy Matovič ugyanezt kizárni nem tudta az oroszokkal kötött szerződés kapcsán, de úgy vélte, hogy az orosz féllel nem lesz probléma megegyezni.

 

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Marek Krajčí (OĽANO) parlamenti képviselő, korábbi egészségügyi miniszter néhány hónappal korábban közölte, hogy míg az EU-n keresztül vásárolt vakcinák esetében a megrendelt mennyiség egészét ki kell fizetni, függetlenül a felhasznált mennyiségtől, az orosz vakcina esetében nem kell kifizetni a teljes tételt.

 

Matovič a műsorban kijelentette ugyanakkor, hogy szerinte a hatóságoknak utána kellene nézni, hogy „kik vállaltak extrém mennyiségben túlórákat” azért, hogy az orosz vakcinát lejárassák. Szerinte ugyanis a politikai és médiatámadások okozták, hogy olyan kevesen regisztráltak be az orosz vakcinára.

 

Matovič egyelőre nem tudta megmondani, hogy melyik vakcinával akarja beoltatni magát. A Szputnyik V-t korábban azzal hárította, hogy problémát jelenthet a kiutazásnál. Ugyanakkor a volt kormányfőnek egyelőre még érvényes a védettsége, mert kevesebb, mint 180 nappal korábban esett át a koronavíruson. Saját elmondása szerint arra vár, hogy a 12 évesek oltása is elkezdődjön, hogy lányával együtt mehessen oltakozni.

 

Az OĽANO elnöke nem támogatja az általánosan kötelező oltás bevezetését, kiemelte azonban, hogy jelenleg politikai diskurzus zajlik, hogy kell-e és ha igen, mely területeken dolgozók esetében kell kötelezővé tenni az oltást. Elhangzott példaként a koronavírusnak fokozottan kitett szociális otthonok ágazata.

 

Arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az ellenzék által kezdeményezett referendumról, ami az előrehozott választásokat eszközölné ki, kijelentette: megdöbbenne, ha az Alkotmánybíróság a referendum ellen döntene, és sajnálta, hogy Zuzana Čaputová államfő egyáltalán bevonta az dologba az taláros testületet.

 

„Az emberek legitim joga a referendumot aláírásukkal támogatóknak, hogy a népszavazás megvalósuljon. Az Alkotmányban konkrétan le van fektetve, hogy mely kérdésekben nem lehet népszavazást tartani, ezek az adók, járulékok, és az alapvető emberi jogok. Tehát semmi olyat nem ír az Alkotmány, hogy ne lehetne népszavazást tartani az előrehozott választásokról”

 

mondta, hozzátéve, hogy ez nem azt jelenti, hogy ő maga támogatná az előrehozott választásokat. 

 

Az általa korábban beharangozott adó- és járulékreform kapcsán elmondta, hogy az SaS hazudott, amikor a nyilvánosság előtt 25 százalékos áfaemeléssel vádolta meg őt. Azt azonban elárulta, hogy a tervezett családtámogatási kiadások finanszírozása érdekében eredetileg valóban azt tervezték, hogy az áfát nem egész 21 százalékra emeljék. A kármentésről szóló pénzügyi mentőcsomag kapcsán elmondta, hogy arra jelenleg nincs pénz, mert az SaS megfúrta annak finanszírozási hátterét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.