Nyitókép forrása: Youtube.com/reprofotó

 

Tovább javult a járványhelyzet Szlovákiában, csökkent a kórházban ápoltak számának heti átlaga, és továbbra is 1 alatt jár a reprodukciós ráta. Az oltottsági szint elég eltérő képet fest régiónként, a délnyugati járásokban sokan vannak a beoltottak, de sokan a vakcinára várók is – derült ki az Egészségügyi Minisztérium szerdai sajtótájékoztatóján.

 

Matej Mišik, az Egészségügyi Elemzések Intézetének vezetője elmondta, hogy Szlovákiában a járványhelyzet továbbra is jó irányba tart. 62-ről 32-re csökkent az új esetek számának hétnapos átlaga, ami 48 százalékos mérséklődést jelent. A kórházban ápoltak száma 120-ról 81-re esett vissza. A helyzet továbbra is kedvező, annak ellenére, hogy a lélegeztetőgépre szorulók száma enyhén emelkedett (11-ről 15-re).

 

A reprodukciós ráta 0,79-0,81 között mozog. Ez az arány azt mutatja meg, hogy jelenleg egy átlagos szlovákiai fertőzött hány másik embert fertőz meg koronavírussal. Ha a ráta nagyobb, mint egy, akkor a járvány terjedőben van, ha kisebb, mint 1, akkor visszaszorulóban.

 

 hirdetes_300x300  

Az európai helyzet elég vegyes képet mutat. A 100 ezer lakosra jutó új esetek száma jelenleg Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Portugáliában, Cipruson, Görögországban, Finnországban és Luxemburgban a legmagasabb, ráadásul a számok dinamikája jelentős emelkedő tendenciára utal – a legaggasztóbb a helyzet Cipruson. Közép-Európában Csehország kivételével továbbra is hátrál a pandémia.

 

Jelenleg Szlovákiában a vakcinával rendelkezők száma 2 085 464 fő, ami a múlt héthez képest csak 3 százalékos növekedést jelent. A lakosság 37 százaléka kapta meg legalább az első adag oltását, az országban 1 686 288 teljesen beoltott személyt tartanak számon, ami a lakosság 31 százalékát jelenti. (Az előbbi adatok nem összekeverendők az EU által közölt adatokkal, azok rendszerint a felnőtt lakosság arányában mutatják a beoltottak számát.)

 

A virtuális váróteremben jelen pillanatban százezer ember vár az oltásra, , egy részük már időponttal is rendelkezik. Mišík szerint az időponttal nem rendelkező várakozók száma egy adott pillanatban 50-60 ezer körüli. A várótermek telítettsége régiónként igen eltérő képet mutat, a legtöbben jelenleg a Dunaszerdahelyi járásban várakoznak oltásra, de a listán előkelő helyen szerepel a Komáromi, Érsekújvári, Rimaszombati, Lévai és Losonci járás is. A legkevésbé telített járások jellemzően keleten vannak, a délekeleti járások közül Kassa vidékét és a Tőketerebesi járást érdemes kiemelni ezen a téren.

 

Forrás: Youtube.com/reprofotó

 

Az ötven felettiek adták a kórházi ápolásra szoruló fertőzöttek 70 százalékát, és ebben a korosztályban jelenleg 900 ezer olyan személy van, aki nincs beoltva, ezért veszélynek lehet kitéve egy újabb, erőteljesen járványhullám esetén.  Az 50 év felettiek átoltottsági szintje Pozsonyba, Szencen és a Dunaszerdahelyi járásban a legmagasabb, több mint 70 százalék, ráadásul teljes oltottságról beszélünk (mindkét adag vakcinát felvették).

 

Azonban vannak olyan járások is, ahol a veszélyeztetett 50+ korosztály átoltottsági szintje alig 40 százalékos.

 

Forrás: Youtube.com/reprofotó

 

Az elmúlt két hónapban regisztrált 18 ezer koronavírusos esetből már lehet számolni védettségre vonatkozó adatokat is. Az oltások hatékonyságát jól mutatja, hogy 100 esetből 70 alkalommal beoltatlan személyről, 18 esetben egy adag oltással rendelkező személyről, 12 alkalommal pedig teljesen beoltott személyről van szó. Arról nem is beszélve, hogy az oltás csökkenti a fertőzés lefolyásának súlyosságát.

 

Megérkezett a frissített COVID-automata, három járás kivételével zöldbe borult az ország

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!