Nyitókép: TASR

 

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök kiállt Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter kijelentése mellett, amelyben nekiment Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének. Kollár Korčokhoz hasonlóan arra kérte a magyar állami tisztségviselőket, hogy legyenek megfontoltak. Kollár és a Sme rodina kijelentette, a külpolitikai kérdésekben Korčok a teljes támogatottságukat élvezi.

 

„A küpolitikánk egységes, ezért én, mint a parlament elnöke és az egész Sme rodina mozgalom kiállunk a külügyminiszter mai kijelentése mellett“

 

– közölte Kollár.

 

Kollár szerint nyugtalanító, hogy a magyar állami tisztségviselők olyan történelmi témákat nyitnak meg, amelyek már régóta lezártnak tekinthetők.

 

Kollár negatívan viszonyul Kövér László azon beszédéhez, amelyet a Somorjáról Kitelepített Magyarok Emlékművének felavatásakor mondott.

 

„Nagyon örülnék neki, ha ezekben a témákban a magyar fél éppen olyan tartózkodóan viselkedne, mint Szlovákia. Magyarország a stratégiai partnerünk, ahhoz, hogy a két ország között megőrizzük a jó kapcsolatokat, kölcsönös tiszteletre és megbecsülésre van szükség“

 

– hangsúlyozta ki a szlovák házelnök.

 

A szlovák külügyminiszter határozottan elutasítja, hogy Magyarország második legfőbb közjogi méltósága Szlovákiában prezentálja a saját történelemlátását. A miniszter arra kérte a magyarokat, hogy „mérlegeljék a szavaikat, ne sértsék meg a békét, és egyenrangú partnerként tiszteljék Szlovákiát“.

 

A soviniszta Korčok nekiment Kövérnek a kitelepítések és a Beneš-dekrétumok miatt

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.