Nyitókép: Körkép.sk/KZS

 

A mai napon Somorján tartotta meg alakuló közgyűlését az MKP, a Most-Híd és az Összefogás által létrehozott Aliancia-Szövetség, amelyen megválasztotta tisztségviselőit és meghirdette legfőbb célkitűzéseit.

 

Türelem, munka, szorgalom – ezt ígérte a jövőre nézve a választók számára Forró Krisztián, a Szövetség-Aliancia frissen megválasztott országos elnöke.

 

 hirdetes_300x300  

Forró Krisztián beszédében ígéretet tett arra, hogy az elkövetkező időszakban mindent megtesz azért, hogy a felvidéki magyaroknak, az általuk képviselt régióknak, azok lakóinak ismét erős képviselete legyen a szlovák parlamentben, s ehhez a választók támogatását és türelmét kérte.

 

„Ez a feladat nem lesz könnyű. Sőt, nagyon nehéz lesz. Ugyanakkor nem lehetetlen. Nem kell hozzá más, mint türelem, munka és bizalom. A jó munka mindig meghozza gyümölcsét, és én hiszem, hogy ez most sem lesz másként”

 

– hangsúlyozta Forró.

 

Ennek érdekében a jövőben egy politikai stratégiát szeretnének kidolgozni arra vonatkozóan, hogy mit és hogyan szeretnének elérni.

 

A három pártelnök az új párt vezetésében is szerepet kapott. Forró Krisztián pártelnök mellett Solymos Lászlót a Szövetség Országos Tanácsának elnökévé, Mózes Szabolcsot pedig alelnökké választották.

 

Megtartotta alakuló közgyűlését az Aliancia-Szövetség (képgaléria)

 

Sólymos László szintén az egység és közös munka jelentőségére hívta fel a jelenlévők figyelmét.

 

„A Szövetséget létrehoztuk, de ez a gyakorlatban akkor fog működni, ha a legkisebb településen is egymás szövetségesei leszünk. Az országos politika mérhetetlenül fontos, de a mi politikánknak utat kell találnia a helyi közösségekhez, a helyi közösségek egyéni problémáira is oda kell figyelnünk”

 

– jelentette ki Sólymos.

 

 

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke a pártalapítás történelmi jelentőségét és a tartalmi munka fontosságát emelte ki.

 

„A Szövetség egy komoly esély arra, hogy új keretek között indulhasson el a felvidéki magyar politika. Akkor tudunk ambiciózus és realista víziókat megfogalmazni és a társadalmi valóságra reflektáló programokat írni, ha ebbe a társadalom minél szélesebb spektrumait bekapcsoljuk”

 

– jelentette ki Mózes.

 

Az Aliancia-Szövetség minden olyan szlovák párttal el tudja képzelni a partneri együttműködést, akikkel közös az érdek az ország és a dél-szlovákiai régió fejlesztése érdekében. Azt is elmondták, hogy amíg Fico nem partner, addig Pellegrini igen.

 

„Csak úgy tudunk sikeresek lenni, ha közösen, együttműködve fogunk fellépni”

 

– nyilatkozta Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

 

A Körkép.sk kérdésére Forró Krisztián elmondta, hogy a Szövetség a következő parlamenti választásokon biztosan önállóan indul. Listájukon – amennyiben a Most-Híd platform jelöli őt és az illetékes szerv is jóváhagyja – akár Bugár Béla is szerepelhet.

 

Király Zsolt: Megalakult a Szövetség – Lehetőségeit Bugár és Pellegrini árnyalhatja

 

Politikai nyilatkozat:

 

„A Szövetség ma azért alakult meg, hogy közös és őszinte elkötelezettségünkkel a Szlovákiában élő magyar közösség, valamint az ország déli és keleti régióiban élő emberek érdekeit egységesen, felelősségteljesen és eredményesen képviseljük.

 

Az MKP a Híd és az Összefogás egyesülésével egy olyan gyűjtőpártot hoztunk létre, amely a közösség erejét és az egyén szabadságát alapértéknek tekinti. A Szövetség egy olyan gyűjtőpárt, amely az állampolgári elvet, miszerint a törvény előtt minden ember egyenlő és a jogállamiságot, amelynek értelmében az állam is alanya, nemcsak betartatója a jognak, egyaránt fontosnak tartja. Kiállunk az ország európai uniós tagsága, NATO-tagsága és eddigi külpolitikai irányultsága mellett, ugyanakkor az alapvető és legközelebbi partnerséget a Visegrádi Négyek kötelékében látjuk az EU-n belül. A szabad versenyen alapuló, szociálisan érzékeny és környezetbarát piacgazdaság hívei vagyunk.

 

A nemzeti közösségek helyzetének és jogainak kielégítő kezelése, megmaradása és fejlődése érdekében követeljük az Európai Unió országaiban alkalmazott legjobb megoldások bevezetését.

 

Az eddig tevékenykedő érdekképviseletek jelentős eredményeket tudhatnak maguk mögött. A Komáromi Nyilatkozatban tett politikai ígéretünket, valamint a már jóváhagyott pártdokumentumokban foglalt vállalásokat is eredményekre kívánjuk váltani. Hiszünk a megújulás lehetőségében és a fiatalok  közéletbe való bevonásának fontosságában.

 

A magyarok ennek az országnak mindig a javára voltak, úgy gazdaságilag, mint politikailag. Nélkülünk nem lett volna sikeres az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozás, amely Szlovákia 30 éves történetének legnagyobb sikere. Nélkülünk nem ért volna véget 1998-ban a Mečiar-korszak. Ez a közösség a 21. században  megérdemel egy olyan pártot, amely mindig támogatja a társadalom fejlődése érdekében szükséges és hasznos döntéseket, és a felvidéki magyarság jövője szempontjából is jelentős eredményt tud elérni.

 

A Szövetségben az MKP, a Híd és az Összefogás összeolvadásával a huszadik század szlovákiai magyar pártjainak utódjaként, de egyben a 21. század kihívásainak és realitásainak megfelelő modern érdekképviseletként szándékozunk működni.”

 

Körkép.sk/sajtóhír

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.