Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

A Gorilla leiratokhoz hasonló horderejű felvételek kerültek napvilágra hétfőn, amelyet a Denník N szlovák napilap el is nevezett Gorilla 2-nek. A több órányi felvételt és leiratait a Nyitrai Kerületi Bíróság jóváhagyásával készítette a rendőrség egy Léva melletti hétvégi ház megfigyelésekor. A rejtett kamerás felvételeket a Specializált Büntetőbíróság kedden figyelembe veszi majd Tibor Gašpar volt országos rendőrfőnök szabadlábra helyezési kérelmének elbírálásánál. A felvételeken elhangzó beszélgetések egyértelműen a nagy korrupciós ügyek szabotálásáról szólnak. Az Aktuality.sk terjedelmes cikkében arról számolt be, hogyan készítette fel Marián Kočner ügyvédje és Tibor Gašpar fia Robert Kaliňák volt smeres belügyminisztert a kihallgatásra.

 

Augusztus 12-én egy Léva melletti hétvégi házban találkozott Robert Kaliňák exminiszter, Miroslav Bödör nyitrai oligarcha (vélhetően mint vendéglátó), Marek Para ügyvéd, aki a nyilvánosság úgy ismerhet, mint Marián Kočner védőügyvédje, valamint Gašpar fia, aki szintén jogász. A találkozó témája a Vata-ügy, amely Robert Kaliňák majd a Kuciak-gyilkosság után Denisa Saková belügyminisztersége idején a szaktárca berkeiben működő bűnszervezet összefüggéseire próbált fényt deríteni.

 

A rendőrség egy második Gorilla-hanganyagot játszott fel, amelyen Fico, Kaliňák, Bödör és társaik hallhatók

 

 hirdetes_810x300  

Ifjabb Gašpar és Para ügyvédekként hozzáférnek a NAKA nyomozati anyagaihoz, így van rálátásuk a nyomozók stratégiájára és az ügy gyenge pontjaira. A találkozón lényegében arról iskolázzák ki Kaliňákot, milyen válaszokat adjon majd a kihallgatáson, hogy abból a Smer és különösen Tibor Gašpar minél előnyösebben jöjjön ki.

 

„A nyomozó majd általános kérdéseket tesz, amelyek a vádemelésekkel lesznek kapcsolatosak (…), a személyeknél pedig rá fog kérdezni az összefüggésekre, ha mondhatom így, a csoportra, tehát hogy kinek a [politikai] jelöltjei voltak. Radošinára biztosan rá fog kérdezni”

 

fogalmazott ifjabb Gašpar. Radošina megemlítése Kaliňáknak nagyon nem tetszik, kifogásolja, hogy a nyomozó esetleg rákérdez, pedig „nem függ össze semmilyen bűncselekménnyel”. A Radošina pincéjében zajló találkozók a volt belügyminiszter számára kínos téma. A Tisztítótűz több, rendőrséggel együttműködő főszereplője vallomásában megemlíti, hogy Kaliňák ott találkozott Norbert Bödörrel (jelenleg vizsgálati fogságban van). Az exminiszter a sajtó előtt azzal védekezett, hogy több ezer találkozón vesz részt, és nem emlékszik mindegyik részleteire.

 

Makó a probléma

 

A Tisztítűz vádlottjaira nézve ifjabb Gašpar Ľudovít Makó kinevezését tekinti a legproblémásabbnak. Makót a gyanú szerint a Bödör vezette, igazságszolgáltatást privatizáló bűnszervezet ültette a pénzügyőrség bűnügyi osztályának élére. Makó most együttműködő tanúként számos Gašparék számára igen kényelmetlen vallomást tett a szervezet működéséről. Makó állításait azonban időközben már a Pénzügyőrség korábbi feje, František Imrecze és helyettese, Daniel Čech is megerősítette.

 

Gašpar és Para többek között Makó kapcsán látta el instrukciókkal Kaliňákot. Már most érdemes leszögezni, hogy a beszélgetés egyértelműen arról szól, hogy az igazság helyett a vádlottak számára előnyös irányba ferdítsék el a vallomást, és Kaliňák nem tiltakozik ez ellen.

 

„Nekünk ezt a verziót kéne darabokra szednünk. A legjobb forgatókönyv számunkra az lenne, ha (..) hogy is hívták? Jožo Luterán távozásával magyaráznánk. Azzal, hogy megüresedett egy pozíció”

 

magyarázza Gašpar, hozzátéve, hogy az lenne a legideálisabb, ha Kaliňák azt mondaná, hogy Makó nevével ő maga hozakodott elő.

 

„Tehát nem arról van szó, hogy te Makót akarod, hanem hogy be kell töltened egy megüresedő helyet, és Makót javasolták”

 

folytatta.

 

A halott Lučanský már úgysem cáfolhatja meg

 

„Ma a legjobb azt mondani, hogy a kinevezésével Lučanský rukkolt elő, ő már úgysem cáfolja meg, apa pedig (Tibor Gašpar, a szerk.) pedig Noroval (Norbert Bödör – a szerk.)  lényegében csak közvetítették a találkozót Imreczével. Pert Noro Makót a magánszektorból ismerte, apa ismerte Imreczét, volt egy találkozó, ahol bemutatták neki Makót, és Makó már ment is a maga útján”

 

vázolta fel a „legjobb verziót” a volt rendőrfőnök fia. Majd azt tanácsolja Kaliňáknak, hogy mondja azt, Makóról fél év után olyan hírek kezdtek szállingózni, hogy probléma van vele, és a Smer meg akart tőle szabadulni, csakhogy az SNS védelmébe vette. A kontextusból kitűnik, hogy az SNS aligha fededezte Makót (vagy erről a jelenlévők nem tudtak), ám kapóra jött, hogy az SNS javasolta helyettes rendőrfőnöknek.

 

A beszélgetésen elhangzó évelések arra utalnak, hogy a jelenlévők olyan vallomást próbálnak összedolgozni, ami kétségbe vonja Makó szavahihetőségét, és – ami fontosabb – megcáfolja azt a vádat, hogy politikai vagy külső (oligarcha) jelöltek foglalták el a rendőrség és az adóhatóság kulcspozícióit, tehát a bűnszervezet a törvényes eljárást megsértve megválogatta tagjait.

 

Gašpar a vallomás logikáját és Makó képbe kerülésének „véletlenségét” a következőképp írta le:

 

„Keresünk egy szakembert. Megkérdezem Tibort. Tibor, tudsz valakit? Tibor azt mondja, tudod mit, nekem nem jut eszembe senki, de rákérdezek. Apa megkérdezi Norot. Noro, tudsz valakit? Noro mondja, hogy tud valakit, de a magánszektorból. Konkurens, így, amúgy, de nagy koponya, szakmailag ismerem… Így Noro hozza Makót apának, apa pedig továbbítja az információt”

 

ezt tartja Para és Gašpar a vallomás „megfelelő” formulációjának.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.