Marcell
  • HUF: 391.99
  • USD: 1.03
  • 21 °C
  • 32 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Lesz-e meghosszabbított lockdown? Az SaS ellenkezik, de a koalíció fennmaradó része maga mellett tudja a szakértők támogatását

Hét nappal hosszabbítanák meg a szakértők a zárlatot szigorításokkal. Az SaS vétózna

Nyitókép forrása: SITA/Branislav Bibel

 

Szombaton a járványszakértők újravizsgálták a 10 nappal ezelőtt bevezetett országos lockdown intézkedéseit. Bár a politika szintjén az SaS megint belső ellenzéket játszik, és nem akarja támogatni a zárlat meghosszabbítását, a többi koalíciós partner álláspontját a járványszakértők tanácsának véleménye is erősíti. Az SaS belengette a vétó lehetőségét is, ők ugyanis a minden lakosra vonatkozó zárlatot nem támogatják. A lockdown meghosszabbításáról teljes a hírzárlat, csak a Kormányhivatal kommunikálhat a kérdésben, de az is leghamarabb szerdára ígér tájékoztatást a szombati tárgyalások eredményéről.

 

Szombaton tárgyalt a járványszakérőt tanácsa és Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter a november 25-től érvényes lockdown további sorsát illetően. Aznap telt le ugyanis a tíz nap, amelyet követően újraértékelést ígértek az illetékesen a járványellenes intézkedések kapcsán. Már az eredeti bejelentéskor sejteni lehetett, hogy a két zárlat nem lesz elég, hiszen ennyi idő alatt nem tudja megmutatni a hatását. Most azonban a hétvégi tárgyalásról nem történt bejelentés a szakértők részéről, ami azért sejteti, hogy politikai döntés van készülőben.

 

November végén ugyanis a járványszakértők a sajtóban és nyilvánosságnak bejelentették, milyen intézkedéseket javasoltak a kormánynak, és nem meglepő módon köztük volt a jelenléti oktatás országos felfüggesztése is, ami az SaS számára elfogadhatatlan volt. Azóta a diákok több mint harmada már távoktatásban a vírus terjedése miatt, az SaS-nek pedig politikai gondjai adódtak azért, mert nem engedett a szakértők akaratának.

 

FRISSÍTÉS – 11:38: Közben az Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy a járványszakértők tanácsa 7 napos lockdown-hosszabbítást javasol, több más intézkedések bevezetésével együtt. Részletek vonatkozó cikkünkben

 

A járványszakértők újabb hét nappal meghosszabbítanák a lockdownt

 

A járványszakértők szigorítanának

 

A járványszakértők ugyanis csak hétnapos iskolabezárását javasoltak, ami december 3-ával véget ért volna. Most azonban nagyon úgy néz ki, hogy a távoktatásra való áttérés és az iskolák kényszerű fokozatos bezárása az ünnepekig el fog húzódni. Az SaS pedig nyomás alá került a nyilvánvalóan hibás döntése miatt, amelyet névleg a diákok művelődésével indokol, valójában azonban inkább azt kell mögötte sejteni, hogy a félmillió gyermekkel otthonmaradó 150-200 ezer szülőnek gyermekgondozási támogatást kellene nyújtani arra az időre – tehát megint csak a gazdasági megfontolások vannak a fókuszban.

 

A lockdown kérdésében folyamatosan belső ellenzékként viselkedő, már-már hisztérikus kirohanásokat rendező SaS-nek jók, jön a mostani hírzárlat: a járványszakértők álláspontjának ismerete nélkül a mostani döntésnél csökken a nyomás a liberálisokon – legalábbis egy időre.

 

Persze teljes hírzárlat a gyakorlatban nem létezik. A Denník N szombaton közölte, a járványszakértők tanácsa újabb 10 napost zárlatot javasol. A jelenlegi intézkedések csütörtökig vannak érvényben. A szakértők keményebb szabályokat szorgalmaznak, a maszkviselés szabályainak szigorúbb ellenőrzését, és bizonyos szintű határzárlat is felvetődött, ami nyilvánvalóan ki verte a biztosítékot liberálisoknál.

 

A sajtóban megjelent információk szerint a szakértők kötelező karantént javasolnak minden beoltatlan, külföldről hazaérkező számára, és jobban kontrolláltatnák a határátlépést regisztráló eHranica rendszeren való bejelentkezést is. Nyomatékosabban javasolnák a home office általános újrabevezetését azokban a munkakörökben, ahol az lehetséges.

 

Az SaS vétózna

 

A fenti szigorítások mindenkire vonatkoznának, beoltottakra és beoltatlanokra egyaránt. Márpedig az SaS épp azzal próbálja indokolni ellenkezését, hogy az oltottaknak nagyobb szabadságot kell adni.

 

Richard Sulík, a liberálisok elnöke már csütörtökön kijelentette, hogy hiba volt bevezetni a lockdownt, és jelenlegi formájában nem támogatja a fenntartását. Mint mondta, csak olyan javaslatot hajlandók megszavazni a kormányülésen, amely “motiválja az embereket, hogy beoltassák magukat”.

 

Az indoklás nem több reklámfogásnál. Még ha most ezrekkel emelkedne is a naponta beoltottak száma, akkor sem mutatkoznának meg az oltottság növekedésének eredményei egy-két hónapnál korábban. Addig pedig marad a nyomás az egészségügyön, a megtelt COVID-osztályokkal, az elhalasztott műtétekkel és a végletekig kimerült egészségügyi alkalmazottakkal.

 

Az egész helyzet pikantériája, hogy az SaS döntései nagyban hozzájárultak a jelenlegi helyzet kialakulásához. Tavasszal kormányválságot robbantottak ki, amelynek egyik eredményeként Marek Krajčí (OĽANO) akkori egészségügyi miniszter helyére Vladimír Lengvarský került, aki sokkal inkább a liberálisok politikai álláspontjának kedvezett. A Szputnyik V orosz vakcina elleni propagandával például kifejezetten rájátszottak egynémely összeesküvéselméletet terjesztő egyén kezére, amivel végső soron az oltakozási kedv letöréséhez járultak hozzá.

 

Egy héttel a lockdown előtt a kormány szigorítások címén a meglévő intézkedések keményebb ellenőrzéséről tartott sajtótájékoztatót. Lengvarský akkor arról nyilatkozott, hogy elégségesnek tartja az akkor hozott szabályozásokat. Néhány nappal később viszont már a lockdown bevezetéséről vitáztak a politikusok.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket